100.000 m2 op voorraad
Vanaf €250,- gratis bezorgd
Voordelig & vakkundig
De laagste prijs garantie
4.89/5.00 Uitstekend

Een houten vloer op een houten ondervloer?

24 april, 2023 · Houten vloeren
Een houten ondervloer vormt een prima basis waarop u een houten vloer kunt leggen. Het is echter wel belangrijk om met enkele zaken rekening te houden. Zo moet het hout in goede staat verkeren en moet de ondervloer vlak liggen om een goede basis te vormen voor het leggen van een houten vloer.

In deze blog delen we een aantal tips voor het leggen van een houten vloer op een houten ondervloer. U wilt immers niet voor verrassingen komen te staan wanneer u eenmaal bent begonnen met het leggen van een nieuwe vloer. Over het algemeen is het leggen van een houten vloer op een houten ondervloer goed te doen, dus maakt u zich geen zorgen! 

Tips voor hout op een houten ondervloer

Natuurlijk kunt u een nieuwe houten vloer door ons laten leggen, maar u kunt dit ook zelf doen. Vaak valt het leggen van een nieuwe vloer hartstikke mee en is dit makkelijk zelf te doen, ook als u geen fanatieke klusser bent. Om u een beetje op weg te helpen, geven we een aantal tips voor het leggen van een houten vloer op een houten ondervloer.

Stuurt u ons een leuke foto van het resultaat?

Schuren

Houten vloeren zijn vaak niet mooi egaal. Toch is dat wel belangrijk wanneer u een houten vloer op een houten ondervloer wilt leggen. Daarom dient u de ondervloer eerst goed te schuren, zodat deze egaal is. Het opschuren van uw houten ondervloer kunt u op verschillende manieren doen, afhankelijk van hoe vlak de vloer is.

Een vloer die al bijna in zijn geheel vlak is, heeft vaak genoeg aan een lichte schuurbeurt met de hand. Dit kunt u heel eenvoudig met wat schuurpapier doen. Wanneer de vloer meerdere duidelijke oneffenheden kent, is het nodig om dit te egaliseren met een industriële schuurmachine.

Wanneer u gaten, knoesten of kieren in uw houten vloer heeft zitten, is het belangrijk om deze op te vullen voordat u begint met het schuren van de vloer. Het geschikte vulmiddel verschilt per houtsoort.

Stofzuigen

Het is belangrijk dat u direct na het schuren begint met het stofzuigen van uw houten ondervloer. Dit is om te voorkomen dat er stof onder de vloer komt te zitten. We raden aan om enkele uren te wachten en de vloer vervolgens nog een keer te stofzuigen. Dit voorkomt dat u last krijgt van neerdwarrelend stof.

Houten ondervloer leggen

Na het schuren en stofzuigen kunt u beginnen met het leggen van de houten ondervloer. Zorg dat de ondervloer maximaal 2 mm dik is, druk- en vormvast is en niet veert. Woont u in een flat of appartementencomplex? Dan zijn er enkele zaken waar u rekening mee dient te houden wat betreft de isolatie en geluiddempende maatregelen van uw vloer.

Houten vloer leggen

Na het voorbewerken en het leggen van de ondervloer kunt u beginnen met het leggen van uw nieuwe houten vloer. Ook hier zijn er weer enkele zaken om rekening mee te houden. We geven een aantal tips:

Afstandshouders

Maak voor de eerste rij gebruik van afstandshouders voor een afstand van 1 cm. De afstandhouders plaatst u tussen de muur en de planken. Doe dit rondom, zodat u overal 1 centimeter ruimte overhoudt en u makkelijk kunt werken. Ook voorkomt deze vrije ruimte dat u kromme planken krijgt.

Vast of zwevend

Een houten vloer kan vast worden gelegd met lijm of zwevend, door de planken los op de ondervloer met daarop een isolerende tussenlaag te leggen. Het voordeel van een vaste vloer is dat de vloer weinig werkt, waardoor u minder ruimte vrij hoeft te laten aan de zijkanten. Een voordeel van een zwevende vloer is dat u deze makkelijk kunt verhuizen en deze een geluidsisolerende werking heeft.

Halfsteenverband

Het is handig om de vloer in halfsteenverband te leggen. Dit betekent dat wanneer u aan het einde van een rij een restant overhoudt, deze gebruikt om een nieuwe rij mee te beginnen. Bij een onhandige maat is het makkelijker om een nieuwe plank te pakken. Daarom is het ook belangrijk om altijd meer vierkante meters aan vloer aan te schaffen dan u daadwerkelijk nodig heeft

Leidingen

Bij het leggen van een vloer is het belangrijk om te letten op de leidingen, bijvoorbeeld van de verwarming. Om een mooi geheel te creëren dient u de vloer rondom deze leidingen te leggen. Dit doet u door een stuk uit een plank te zagen. Houd daarbij altijd 1.5 cm speling over, zodat de planken nog kunnen werken.

Top 10 parket vloeren

Houten vloer kopen

Met deze tips is het makkelijk om zelf een houten vloer te leggen. Maar heeft u al de perfecte houten vloer in huis? In de webwinkel van LaminaatenParket.nl vindt u een groot assortiment aan schitterende houten vloeren. U kunt de vloeren bekijken op onze website of een bezoek brengen aan een van onze showrooms. Hopelijk tot snel!

Wilt u een nieuwe houten vloer? Bekijk hier ons aanbod!

Bekijk onze top 25 laminaat vloeren

Bodemprijzen! Wij checken altijd de huidige internet prijzen.

Bekijk de laminaat vloeren

Toch nog hulp nodig?

Neem contact met ons op voor de laagste prijs of bezoek de dichtstbijzijnde vestiging.

Direct contact opnemen Dichtstbijzijnde vestiging