Wij zijn momenteel gesloten
Een houten vloer opknappen zonder te schuren

Een houten vloer opknappen zonder te schuren

• Houten vloeren

Na enige tijd zal elke houten vloer gebruikssporen gaan vertonen. De kleur kan minder mooi worden, er kunnen vlekken op komen en de vloer kan beschadigd raken. Daarom wordt het aangeraden om een houten vloer regelmatig op te knappen. Maar moet u daar altijd voor schuren?

Nee, gelukkig niet! Vaak kunt u een houten vloer al een heel stuk opknappen zonder dat daar een schuurmachine bij aan te pas hoeft te komen. In deze blog vertellen we u graag hoe u dat het beste kunt doen.

Een houten vloer opknappen zonder te schuren

Als u een houten vloer heeft wilt u die zo lang mogelijk mooi en intact houden. Dit betekent dat u deze zo min mogelijk wilt schuren, hierdoor verliest de vloer immers een deel van zijn textuur en kleur. Bij lichte beschadigingen en vlekken kunt u de vloer gelukkig ook opknappen zonder te schuren. Hieronder vertellen we exact hoe u dat doet.

Benodigdheden

Een goede voorbereiding is het halve werk, zeggen ze wel eens. Ook voor het opknappen van een houten vloer gaat dit gezegde op. Daarom kijken we eerst naar de benodigdheden. U heeft dan wel geen schuurmachine nodig, maar u moet wel andere zaken in huis halen.

Parket aanbiedingen

Bekijk hier alle aanbiedingen van houten vloeren, inclusief legservice!

Werkwijze

Als u alles in huis heeft gehaald, is het tijd om aan de slag te gaan. Om te beginnen moet de vloer helemaal schoon zijn. Begin dus met het stofzuigen en dweilen van de vloer. Gebruik bij het dweilen een klein beetje reinigingsmiddel om de vloer echt goed schoon te krijgen. Als u de vloer even heeft laten drogen ziet u waarschijnlijk al dat deze er een stuk beter uitziet.

Vervolgens is het tijd om de vloer te behandelen met de verzorgende olie, dit zorgt ervoor dat het hout sterk en gezond blijft. Schud de olie goed en breng het vervolgens aan op de vloer. Dit doet u door een klein beetje olie op de vloer te gieten en dit in de wrijven met een microvezeldoek. Beweeg uw doek met de nerf van het hout mee en zorg dat u de olie gelijkmatig over de hele vloer verdeeld voor het beste effect.

Laat de vloer een paar minuten drogen en ga vervolgens nog eens over de vloer met een nieuwe, droge microvezeldoek. Ook deze keer beweegt u de doek met de nerf van het hout mee.

Opdrogen

Zodra u de hele vloer heeft afgenomen met een droge microvezeldoek, bent u klaar met de opknapbeurt. Het enige wat u nu nog hoeft te doen, is de olie de tijd geven om in het hout te trekken en op te drogen. Gebruik de vloer daarom minimaal 12 uur niet, het beste laat u de vloer 24 uur lang rusten.

Voor het beste resultaat wordt aangeraden om dit proces elke zes maanden te herhalen. Hiermee houdt u de vloer sterk, gezond en schoon. Tussen de opknapbeurten door is het goed om vlekken direct met een vochtige doek te verwijderen.

Onderhoudsmiddelen kopen

Het is dus heel goed mogelijk om uw houten vloer op te knappen zonder te schuren. Als u de vloer goed op wilt knappen moet u echter wel de juiste spullen in huis halen. In de webshop van Laminaat en Parket vindt u naast vloeren ook onderhoudsproducten van hoge kwaliteit. Hier kunt u ook onderhoudsolie kopen.

Als u zeker wilt weten dat u de juiste olie koopt of als u ergens anders in geadviseerd wilt worden, kunt u langsgaan bij een van onze vestigingen. Hier staan onze experts klaar om u te helpen en te adviseren over de verzorging van uw houten vloer.

Bekijk onze houten vloer aanbiedingen
Populaire blogs op laminaatenparket.nl
Snel jouw nieuwe vloer laten leggen?
01 September 2021 • Hoofdcategorie
Laminaat repareren doe je zo!
26 Augustus 2021 • Laminaat vloeren
Dit zijn de favoriete vloeren van De Huismuts!
19 Augustus 2021 • In de media