Bel voor de laagste prijzen naar uw dichtstbijzinde vestiging
Vandaag zijn wij geopend van 08:00 uur tot 19:00 uur.
Help! Mijn houten vloer komt omhoog!

Help! Mijn houten vloer komt omhoog!

20 April 2018 • Hoofdcategorie

Na jarenlang dromen heeft u eindelijk die prachtige houten vloer die u voor ogen had. De vloer past perfect in uw interieur en is tijdloos. Alleen komt de houten vloer opeens omhoog. Dat was natuurlijk niet de bedoeling. Wat is nu het beste om te doen? In deze blog vertellen we u hoe dit komt en hoe het vermindert en voorkomen kan worden.

Houten vloer komt omhoog

Een houten vloer is een natuurlijk product, hierdoor is het mogelijk dat de vloer gaat krimpen of uitzetten. Wanneer het winter is en de vloer te maken krijgt met koude en droge lucht, kunnen er naden en kieren in de vloer komen. Is het zomer, dan kan de vloer uitzetten en bol gaan staan door de warmte en vochtigheid.

Dit proces kunt u niet volledig tegengaan maar u kunt er wel voor zorgen dat het vermindert. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door de luchtvochtigheid in de gaten te houden door middel van een hygrometer. De ideale luchtvochtigheid voor een houten vloer ligt tussen de 50 en 65 procent.

luchtvochtigheid

Oorzaak dat vloer omhoog komt

De houten vloer komt dus omhoog door extremen in de luchtvochtigheid. Maar hoe werkt dit nu precies? Net als een mens droogt een houten vloer uit wanneer deze niet genoeg vocht krijgt. In de winter wordt de lucht droog en gaat de vloer krimpen door het tekort aan vocht. Hierdoor ontstaan naden en soms zelfs scheuren.

In de zomer werkt dit precies andersom, dan is er juist teveel vocht. Een houten vloer neemt al het vocht wat er beschikbaar is op. Hierdoor gaat het hout uitzetten en komt de vloer soms bol te staan.

hout naden

Houten vloer omhoog door waterschade

Een houten vloer kan ook omhoog komen door waterschade. Wanneer u bijvoorbeeld lekkage heeft, kan de vloer onder water komen te staan. Zodra dit gebeurt, is het verstandig om het direct schoon te maken met een handdoek. Doet u dit niet, dan trekt al het vocht in de vloer en komt deze omhoog.

De kans is groot dat het water vlekken achterlaat op de houten vloer. Wanneer u deze gaat verwijderen is het aan te raden om geen warme lucht te gebruiken, dit zal de vloer permanent beschadigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stofzuiger of stoomapparaat.

water op houten vloer

Voorkomen dat vloer omhoog komt

In de winter kunt u voorkomen dat de vloer omhoog komt door een luchtbevochtiger te plaatsen. Hiermee kunt u de luchtvochtigheid weer op peil brengen. In de zomer is het verstandig om ‘s avonds of ‘s nachts de ramen open te zetten zodat de vochtige lucht naar buiten kan en de luchtvochtigheid wordt verlaagd.

Daarnaast kan er tijdens het leggen van een houten vloer rekening mee worden gehouden. De lijm en ondervloeren kunnen het uitzetten en krimpen van de vloer opvangen. Vraag hier dus naar wanneer u een houten vloer gaat kopen of leggen.

Laat je dus vooral niet afschrikken door het kopen van een houten vloer. Door het goed in de gaten te houden, is het omhoog komen van de vloer goed te voorkomen. Een houten vloer geeft een unieke sfeer aan uw interieur en is zeer de moeite waard!

Heeft u nog vragen over uw houten vloer of wilt u meer informatie over de aankoop ervan? Neem dan contact met ons op of kom langs in een van onze filialen.

Volg ons op Facebook
Populaire blogs op laminaatenparket.nl
Houten vloer met brede planken: 6 voorbeelden
27 September 2018 • Hoofdcategorie
Houten vloer reinigen met groene zeep: hoe ga je te werk?
18 September 2018 • Hoofdcategorie