100.000 m2 op voorraad
Vanaf €250,- gratis bezorgd
Voordelig & vakkundig
De laagste prijs garantie
4.89/5.00 Uitstekend

Het onderhoud van houten vloeren - onze tips!

24 april, 2023 · Houten vloeren

Wanneer je een nieuwe houten vloer hebt gelegd, of hebt laten leggen, wil je dat deze natuurlijk er nog voor een hele lange tijd mooi uitziet. Het is daarom belangrijk om de vloer goed te onderhouden en regelmatig schoon te maken. Wij geven graag wat tips voor het onderhouden en schoonmaken van je houten vloer zodat je er nog lang plezier van hebt!

Wanneer heeft je houten vloer onderhoud nodig?

Het is belangrijk om een houten vloer regelmatig te reinigen. Je kan daarnaast aan je vloer herkennen welk type onderhoud nodig is.

Is de vloer uitgedroogd?

Uitdroging komt vaak voor bij oude vloeren of wanneer er al lang geen onderhoud meer is uitgevoerd. Je kan het bijvoorbeeld herkennen aan scheuren, kieren of splinters in het hout. Deze kunnen ontstaan doordat de planken krimpen of kromtrekken door de uitdroging. Om jouw vloer weer een mooie uitstraling te geven en de vochtbalans in het hout te herstellen kan je de vloer reinigen met een voedende vloerzeep en een dun laagje olie aanbrengen. 

Zorg dat hiertussen wel genoeg tijd zit en dat het laagje olie dun genoeg is, anders kunnen er vlekken ontstaan. We raden ook aan om dit eens in de zoveel tijd te doen (1 tot 2 keer per jaar), zo voorkom je uitdroging al van tevoren en weet je zeker dat jouw houten vloer er prachtig uit blijft zien.

Heeft de vloer vlekken of kleurverschillen?

Dit wordt simpelweg veroorzaakt door slijtage. Een goede zeep helpt dan helaas niet maar je kunt wel de vloer schuren. Daarmee verwijder je alle vlekken en kleurverschillen. Breng vervolgens een harde afwerklaag aan om de vloer mee te beschermen, bijvoorbeeld een goede olie of laklaag. 

Je kan eventueel ook kiezen voor een lak of olie met een kleur. Geef je lichte houten vloer bijvoorbeeld een warmere donkere tint. Zo ziet je vloer er weer stralend en nieuw uit!

Is de vloer kromgetrokken of kiert?

Wanneer dit het geval is, is uitdroging ook vaak de oorzaak. Gebruik dan ook een voedende vloerzeep en breng een laagje olie aan. Zo ziet je vloer er weer als nieuw uit!

Onze keuze

[15778-J] HD400 Wide Natuurgeolied (Eik rustiek olijfgrijs 8511)
HD400 Wide Natuurgeolied
Vanaf € 64,75 per m2 64.75
[15778-I] HD400 Wide Natuurgeolied (Eik rustiek leemgrijs 8411)
HD400 Wide Natuurgeolied
Vanaf € 64,75 per m2 64.75
[15778-H] HD400 Wide Natuurgeolied (Eik Rustiek Koffie Créme 8414)
HD400 Wide Natuurgeolied
Vanaf € 64,75 per m2 64.75
[15778-G] HD400 Wide Natuurgeolied (Eik rustiek 8410)
HD400 Wide Natuurgeolied
Vanaf € 64,75 per m2 64.75
[15778-F] HD400 Wide Natuurgeolied (Eik levendig cappuccino 8747)
HD400 Wide Natuurgeolied
Vanaf € 64,75 per m2 64.75
[15778-E] HD400 Wide Natuurgeolied (Eik levendig 8417)
HD400 Wide Natuurgeolied
Vanaf € 64,75 per m2 64.75
[15778-D] HD400 Wide Natuurgeolied (Eik authentic white washed 8742)
HD400 Wide Natuurgeolied
Vanaf € 64,75 per m2 64.75
[15778-C] HD400 Wide Natuurgeolied (Eik authentic greige 8744)
HD400 Wide Natuurgeolied
Vanaf € 64,75 per m2 64.75
<
>

Waarom LaminaatenParket.nl:

  • Laagste prijsgarantie;
  • Gratis professioneel advies; 
  • Gratis bezorging vanaf €250,-; 
  • Grote voorraad;
  • Altijd bereikbaar.

Manieren om jouw houten vloer te reinigen

Naast het opknappen van je houten vloer is het reinigen van de vloer ook een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Regelmatig je houten vloer schoonmaken zorgt er ook voor dat je vloer langer mooi blijft. 

Check hieronder onze tips voor het perfect reinigen van jouw houten vloer:

Stap 1.
Begin allereerst regelmatig met een droge reiniging. Veeg dagelijks, of in ieder geval een paar keer per week, de vloer met een zachte bezem. Een te harde bezem kan de vloer beschadigen. Een vloerwisser met stofdoek is ook een goede optie. 

Stap 2. 
Wanneer je van plan bent om de houten vloer te dweilen is het belangrijk om ook van tevoren te stofzuigen. Zorg ervoor dat je stofzuiger niet te zwaar is, dit kan deukjes in de vloer veroorzaken. We raden ook aan om een speciale (parket)borstel te gebruiken. Deze voorkomt ook schade aan de houten vloer. 

Stap 3.
Bij het dweilen van de houten vloer is het belangrijk om lauw water te gebruiken en te zorgen dat de dweil licht vochtig is. Zo voorkom je dat de vloer te nat wordt. Gebruik ook geen ammonia of groene zeep, maar een klein beetje natuur zeep of reinigingsmiddel dat geschikt is voor houten vloeren. Dweil goed met de nerven van het hout mee. 

Stap 4.
Laat vervolgens de houten vloer goed drogen. Doe dit met een droge doek of dweil, of zet je ramen en/of deuren open. Wanneer de vloer droog is ziet deze er weer stralend schoon uit.

Voor meer informatie over de verschillende afwerkingen van houten vloeren en hoe je deze precies het beste kunt onderhouden verwijzen we je graag door naar onze algemene onderhoudspagina. Daar lees je bijvoorbeeld meer over hoe je gelakte houten vloeren het beste kunt onderhouden.

Houten vloeren van LaminaatenParket.nl


LaminaatenParket.nl is specialist op het gebied van houten vloeren. Naast het leggen van verschillende soorten houten vloeren staan wij ook altijd voor je klaar om advies te geven over het onderhoud en schoonmaken van je vloer. 

Nu ook de winkels weer open zijn kunt u natuurlijk terecht bij een van onze winkels door heel het land. Bel ons voor informatie over of plan snel je bezoek in bij een vestiging in de buurt. Wij zien u natuurlijk graag bij ons in de winkel.

Neem een kijkje op onze site voor ons aanbod aan houten vloeren, zoals onze top 10 parketvloeren, of neem contact op voor advies en vragen.

Op zoek naar een houten vloer?
Wij hebben ze!


Bekijk onze top 25 laminaat vloeren

Bodemprijzen! Wij checken altijd de huidige internet prijzen.

Bekijk de laminaat vloeren

Toch nog hulp nodig?

Neem contact met ons op voor de laagste prijs of bezoek de dichtstbijzijnde vestiging.

Direct contact opnemen Dichtstbijzijnde vestiging