Eiken

Eiken 

Wat is Eiken?

Eiken is een van de bekendste houtsoorten die bekend is. Eiken is een zeer fijne houtsoort om producten en vloeren van te maken, omdat het makkelijk te bewerken, maar toch veel stevigheid biedt. 

Eiken heb je in verschillende soorten en uit verschillende werelddelen. Zo heb je Europees, Amerikaans en Japans Eiken. Elke soort eiken heeft zijn eigen kleur en kenmerken. Europees eiken is eigenlijk de bekendste soort eiken en deze soort wordt vaak gebruikt in meubels en vloeren. Amerikaans Eiken is vaak wit of rood en Japans eiken heeft vaak een lichte kleur. 

Waarom wordt eiken vaak gebruikt in vloeren?

Eiken is een populaire houtsoort om te gebruiken voor vloeren en meubels. De reden hiervoor is dat Eiken een houtsoort is die zeer makkelijk is in de bewerking. Dit betekent dat bijna alles gemaakt van worden van eikenhout en het zeer breed toepasbaar is. 

Eiken is ook een duurzame houtsoort die erg stevig is en lang mooi blijft. Dat de houtsoort erg stevig is, komt omdat de eikenbomen relatief langzaam groeien.

Europees Eiken 

Europees eiken komt, zoals de naam als zegt, uit Europa. De kleur van de kern van Europees eiken is vaak geelbruin tot donkerbruin, terwijl de rest van het hout vaak een lichte kleur heeft. 

Amerikaans Eiken 

Amerikaans eiken is er in twee verschillende soorten: rood eiken en wit eiken. Rood eiken groeit vaak in Noord Amerika en groeit tamelijk snel. De kleur van rood eiken is vaak roodachtig, lichtbruin gekleurd in tegenstelling tot wit eiken wat vaak geelbruin tot middelbruin is. 

Amerikaans rood eiken is vaak makkelijk in de bewerking, omdat het hout relatief zacht is. Dit komt omdat een eikenboom vaak langzaam groeit. 

Gerookt Eiken 

Jong eikenhout heeft een zeer lichte kleur. Door het roken van het eikenhout krijgt het zijn unieke donkere kleur die bij veel mensen bekend is van eiken. Bij het roken van eiken wordt het hout op een zeer intensieve manier aan ammoniakdampen blootgesteld. Hierdoor krijgt het zijn unieke donkere kleur. Er zijn ook manieren om het eiken te bewerken waarbij de lichte kleur van het hout bewaard blijft. 

Als u een eiken gerookte vloer wilt kunt u echter het beste kiezen voor Europees Eiken, want dit soort eiken laat zich makkelijker bewerken.

Massief eiken

Massief eiken vloeren zijn vloeren die puur uit eikenhout gemaakt zijn. Dit betekent dat er geen andere materialen gebruikt zijn tijdens het maken van de eiken vloer. 

Eiken vloeren bewerken

Naast het roken van eiken, zijn er ook andere bewerkingen voor eiken. Zo kunt u een eiken vloer bijvoorbeeld ook schaven, trommelen, borstelen, lakken, olieen of hardwaxen. 

Voor meer informatie of vragen over de verschillende bewerkingen van eiken vloeren kunt u contact opnemen met ons of kunt u langs komen in een van onze filialen in Amsterdam, Almere, Den Haag, Utrecht, Roelofarendsveen of Alkmaar.