100.000 m2 op voorraad
Vanaf €250,- gratis bezorgd
Voordelig & vakkundig
De laagste prijs garantie
4.89/5.00 Uitstekend

Wat zegt de dikte van de toplaag over kwaliteit van PVC vloer?

24 april, 2023 · PVC vloeren
Als u op zoek bent naar een nieuwe vloer, is PVC waarschijnlijk een aantrekkelijke optie. PVC heeft een aantal voordelen, zo zijn PVC vloeren zijn makkelijk schoon te houden, geluiddempend en zien ze er hartstikke mooi uit. Als u de verschillen tussen laminaat en PVC al kent en u heeft definitief gekozen voor PVC, dan blijven er nog steeds allerlei termen misschien onduidelijk. Tijdens het zoeken naar de juiste vloer komt u namelijk allerlei nieuwe termen tegen, waaronder de ‘toplaag’.

Er zijn een aantal verschillen in kwaliteit tussen verschillende PVC vloeren en de toplaag is daar een van. Maar wat is een toplaag eigenlijk? Wat zegt de dikte van de toplaag over de kwaliteit van de vloer? Welke toplaag heeft u nodig? In deze blog vertellen we u alles wat u moet weten over toplagen op PVC vloeren. Zo weet u zeker dat u de juiste vloer koopt!

Een gemiddelde PVC vloer bestaat maar liefst uit acht lagen


Wat is een toplaag?

Voordat we kunnen uitleggen wat de invloed van een toplaag op een PVC vloer heeft, moeten we eerst duidelijk maken wat we precies met de toplaag bedoelen. Het is belangrijk om te weten dat PVC vloeren uit verschillende lagen bestaan. Een gemiddelde PVC vloer is opgebouwd uit acht lagen.

In deze blog gaan we het hebben over de toplaag. Verrassend genoeg is de toplaag niet de bovenste laag van het PVC, de eerste laag is namelijk de PU-beschermingslaag. Deze beschermt de vloer tegen vuil en krassen. Daaronder vinden we pas de toplaag, welke als enige doel heeft om de derde laag te beschermen.

De derde laag is namelijk de dessin-laag, hier is de kleur en print van de PVC vloer op afgedrukt. Waar de bovenste twee lagen transparant zijn, is de dessin-laag dus de eerste zichtbare laag van de vloer. Het is vanzelfsprekend dat je deze goed wilt beschermen, de toplaag is dus enorm belangrijk.

Slijtvastheid

De dikte van de toplaag is dus zeker iets waar u op moet letten als u een PVC vloer wilt gaan leggen. Maar wat voor verschillen zijn er dan tussen de verschillende diktes? Dat is heel simpel, de vuistregel is: hoe dikker, hoe slijtvaster. Een dikkere laag gaat dus langer mee dan een dunne laag, dat is het grootste verschil.

Wat voor toplaag heeft u nodig?

Het klinkt misschien vreemd, maar het is niet nodig om een hele dikke toplaag te nemen. Toplagen zijn meestal te verkrijgen in diktes tussen de 0,3 mm en 0,7 mm. hieronder ziet u welke richtlijnen voor welke toplaag bij u zouden passen:

0,20mm: Slaapkamer: kelderkast ; zolder
0,30mm: Slaapkamer: zolder ; Licht gebruik woonkamer
0,40mm: Woonkamer: Kinderkamer
0,55mm tot 0,70mm: Keuken en woonkamer met zwaar gebruik ; Winkel ; Fabriek

Een andere schaal waarmee de dikte van de toplaag kan worden aangegeven is in w-waarden. De w-waarden zijn w-23, w-31, w-32 en w-33. Op deze schaal heeft u in huis genoeg aan w-31. Als u een bijzonder groot gezin heeft, kunt u eventueel ook w-32 in de veelgebruikte ruimtes leggen. W-33 is bedoeld voor commercieel en intensief commercieel gebruik.


Een toplaag van 0,55mm is vaak bedoeld voor commercieel gebruik

Uiteraard kunt u er wel voor kiezen om een dikkere toplaag dan 0,3 mm of w-31 te gebruiken, maar dit gaat u enkel meer geld kosten zonder dat u er voordeel uit haalt. Je zou dus kunnen zeggen dat de dikte van een toplaag wel degelijk iets zegt over de kwaliteit van een vloer. U moet zich echter wel afvragen of u die extra hoge kwaliteit echt nodig heeft of dat u ook genoeg heeft aan een dunnere toplaag.

PVC vloeren kopen

Nu u weet wat de dikte van een toplaag over de kwaliteit van een PVC vloer zegt, bent u klaar om uw nieuwe vloer te bestellen. In de webshop van Laminaat en Parket vindt u de mooiste PVC vloeren voor in huis. Wilt u de vloer liever in het echt bekijken? Kom dan langs in een van onze vestigingen. Onze experts staan voor u klaar om u van extra informatie en advies te voorzien.

Bekijk onze top 25 laminaat vloeren

Bodemprijzen! Wij checken altijd de huidige internet prijzen.

Bekijk de laminaat vloeren

Toch nog hulp nodig?

Neem contact met ons op voor de laagste prijs of bezoek de dichtstbijzijnde vestiging.

Direct contact opnemen Dichtstbijzijnde vestiging