100.000 m2 op voorraad
Vanaf €250,- gratis bezorgd
Voordelig & vakkundig
De laagste prijs garantie
4.89/5.00 Uitstekend

Onderhoud houten vloeren

Houten vloeren bestaan in alle soorten en maten!

Ongelofelijk veel keuze!

Bekijk alle houten vloeren

Een houten vloer vereist regelmatig onderhoud. Het is immers een natuurproduct. Wanneer u zolang mogelijk wilt genieten van uw vloer, dan moet u de houten vloer dus onderhouden. Daarbij is het wel belangrijk dat u dit op de juiste manier uitvoert. Het onderhoud van houten vloeren is namelijk afhankelijk van de afwerking van uw vloer. Heeft u geen idee hoe het onderhoud van uw houten vloer eruit hoort te zien? Wilt u zeker weten of u het momenteel goed aanpakt? Op deze pagina geeft LaminaatenParket.nl u meer informatie omtrent het onderhoud van houten vloeren.

Onze verschillende onderhoudsproducten

Algemene tips voor onderhoud houten vloeren

Heeft u een prachtige vloer van echt hout in huis liggen? Dan ervaart u de authentieke sfeer die alleen houten vloeren tot stand brengen. Daarnaast moet u ook periodiek de houten vloer onderhouden. De vloer krijgt in verloop van tijd namelijk te maken met slijtage. Hoe u de houten vloer moet onderhouden, is afhankelijk van de gekozen afwerking en behandeling. LaminaatenParket.nl beschikt over de nodige kennis en expertise als het gaat om alle soorten vloerbedekking. Daarom delen we op deze pagina hoe u de verschillende houten vloeren correct onderhoudt. Na het lezen van dit artikel weet u zeker wat de juiste manier is. Vervolgens kunt u daarmee aan de slag zodat u nog jaren geniet van uw prachtige houten vloer.

Naast onderhoudsadvies voor de specifieke afwerkingen zijn er ook nog een aantal algemene tips voor het onderhoud van houten vloeren. Deze delen we eerst met u. Na deze onderhoudstips gaan we dieper in op het onderhoud voor houten vloeren per type afwerking.

Met deze tips bent u in ieder geval op de goede weg:

  • Gebruik uitsluitend producten die voor parketvloeren bedoeld zijn. Behandel uw houten vloer in ieder geval niet met een allesreiniger of algemene onderhoudsproducten. Deze schoonmaakmiddelen kunnen uw vloer juist beschadigen en dof maken.
  • Maak de vloer altijd goed schoon en droog voordat u aan de slag gaat met onderhoudswas of olie. Om het onderhoud op houten vloeren goed uit te voeren, moet u hiervoor een mild reinigingsproduct gebruiken dat speciaal ontwikkeld is voor dit type vloer.
  • Plaats een inloopmat op de vloer om zoveel mogelijk vuil en stof te vermijden.
  • Wees daarnaast voorzichtig met het verplaatsen van zware meubels en andere spullen. Op die manier kun je krassen en beschadigingen voorkomen.
  • Overweeg vilten stoeldoppen toe te passen op uw meubels.
  • Vermijd overigens vocht op de vloer. Wanneer er vloeistof op de houten vloer gemorst wordt, dan moet u het zo snel mogelijk opruimen.
  • Gebruik dan ook niet te veel water tijdens het dweilen. Bij het onderhoud van houten vloeren wilt u binnendringend vocht in de voegen voorkomen. Wring de dweil dus goed uit.
  • Zet de drinkbakken van huisdieren niet direct op de parketvloer. Maak eerder gebruik van een waterbestendige placemat met het oog op onderhoud van uw houten vloer.
  • Ten slotte kunnen zelfs potten van kamerplanten of bloemen uw vloer vochtig maken. Gebruik daarom ook hiervoor onderzetters.

Gelakte houten vloeren onderhoud

Heeft u een gelakte houten vloer? Dan geldt het volgende onderhoudsadvies. Nadat u de vloer gekocht heeft, is het verstandig een beschermende polish aan te brengen. Dit zorgt er namelijk voor dat de laklaag van uw vloer minder snel slijt. De beschermende polish kan overigens pas een maand later toegepast worden. Nadat de lak op het onbehandelde hout is aangebracht. Daarnaast is het goed om de gelakte houten vloer regelmatig met deze polish te behandelen. Ondanks dat de vloer zeer krasvast is, kunt u alsnog de polish het beste twee keer per jaar aanbrengen. Hierdoor blijft uw houten vloer namelijk gegarandeerd mooi.

Wat betreft het onderhoud voor deze houten vloer is het aan te raden regelmatig te dweilen met een parketreiniger. Gebruik hiervoor echt een speciale reiniger voor gelakte houten vloeren. Let er daarnaast op dat de dweil goed uitgewrongen is. Daardoor voorkomt u eenvoudig water in de voegen.

Lak producten

Onderhoud houten vloeren in olie

Wanneer u een houten vloer heeft met olie als afwerking, dan is er een lichtelijk ander onderhoudsadvies. Na de aanschaf van uw houten vloer is het noodzakelijk om de vloer te behandelen met onderhoudsolie. Dit kan tevens pas een maand nadat de olie op het onbehandelde hout is aangebracht. Het aanbrengen van de onderhoudsolie kunt u overigens met de hand doen of eventueel machinaal.

Het onderhoud van houten vloeren in olie vergt voornamelijk regelmaat. Zo is het goed om de geoliede vloer elke maand te behandelen met onderhoudszeep. Dit is in feite een grondige dweilbeurt. Bovendien moet u de vloer elk jaar opnieuw in de onderhoudsolie zetten. Op die manier blijft de houten vloer het langste mooi. 

Olie producten 

 
Hardwax olie houten vloeren onderhoud

Ten slotte is het nog mogelijk dat u benieuwd bent naar het hardwax olie houten vloeren onderhoud. Ook daar heeft LaminaatenParket.nl een concreet advies voor. Zo kunt u de vloer na aankoop het beste behandelen met een onderhoudswas. Pas een maand nadat de hardwax olie is ingetrokken kunt u dit doen. Daarbij kan dit taakje zowel machinaal als met de hand uitgevoerd worden.

Wat betreft het regelmatig houten vloeren onderhoud is het verstandig om deze vloer elke maand met onderhoudszeep schoon te maken. Dit is vergelijkbaar met het onderhoudsadvies van een houten vloer in olie. Daarnaast moet u de hardwax olie vloer één à twee keer per keer per jaar in de onderhoudswas zetten. Deze was vult namelijk de krasjes op. Bovendien zorgt de onderhoudswas ervoor dat de vloer vuil beter afstoot.

Hardwax olie producten    

Meer informatie onderhoud houten vloeren?

Bent u er ondanks de bovenstaande informatie nog niet helemaal uit en wilt u graag wat extra informatie? LaminaatenParket.nl staat elke werkdag voor u klaar! Schroomt u daarom niet om contact met ons op te nemen. Dit kan via de webshop dankzij onze live support functie. 


Daarnaast zijn we ook telefonisch bereikbaar of stuur een e-mail met al uw vragen. Wij adviseren u graag op alle mogelijk manieren welk onderhoud geschikt is voor uw houten vloer. Wilt u liever persoonlijk advies? U bent van harte welkom in een van onze showrooms in Alkmaar, Almere, Amsterdam, Apeldoorn, Den Haag, Eindhoven, Leiden, Sliedrecht of Utrecht.

Vestigingen