Gebruiksklassen laminaat

De dikte van een plank en de kwaliteit van het materiaal bepalen de duurzaamheid van een vloer. Laminaat wordt op allerlei eigenschappen getest zoals slijtvastheid, indrukweerstand en vocht- vlekbestendigheid. Om het overzichtelijk te houden voor de gebruiker, wordt het laminaat aan de hand van deze testen ingedeeld in gebruiksklasse 31, 32 of 33.

klasse2

Klasse 31
Normaal huishoudelijk gebruik. Dit laminaat is geschikt voor bijvoorbeeld de woonkamer, slaapkamer of zolder. De planken zijn vaak 6 of 7 mm dik.

Klasse 32
Intensief huishoudelijk en commercieel gebruik. Dit laminaat is geschikt voor bijvoorbeeld een gezinswoning met veel bezoek of huisdieren, hal, keuken, kantoor of winkelruimte. De planken zijn vaak 7 tot 10 mm dik.

Klasse 33
Intensief commercieel gebruik. Dit laminaat is geschikt voor ruimten die relatief veel belopen worden zoals scholen, druk bezochte winkelruimten of restaurants. De planken hebben vaak een dikte van maar liefst 12 mm.


Naast klasse 31, 32 of 33 wordt ook de AC waarde vernoemd, bijvoorbeeld 32/AC5. Deze waarde drukt specifiek de slijtvastheid van de toplaag uit.

AC4
Bestendig tegen gemiddeld voetverkeer in een woning.

AC5
Bestendig tegen intensief voetverkeer in ruimten zoals kantoren of winkels.

AC6
Bestendig tegen zeer intensief voetverkeer in ruimten zoals scholen, druk bezochte winkelruimten of restaurants.

gebruikersklasse2

Hopelijk hebben we hiermee iets duidelijker gemaakt wat de verschillende gebruiksklassen voor laminaat zijn. In dit artikel hebben we nog wat tips over welke dikte voor welke kamer geschikt is. Wilt u toch liever persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op of kom langs in een van onze zeven vestigingen in Alkmaar, Almere, Amsterdam, Apeldoorn, Den Haag, Eindhoven, Leiden, Sliedrecht of Utrecht. We staan voor u klaar om u verder te helpen!