Behandelingen houten vloeren

Naast een afwerking kunt u ook voor een speciale behandeling kiezen voor uw houten vloer. Zo kunt u gaan voor geschaafd, gerookt of juist verouderd. Elke behandeling heeft zijn eigen karakteristieke look. Maar weet u wat die mogelijkheden voor uw houten vloer precies inhouden? Wat zijn bijvoorbeeld de eventuele plus- en minpunten van een specifieke behandeling? Op deze pagina vertelt Laminaat & Parket u alles over de verschillende behandelingen voor houten vloeren.

Houten vloeren behandelen

Er is ontzettend veel diversiteit en keuze wat betreft houten vloeren. Hout is immers een natuurproduct. Hierdoor is elke houten vloer uniek. Wilt u uw houten vloer nog net iets specialer maken? Dan kunt u kiezen voor een bepaalde afwerking, behandeling of planksoort. Uiteraard heeft elke optie weer zijn eigen specificaties die in uw voordeel kunnen werken. Voordat u een keuze maakt, is het wel zo verstandig om te weten wat het verschil tussen de mogelijkheden is. Op welke manieren kunt u bijvoorbeeld de houten vloeren behandelen? Wat voor effect heeft dat op de uitstraling en look van uw vloer? Hoe ziet een geschuurde houten vloer eruit? Bij Laminaat & Parket bent u aan het juiste adres voor meer informatie. Wij vertellen u hieronder precies hoe het zit.

Bij een houten vloer zijn een aantal factoren bepalend voor het aanzicht. Denk hierbij aan de afwerking en de planksoort. Daarnaast speelt een eventuele behandeling van uw houten vloer een grote rol in de look van uw vloer. Wilt u bijvoorbeeld dat bepaalde kenmerken eruit springen? Of moeten er juist bepaalde aspecten weggewerkt worden? Doorgaans kunt u voor houten vloeren uit de volgende behandelingen kiezen: geborsteld, gerookt, geschaafd, geschuurd of verouderd. Laminaat & Parket bespreekt hieronder per behandeling hoe uw vloer eruit komt te zien.

Geborsteld

De eerste optie voor uw houten vloer behandeling is geborsteld. Door een houten vloer te borstelen worden de nerven in de planken beter zichtbaar. Hierdoor krijgt de vloer direct een zeer natuurlijke uitstraling. Zoals u wel kunt verwachten is het enige nadeel dat vuil eerder blijft hangen in een geborstelde houten vloer. Het vuil kan namelijk in de nerven terecht komen.

Gerookt

Een tweede mogelijkheid is om de vloer te roken. Een eikenhouten vloer kan gerookt worden, omdat de vloer een bepaalde stof bevat. Door middel van het roken wordt de stof tannine in aanraking gebracht met ammoniakdampen. Hierdoor wordt de kleur van het hout donkerder. Door de vloer te roken zorgt u er dus voor dat er meer kleurverschil ontstaat in uw houten vloer.

Geschaafd

Als derde optie kunt u ervoor kiezen om uw houten vloer te schaven. Door de vloer met de hand te schaven, ontstaan er kleine hoogteverschillen in het hout. Dit gebeurt voornamelijk rondom de noesten in de planken. Hierdoor krijgt de vloer uiteindelijk een zeer authentieke look met een eigenzinnig karakter.

Geschuurd

Een vierde behandeling voor houten vloeren is schuren. Door het schuren van een houten vloer wordt het hout glad gemaakt. De noesten worden als het ware opgevuld. Hierdoor is het oppervlakte strak en glad. Het resultaat is een houten vloer met een nette en klassieke uitstraling. Bovendien creëert u met een geschuurde vloer wat meer rust in huis.

Verouderd

De laatste mogelijke behandeling voor uw houten vloer is verouderen. Tegenwoordig is het verouderen van een houten vloer populair. Deze behandeling is de afgelopen jaren namelijk erg hip geworden. Maar wat is verouderen? Letterlijk de vloer ‘ouder maken’. Door de vloer een geleefd uiterlijk te geven, krijgt u een vloer dat u een natuurlijk en authentiek gevoel bezorgt. Op de vloer worden tijdens de behandeling deuken en beschadigingen aangebracht. Daarnaast worden de kanten ongelijk geschraapt. Met deze behandeling creëert u dus eenvoudig een echte vintage look voor uw vloer.

Interesse behandeling houten vloer?

Kortom, u kunt uw unieke houten vloer nog meer karakter geven door een behandeling toe te passen. Heeft u hierin interesse gekregen? Schroomt u dan niet om contact met ons op te nemen. Laminaat & Parket staat voor u klaar en helpt u graag verder. Zo kunnen we u helpen met het leggen, de behandeling en de afwerking van uw vloer. Daarnaast kunt u ook een van onze showrooms bezoeken om een persoonlijk advies te ontvangen en de vloeren met eigen ogen te zien. U kunt ons vinden in Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Almere, Alkmaar, Eindhoven, Apeldoorn en Sliedrecht.