Bel voor de laagste prijzen naar uw dichtstbijzinde vestiging
Wij zijn momenteel gesloten.
Tijd om het laminaat te repareren? Volg deze 11 stappen!

Tijd om het laminaat te repareren? Volg deze 11 stappen!

01 Mei 2018 • Hoofdcategorie

U heeft al geruime tijd een mooie laminaatvloer waar u erg tevreden mee bent. Deze heeft door de tijd heen alleen wel wat beschadigingen opgelopen. U wilt deze vloer het liefst houden omdat u er blij mee bent en geen zin hebt om een compleet nieuwe vloer te leggen. U kunt het laminaat dan het beste repareren. Hoe u dat precies moet doen? Dat vertellen we in deze blog!

Laminaat repareren

Zand en kleine steentjes die onder schoenen vast blijven zitten, zijn de grootste veroorzakers van beschadigingen als het aankomt op laminaat. Kleine krasjes kunt u weer laten verdwijnen door de vloer met een polish te behandelen. Strepen van schoenen en stoelen kunt u met een vlakgom wegwerken. Zorg er hierbij wel voor dat er geen schuurmiddel in de gom zit, dit kan de vloer juist beschadigen.

Is er sprake van een grotere beschadiging? Dan is er helaas meer voor nodig. Wanneer het laminaat zwaar beschadigd is en zowel de toplaag als de print stuk zijn, kunt u het moeilijk repareren. U kunt dan het beste de beschadigde plank vervangen. Wanneer deze in het midden ligt, is dit geen makkelijke klus. U kunt dit overlaten aan een professional. Deze zal de plank eruit zagen en de nieuwe plank installeren.

Laminaat reparatieset

Laminaatplank vervangen

Wilt u het liever zelf doen? Lees dan het volgende stappenplan voor de juiste methode. Op deze manier kunt u op een veilige manier de beschadigde plank vervangen. Let op: hiervoor is wel enige handigheid vereist.

1. Verzamel het juiste gereedschap

Voor het vervangen van een laminaatplank heeft u verschillende soorten gereedschap nodig zoals een invalzaag, een beitel, een stootblok, een trekijzer en een hamer. Beschikt u niet over deze gereedschappen? Dan kunt u het misschien beter overlaten aan een professional.

2. Markeer de beschadigde plank

Markeer om te beginnen de beschadigde plank met een pen of stift, zodat u straks niet de verkeerde plank verwijderd. U kunt voor extra duidelijkheid de zijkanten van de plank afplakken met tape.

3. Teken een zaaglijn op de nieuwe plank

Teken vervolgens een zaaglijn op de klikzijde van de nieuwe plank, zodat u weet waar gezaagd moet worden. Geef op de onderkant van de plank aan waar de rand moet komen.

4. Zaag de groeven van de nieuwe plank

Zaag dan met de invalzaag de groeven van de nieuwe plank af om deze straks te kunnen plaatsen in de vloer.

5. Zaag de groeven van de beschadigde plank

Zaag vervolgens twee gelijke groeven in het midden van de beschadigde plank. Doe dit zo dicht mogelijk bij de rand zodat het straks makkelijker is om de plank te verwijderen.

6. Maak inkepingen

Maak aan het einde van de beschadigde plank inkepingen die een hoek vormen met de zaag. Laat deze kruisen met de gemaakte groeven.

7. Verwijder de plank

Verwijder de beschadigde plank voorzichtig met een beitel.

8. Breng lijm aan

Breng lijm aan op de zijden van de omliggende planken van de nieuwe plank. Zo kan deze straks goed worden verlijmd.

9. Plaats de nieuwe plank

Neem de nieuwe plank en klik die in het missende deel van de vloer.

10. Installeer de nieuwe plank

Met behulp van een stootblok, trekijzer en hamer, kunt u de plank vervolgens goed op zijn plaats tikken.

11. Plaats gewicht op de plank

Leg een zwaar gewicht op de plank zoals bijvoorbeeld een kastje zodat deze goed wordt aangedrukt en laat dit een tijdje drogen. U vloer ziet er zo weer uit als nieuw!

laminaat vloer2

Laminaat reparatieset

Voor kleine beschadigingen kunt u gebruik maken van een reparatieset. Deze kunt u speciaal kopen voor laminaat. Een laminaat reparatieset bestaat uit een smeltapparaat en wat harde wasstaafjes. Smelt het was op de beschadiging van de vloer en laat dit drogen. Hierna kunt u met de zijkant van het smeltapparaat het overtollige was verwijderen. Zo verdwijnt de beschadiging en is de toplaag weer als vanouds.

Heeft u nog vragen over het repareren van uw laminaat? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten kunnen u hierbij helpen en beantwoorden al uw vragen graag.

 

Volg ons op Facebook
Populaire blogs op laminaatenparket.nl
Houten vloer met brede planken: 6 voorbeelden
27 September 2018 • Hoofdcategorie
Houten vloer reinigen met groene zeep: hoe ga je te werk?
18 September 2018 • Hoofdcategorie