100.000 m2 op voorraad
Vanaf €250,- gratis bezorgd
Voordelig & vakkundig
De laagste prijs garantie
4.89/5.00 Uitstekend

Houten vloer op beton leggen? Zo doe je dat

24 april, 2023 · Houten vloeren

Bent u van plan om uw nieuwe houten vloer te gaan leggen op een betonnen basis? Dan kan dit zowel zwevend als gelijmd. Bij beide manieren komen een aantal dingen kijken. In deze blog nemen wij u stap voor stap mee in het legproces van een houten vloer op beton en wat er wel en niet mogelijk is. Wanneer u kiest voor een visgraat vloer, neem dan altijd een professionele legger.

Houten vloer zwevend op beton? 6 handige tips

De meeste houten vloeren worden zwevend gelegd. Een zwevende vloer is namelijk makkelijk zelf te leggen. Een bijkomend voordeel is dat u een zwevende vloer mee kunt nemen als u gaat verhuizen. Hieronder nemen geven we zes handige tips die u helpen bij het leggen van een houten vloer op beton.

1 . Laat de houten vloer 48 uur wennen

Bij de meeste vloeren geldt de regel dat u deze twee dagen in de desbetreffende kamer neerzet zoda. Op deze manier geeft u de vloer de kans om aan de omstandigheden te wennen. Dit is niet bij elke houten vloer het geval. Bekijk dus in de instructies waar uw vloer behoefte aan heeft.

Denk bij het wennen aan omstandigheden aan de luchtvochtigheid en de temperatuur van de kamer. De vloer kan in de verpakking gaan krimpen of uitzetten, maar dat is geen probleem. Het hout zal dan niet veel gaan krimpen of uitzetten als het eenmaal gelegd is.

2. Maak de betonnen vloer paraat

Nu de vloer gewend is aan de omstandigheden in de kamer, kunt u beginnen met het gereed maken van de betonnen vloer. Zorg eerst dat alle oneffenheden uit het beton zijn en dat de vloer volledig vlak is. Hierna is het belangrijk dat u de vloer 100% droog en schoon maakt. Oneffenheden, vuil en natte plekken kunnen de houten vloer schade aanbrengen.

3. Leg de ondervloer

Als de betonnen vloer volledig schoon, droog, en egaal is, kunt u de ondervloer gaan leggen. Aan de ondervloer zitten een paar regels verbonden. Bij een houten vloer is het bijvoorbeeld verplicht om een geluiddempende ondervloer te gebruiken. De beste ondervloer voor een houten vloer op een betonnen ondergrond is een Black Label ondervloer. Deze Black Label Silent ondervloer heeft een uitstekende geluidsisolatie en houdt door middel van een dampdichte laag vocht tegen.

Bodemprijzen! Wij checken de huidige internet prijzen.

Zorg dat de ondervloer een klein beetje doorloopt op de muren. Op deze manier houdt het folie het vocht vanuit de muur tegen. De stukken ondervloer die boven de vloer uitkomen, kunt u wegwerken met plinten. Heeft u vloerverwarming? Dan kunnen niet alle ondervloeren gebruikt worden. De Isosilence rubber en de Parador rubber ondervloeren zijn geschikt bij een vloerverwarming.

4. Controleer de geleverde producten

Als de ondervloer gereed is, kunt u de houten vloer uit de verpakking halen. Het is belangrijk dat u goed nagaat of de geleverde vloer voldoet aan uw eisen. Zijn er bijvoorbeeld planken die oneffenheden bevatten? Missen er planken? Of verschillen de planken erg van kleur? Het is verstandig om de planken stuk voor stuk te bekijken en naast elkaar uit te stallen.
Het beste is om de bovenstaande controle ook te doen (voor zover het kan) wanneer u de vloer heeft ontvangen.

5. Planken leggen

Het is belangrijk dat u voor het leggen van de vloer eerst de gehele gebruiksaanwijzing doorneemt. Elke vloer heeft namelijk eigen leginstructies. Bij elke houten vloer kunt u de volgende stappen uitvoeren.

Gebruik voor de eerste rij die u gaat leggen een afstandhouder tussen de 1 en 1,5 centimeter. Deze plaatst u tussen de muren en de planken. Zorg dat de groef van de houten plank richting de kamer ligt en dus niet richting de muur. De volgende plank kunt u in de groef van de eerste plank slaan met een rubberen hamer en een aanslagblok of afgezaagd stuk hout. Begin links in de hoek en werk van links naar rechts.

6. Afwerking

Als de vloer erin ligt, kunt u deze op verschillende manieren afwerken. Een normale houten vloer kan afgewerkt worden met olie, hardwax oflak. Dit kan op onbehandeld hout op locatie gebeuren, maar dit kan ook van tevoren gedaan worden. Op locatie afwerken zorgt ervoor dat de kieren en naden weggewerkt worden, mits u kiest voor schuren en afpappen. Een voorbehandelde houten vloer behoudt vaak de kieren en naden, waardoor deze een authentieke uitstraling krijgt.

Houten vloer lijmen op beton?

Lijmen is altijd goed, maar niet altijd nodig. Daarbij komt dat bij het verlijmen van een houten vloer kennis van zaken nodig is. Ook dient u professionele apparaten in huis te hebben. Als u ervoor kiest om uw houten vloer te verlijmen, dan kunt u dit het beste door vakkundige vloerleggers laten doen. De ervaren leggers van onze legservice kunnen uw zorgen uit handen nemen.

Heeft u behoefte aan persoonlijk advies of heeft u een vraag? Dan kunt u altijd langskomen in een van onze vestigingen of online contact opnemen. Wij geven u met alle plezier vrijblijvend advies en tips.


Bekijk onze top 25 laminaat vloeren

Bodemprijzen! Wij checken altijd de huidige internet prijzen.

Bekijk de laminaat vloeren

Toch nog hulp nodig?

Neem contact met ons op voor de laagste prijs of bezoek de dichtstbijzijnde vestiging.

Direct contact opnemen Dichtstbijzijnde vestiging