Vandaag geopend van 09:00-17:00
Houten vloer opknappen: Polijsten, oliën, waxen en meer

Houten vloer opknappen: Polijsten, oliën, waxen en meer

12 Juni 2018 • Hoofdcategorie

Elke vloer, ongeacht de kwaliteit of het materiaal, slijt op den duur. Daarom is het belangrijk om uw vloer geregeld een goede opknapbeurt te geven. Zeker bij houten vloeren is het aan te raden om deze goed te verzorgen en onderhouden.

Is uw houten vloer ook toe aan een opknapbeurt of renovatie? Dan kunt u kiezen uit verschillende methoden. In deze blog leggen we per methode uit hoe deze in z’n werk gaat en hoe de nabehandeling eruit ziet.  

Houten vloer polijsten

Als u een houten vloer weer helemaal glad wilt krijgen, kunt u deze polijsten. Hiermee kunt u krasjes en andere kleine oneffenheden uit uw vloer werken. Het proces van het polijsten begint met een grondige schuurbeurt. Het is het beste als u begint met een grove korrel (bijvoorbeeld een korrel 120) en afbouwt naar een fijnere korrel.

 

houten vloer opknappen

Tijdens het polijsten kan er fijnstof vrijkomen wat voor irritatie kan zorgen

 

Als u de vloer helemaal glad heeft geschuurd kan het polijsten beginnen. Tijdens het polijsten schuurt u in feite met een hele fijne korrel, hierdoor wordt uw houten vloer weer perfect egaal. Tijdens het polijsten kan er fijnstof vrijkomen, let er dus op dat u bedekkende kleding, een veiligheidsbril en een mondkapje draagt.

Nabehandeling

Het polijsten is vaak de eerste stap in het renoveren of opknappen van uw houten vloer. Nadat u de vloer gepolijst heeft, is het belangrijk dat u een toplaag zoals wax of olie aanbrengt. Dit beschermt uw houten vloer tegen schade en slijtage in de toekomst.

Houten vloer oliën

Het oliën van een houten vloer vergt enige voorbereiding. Eerst moet de vloer glad geschuurd zijn. Begin ook hier met een grove korrel en werk af naar een steeds lichtere korrel. Als u de vloer al heeft gepolijst kunt u deze stap uiteraard overslaan.

Vergeet niet om de vloer te stofzuigen en af te nemen met een natte doek of spons voor u aan het oliën begint. Uw houten vloer oliën zonder deze eerst te schuren zal geen mooi resultaat opleveren en wordt daarom afgeraden.

 

houten vloer olien

Vergeet niet om na een schuurbeurt de vloer af te nemen met een vochtige doek of dweil

 

Het oliën van uw vloer begint met het uitkiezen van de juiste olie. Er zijn veel verschillende soorten en kleuren houtolie, het is aan u om te bepalen welke uw voorkeur heeft. Vervolgens brengt u de olie aan op de vloer met een olie applicator.

Beweeg de applicator in grote bewegingen over de vloer totdat alle lak door het hout is opgenomen. Een paar minuten later kunt u de olie inwrijven met een doek. Ziet u nog oneffenheden of onbehandelde plekken? Breng dan nog een laag olie aan.

Nabehandeling

Hoe lang het duurt voor de olie helemaal is ingetrokken, is afhankelijk van het soort olie en hout. U moet in ieder geval rekening houden met een paar dagen. Tijdens deze periode is het belangrijk dat u zo min mogelijk over de behandelde vloer loopt. Daarnaast moet u oppassen met water, zeker de eerste paar weken wordt het sterk afgeraden om de vloer met water schoon te maken. U kunt de vloer later wel met voedende zeep schoonmaken.

Houten vloer waxen

Naast olie kunt u de houten vloer ook met wax afwerken. Ook hier geldt dat de vloer eerst goed geschuurd moet worden. Vervolgens is het tijd om de vloer in de wax te zetten. Controleer eerst of er aan de wax al impregneer is toegevoegd. Is dat niet het geval? impregneer de vloer dan eerst.

Daarna kunt u de wax eenvoudig aanbrengen door deze met een doek in ronde bewegingen in de houten vloer te wrijven. Herhaal dit net zo vaak totdat de vloer mooi en egaal is. Als laatste moet u de vloer boenen, dit doet u met een boenmachine (te huur bij de betere kluswinkel). Begin hier met een harde borstel en werk toe naar de zachtste.

Nabehandeling

Nadat u de vloer in de wax heeft gezet is het verstandig om twee tot drie keer per jaar onderhoudsolie aan te brengen. Daarnaast behoudt u het beste resultaat door uw vloer elk jaar opnieuw in de wax te zetten.

De juiste producten

Als u een houten vloer gaat opknappen of renoveren wilt u natuurlijk het beste resultaat. Het is dan ook belangrijk dat u de juiste producten gebruikt. In onze webshop vindt u niet alleen verschillende soorten wax en olie, maar ook lak, vlekverwijderaar en gereedschappen.  

 

Populaire blogs op laminaatenparket.nl
Woonkamer inrichten met een multiplank visgraat!
27 Maart 2020 • Hoofdcategorie
Let op: Gewijzigde openingstijden tot en met 1 juni
16 Maart 2020 • Hoofdcategorie
De juiste vloer kiezen voor uw woning in 5 stappen
29 Oktober 2019 • Hoofdcategorie