100.000 m2 op voorraad
Vanaf €250,- gratis bezorgd
Voordelig & vakkundig
De laagste prijs garantie
4.89/5.00 Uitstekend

Help, mijn houten vloer bolt op! - Egaliseren in 5 stappen!

24 april, 2023 · Hoofdcategorie
Houten vloeren passen met hun prachtige, authentieke uitstraling in bijna elke inrichting. Helaas kan uw houten vloer opbollen. Ten gevolge van vocht kan het hout gaan werken, waardoor het bol komt te staan. Dit is natuurlijk erg vervelend maar laat het u er niet van weerhouden een houten vloer aan te schaffen.

U kunt dit probleem namelijk vaak zelf verhelpen. In deze blog leggen we in 5 stappen uit hoe u een houten vloer kunt egaliseren.

2. Stempel aanbrengen

Het is belangrijk dat uw plank zijn originele vorm terug krijgt. Om dit voor elkaar te krijgen kunt u gebruik maken van een schroefstempel. Deze kunt u bij de betere bouwmarkten aanschaffen of u kunt er eentje huren.

Om te zorgen dat uw plafond en vloer niet beschadigen in het proces, is het belangrijk dat u een stuk hout tussen de uiteinden van de schroefstempel en de oppervlakten plaatst. Draai de schroef vervolgens voorzichtig vast. Let hierbij goed op dat u de vloer en het plafond geen schade toebrengt.

Houten vloer egaliseren

1. Schade opnemen

De eerste stap in het egaliseren van uw vloer is het opnemen van de schade en het vaststellen van de oorzaak. U wilt immers niet dat uw houten vloer vaker opbolt. Er zijn verschillende zaken die een opbollende houten vloer kunnen veroorzaken, de meest voorkomende boosdoeners zijn echter temperatuurverschillen en vocht. Nadat u de schade heeft geanalyseerd en de oorzaak heeft vastgesteld kunt u echt beginnen met het egaliseren.


Door een raam open te zetten droogt uw houten vloer extra snel op

3. Laten drogen

Als u de stempel heeft bevestigd en de plank weer in zijn originele positie ligt, kunt u door naar de volgende stap: het drogen. Om ervoor te zorgen dat de plank niet meer terug buigt moet het overtollige vocht uit de plank verdwenen zijn. Zet de ramen en deuren open en laat de ruimte lekker doorwaaien. Zet eventueel een airco aan.

Het kan een paar dagen tot een paar weken duren voordat de houten vloer voldoende is gedroogd. Het belangrijkste tijdens deze stap is dat u geduld heeft.

4. De vloer bevestigen

Als de vloer eenmaal zijn originele vorm terug heeft, is het slim om de vloer te bevestigen aan de ondergrond. Door de vloer vast te lijmen of schroeven voorkomt u dat de vloer in de toekomst nogmaals opbolt.

Waarom doen we dat nu pas en niet voordat de vloer was opgedroogd? De reden hiervoor is dat de vloer tijdens het opdrogen nog vervormd. Wanneer u dan al een schroef in het hout heeft zitten kan deze tijdens het droogproces weer loskomen. Hetzelfde geldt als u de vloer met lijm bevestigd.

5. Zagen

De laatste stap is eigenlijk een nood-stap. Als u via de bovenstaande stappen uw vloer niet geëgaliseerd krijgt, kunt u er ook voor kiezen om een stukje uit uw vloer te zagen. Hierdoor krijgen de planken de kans en ruimte om weer plat te gaan liggen.

Vaak is het al genoeg om een heel klein stukje uit de planken te zagen. Doe dit dan ook stukje voor beetje. Zaag liever twee keer te weinig af, dan één keer te veel. U kunt de planken het beste zagen op een plek die normaal gesproken niet zichtbaar is. Bijvoorbeeld bij de uiteinden of onder een kast.


Een cirkelzaag is perfect om een stuk uit uw houten vloer te zagen

Houten vloeren kopen

Als u de bovenstaande stappen heeft doorlopen, kunt u hopelijk weer een tijdje genieten van uw kaarsrechte houten vloer. Als u toe bent aan een nieuwe houten vloer kunt u de keuze maken uit het ruime assortiment in onze webshop. Daarnaast kunt u ook langskomen in een van onze showrooms. Hier kunt u onze vloeren bekijken en staan onze experts klaar om u advies te geven.

Bekijk onze top 25 laminaat vloeren

Bodemprijzen! Wij checken altijd de huidige internet prijzen.

Bekijk de laminaat vloeren

Toch nog hulp nodig?

Neem contact met ons op voor de laagste prijs of bezoek de dichtstbijzijnde vestiging.

Direct contact opnemen Dichtstbijzijnde vestiging