100.000 m2 op voorraad
Vanaf €250,- gratis bezorgd
Voordelig & vakkundig
De laagste prijs garantie
4.89/5.00 Uitstekend

Voor het eerst laminaat kopen? Let op deze 6 zaken!

24 april, 2023 · Hoofdcategorie

Als u gaat verbouwen of verhuizen komt u al vrij snel voor een belangrijke keuze te staan: wat voor vloer wil ik? Als u voor laminaat heeft gekozen, wilt u uiteraard wel een goede laminaatvloer die goed bij de kamer past en lang mee gaat.

Als u voor het eerst laminaat gaat kopen zijn er daarom ook een paar zaken waar u aan moet denken. In deze blog geven wij u zes zaken om op te letten als u een nieuwe vloer gaat uitzoeken.

1. In welke ruimte komt het laminaat?

Voordat u naar een showroom gaat of online naar laminaat gaat zoeken, moet u eerst weten in welke ruimte het laminaat komt. Welke kleur past het beste bij de ruimte? Hoe intensief zal de vloer gebruikt worden? En hoeveel laminaat heb je eigenlijk nodig?

Om te berekenen hoeveel laminaat u nodig heeft neemt u het oppervlakte van de ruimte (lengte x breedte) en rekent u daar 10% bij op. Deze 10% dient als snijruimte voor lastige hoekjes en bijvoorbeeld verwarmingsleidingen. Als u een ruimte van 24 vierkante meter heeft, moet u dus 26,4 vierkante meter laminaat kopen.

2. Kwaliteit

Ten tweede is het belangrijk om te weten welke kwaliteit laminaat u nodig heeft. Afhankelijk van hoe intensief de vloer gebruikt zal worden, heeft u laminaat van een hoge of lage gebruiksklasse nodig.

Voor ruimtes die veel gebruikt zullen worden, kunt u het beste voor de tweede gebruiksklasse 32/AC4 kiezen. Een ruimte die minder gebruikt wordt, zoals een slaapkamer kan echter ook prima belegd worden met de eerste klasse 31/AC3.

3. Budget

Daarna is het tijd voor de volgende stap. Nu u weet in welke kamer de vloer komt te liggen en u heeft berekend hoeveel laminaat u nodig heeft, is het tijd om een budget te bepalen.

Bodemprijzen! Wij checken de huidige internet prijzen.

 4. Ondervloer

Net als laminaat zijn er in ondervloeren vele soorten en maten met elk hun eigen kwaliteiten. Ondervloeren kunnen isoleren, loopgeluid verminderen, vocht afstoten, egaliseren, en nog veel meer. Welke ondervloer u nodig heeft, hangt af van de basisvloer.

Laminaat op een houten basisvloer

Houten basisvloeren zijn meestal te vinden in oude woningen. Het nadeel van een houten basisvloer is dat deze zelden vlak is. Daarom moet u op zoek gaan naar een ondervloer die extra vlakte en stevigheid biedt zoals groene platen.

Laminaat op een betonnen basisvloer

Als u in een wat nieuwer huis of appartement woont, heeft u waarschijnlijk een betonnen basisvloer. Bij deze basisvloeren hoeft u zich minder druk te maken over oneffenheden, maar heeft u sneller last van vocht. Kies dan ook voor een vochtafstotende ondervloer.

Laminaat in een appartement

Als u in een appartement woont bent u verplicht om een zogenaamde “10 decibel ondervloer” te nemen, zoals de black label silent. Deze zijn geluiddempend en besparen uw onderburen een hoop overlast.

5. Plinten

Als gevolg van temperatuurwisselingen of vocht kan laminaat gaan weken. Omdat de vloer hierdoor gaat uitzetten of krimpen, is het belangrijk om wat ruimte over te houden tussen het laminaat en de muur.

De vuistregel is dat de tussenruimte net zo breed moet zijn als de dikte van uw laminaat. Als uw laminaat 7 mm dik is, houdt u dus 7 mm ruimte over tussen de muur en de vloer. Om deze ruimte netjes af te werken maakt u gebruik van een plint.

6. Doe-het-zelf of professionals?

Als allerlaatste is het handig om na te denken over wie de vloer gaat leggen. Gaat u dit zelf doen? Dit is de goedkoopste manier, maar dan moet u wel de tijd en de expertise hebben. Als u dat niet heeft kunt u er ook voor kiezen de vloer te laten leggen door de LaminaatenParket.nl legservice, dan weet u zeker dat uw laminaatvloer professioneel gelegd wordt.

Uw eerste laminaat kopen

Als het goed is bent u er nu helemaal klaar voor om je laminaat te kopen. Bezoek onze webshop of kom langs in een van onze showrooms. Natuurlijk kunt u voor vragen ook altijd contact met ons opnemen, wij helpen u dan graag verder met het kiezen van de juiste laminaat vloer.


Bekijk onze top 25 laminaat vloeren

Bodemprijzen! Wij checken altijd de huidige internet prijzen.

Bekijk de laminaat vloeren

Toch nog hulp nodig?

Neem contact met ons op voor de laagste prijs of bezoek de dichtstbijzijnde vestiging.

Direct contact opnemen Dichtstbijzijnde vestiging