100.000 m2 op voorraad
Vanaf €250,- gratis bezorgd
Voordelig & vakkundig
De laagste prijs garantie
4.89/5.00 Uitstekend

PVC vloer leggen: 5 verschillende manieren

24 april, 2023 · PVC vloeren
Er zijn onwijs veel manieren om een PVC vloer te leggen. Deze vindt u dan ook allemaal op het internet. Om u echter tijd te besparen, hebben wij vijf manieren op een rijtje gezet. Zo kunt u na het lezen van dit artikel bepalen welke manier van leggen voor uw woning het meest geschikt is. Benieuwd? Lees dan snel verder! 

2. PVC click vloer leggen

Het leggen van een PVC click vloer gaat als volgt. Het kliksysteem kan in meerdere patronen worden gelegd, bepaal dus van te voren wat u precies wilt. Koop hier ook weer 10% extra planken om een tekort te voorkomen. Start vervolgens met het leggen van een ondervloer. Snij deze met een stanleymes op maat en houdt een centimeter over tot de rand, in verband met werking.

Laat de planken 24 uur rusten in de ruimte waar u ze gaat leggen. Begint u met leggen, dan moet u eerst de uitstekende randjes van de planken eraf snijden. Klik de planken vervolgens in elkaar vast in een patroon die u het mooist vindt. Lastige hoekjes kun je wederom uitsnijden met een stanleymes. Werk de vloer af met plinten of vloerkit.

Een vloer met kliksysteem is geschikt voor elke ruimte in uw woning en kan zelfs worden gelegd in een badkamer. De planken kunnen zo’n 30 keer in en uit elkaar gehaald worden.

1. PVC vloer van lijm leggen

Een manier om een PVC vloer te leggen is met behulp van lijm. Dit vergt allereerst een goede voorbereiding. Heeft u een betonnen vloer? Test dan eerst of deze voldoende droog is. Knip een vuilniszak open en plak deze op de vloer vast. Laat dit een nachtje liggen. Voelt u de volgende dag vocht aan de vuilniszak? Dan is het verstandig om de ruimte goed te verwarmen en ventileren en het daarna nogmaals te controleren.

Ook moet de vloer grondig schoongemaakt worden. Zorg vervolgens voor 10% extra planken om geen tekort te hebben. Laat de planken 24 uur wennen in de ruimte waar u ze wilt leggen. Om te zorgen dat de vloer straks goed hecht, smeert u de vloer eerst in met fixeer. Laat dit enkele uren drogen.

Bepaal vervolgens waar de planken moeten komen. Zodra je dit gedaan hebt kun je de vloer insmeren met lijm en de eerste planken leggen. Leg de plank in één keer recht en strak. Ga zo verder totdat je alle planken hebt gelegd. Lijmresten moet je meteen weghalen met een doekje. Hoekjes kun je het beste uitsnijden met een stanleymes.

Zoekt u een nieuwe PVC vloer? Bekijk hier ons aanbod

4. Dryback PVC vloer leggen

Een wat minder bekende PVC vloer is de dryback PVC vloer. Deze PVC vloeren worden meestal aangeraden op plekken waar veel gelopen zal gaan worden, zoals een winkelpand of een kantoor. Hierbij is het wederom belangrijk dat de ondergrond vlak, schoon en droog is.

Laat de planken 24 uur rusten in de ruimte. Om te zorgen dat de vloer straks goed hecht, smeert u de vloer eerst in met fixeer. Laat dit enkele uren drogen.

Bepaal vervolgens waar de planken moeten komen en smeer de vloer in met lijm. Leg de eerste planken en zorg dat dit in één keer recht en strak ligt. Ga door tot de hele vloer ligt en verwijder de lijmresten met een doekjes. Lastige hoekjes kun je uitsnijden met een stanleymes.

3. Zelfklevende PVC vloer leggen

Er zijn ook PVC vloeren die zelfklevend zijn. Ter voorbereiding is het hierbij wederom goed om de vloer 24 uur te laten rusten. Vervolgens moet u er voor zorgen dat de ondergrond droog, schoon en vlak is.

Om de vloer te gaan leggen, tekent u eerst een lijn in het midden van de vloer. Vervolgens pakt u een plank, verwijdert de plastic kleefzijde en legt de vloer langs de rechte lijn. Zo gaat u verder met alle planken totdat de vloer gelegd is.

Om de laatste plank te leggen, is het handig om deze eerst over de aangrenzende plank te leggen en deze vervolgens recht af te snijden. Deze methode kun je ook gebruiken voor hoekjes en buizen.

5. PVC vloer over andere vloer leggen

Tot slot is het ook nog mogelijk om een PVC vloer over een andere vloer te leggen. Zo kunt u bijvoorbeeld een PVC vloer leggen over een oude grindvloer. Een PVC vloer kan echter over vrijwel elke vloer worden gelegd.

Hiervoor is het verstandig om de oude vloer eerst grondig schoon en droog te maken. Vervolgens smeert u de oude vloer in met fixeer. Dit laat u enkele uren drogen. Hierna kan er een lijmlaag worden aangebracht, waarna de planken kunnen worden gelegd (zie uitleg bij punt 4).

Mocht u nog vragen hebben over het leggen van een PVC vloer of de vloer liever door specialisten laten leggen, dan kunt u gerust even contact met ons opnemen.

Onze keuze PVC vloeren

[17121-C] Palazzo Visgraat XL (Visgraat XL 72)
Palazzo Visgraat XL
Vanaf € 36,95 per m2 36.95
[BLKS-PLZ-0011] Palazzo Rigid Click (Palazzo 750)
Palazzo Rigid Click
Vanaf € 45,85 per m2 45.85
[13437-A] Avanto Click (Beige)
Avanto Click
Vanaf € 50,95 per m2 50.95
[19797-B] Attico Visgraat XL (Visgraat XL 81)
Attico Visgraat XL
Vanaf € 36,95 per m2 36.95
[14688-B] Rustico Rigid (The Rigid kleur 25)
Rustico Rigid
Vanaf € 46,95 per m2 46.95
[TRDX-10-00002] Therdex Chevron (6541)
Therdex Chevron
Vanaf € 49,95 per m2 49.95
[17763-A] BP580 Fisk Hydro-core Clic (510 Richmond Oak)
BP580 Fisk Hydro-core Clic
Vanaf € 60,75 per m2 60.75
[13645-I] Charente XL (5361)
Charente XL
Vanaf € 39,95 per m2 39.95
[15235-C] BP390 Varuna (382)
BP390 Varuna
Vanaf € 38,66 per m2 38.660000000000004
<
>

Bekijk onze top 25 laminaat vloeren

Bodemprijzen! Wij checken altijd de huidige internet prijzen.

Bekijk de laminaat vloeren

Toch nog hulp nodig?

Neem contact met ons op voor de laagste prijs of bezoek de dichtstbijzijnde vestiging.

Direct contact opnemen Dichtstbijzijnde vestiging