100.000 m2 op voorraad
Vanaf €250,- gratis bezorgd
Voordelig & vakkundig
De laagste prijs garantie
4.89/5.00 Uitstekend

Houten vloer schuren en lakken? Zo doe je het zelf!

24 april, 2023 · Hoofdcategorie
U heeft een prachtige houten vloer gekocht die u gaat laat leggen door een professional. Het schuren en lakken van de vloer wilt u zelf gaan doen, zodat u deze klus later kunt herhalen als de vloer een opknapbeurt nodig heeft. Alleen hoe moet dat eigenlijk precies? In deze blog vertellen we hoe u het beste uw houten vloer kunt schuren en lakken voor het beste resultaat!

De voorbereiding

Om een houten vloer te kunnen schuren en lakken heeft u een aantal producten nodig zoals schuurpapier, een parketschuurmachine, een kantenschuurmachine, lak en een lakroller.

Verwijder alle meubels van de vloer en sluit ook kasten en deuren vanwege het stof dat vrij kan komen. Belangrijk: check of er geen spijkers uit het hout steken of loszittende planken zijn. Deze kunnen gevaarlijke situaties veroorzaken.

Houten vloer schuren

Informeer bij een doe-het-zelf-zaak welke parketschuurmachine het meest geschikt is voor jouw vloer en schuur de vloer vervolgens in banen. Vergeet niet aan het einde van de baan de machine weer omhoog te halen zodat deze zich niet in de vloer draait.

Schuur de vloer met schuurpapier dat geschikt is voor jouw vloer. Dit is afhankelijk van het soort hout. Schuur de vloer in de lengte helemaal blank en blijf in beweging. Voor het schuren van de zijkanten en hoeken van de vloer kunt u het beste een kantenschuurmachine huren.

Houten vloer schuren met de hand!

Het is ook mogelijk om een houten vloer te schuren met de hand. Dit is een tijdrovende klus maar wel erg handig voor het schuren van hoeken of kleine ruimtes waar de machine niet past. Ook is schuren met de hand geschikt om groeven te schuren.

Houten vloer schuren en oliën

Het is ook mogelijk om uw houten vloer na het schuren te oliën met een tint of kleur. Het voordeel van olie is dat de vloer zoveel olie opneemt als mogelijk is. Hierdoor kunnen er geen andere vloeistoffen of vuil meer intrekken waardoor de vloer kan worden beschadigd.

Het oliën van uw houten vloer geeft dus bescherming en kleur aan de vloer. Hierdoor is de vloer makkelijker te onderhouden en geeft het een warme sfeer aan uw woning. Daarnaast hoeft u bij het oliën van uw vloer niet 24 uur te wachten tot het droog is, zoals bij lak wel het geval is.

In onderstaande video leggen we uit hoe wij een eiken vloer oliën met . Zo kunt u precies zien hoe u dit zelf kunt aanpakken.

Eiken roken en wit oliën:

Houten vloer oliën:

 
 
 
 

Houten vloer lakken

Wanneer de vloer eenmaal is geschuurd, kunt u de vloer gaan lakken. Kies een geschikte lak die past bij uw interieur en geschikt is voor de vloer. Zorg ervoor dat de vloer helemaal schoon is voor u begint met lakken.

Breng de lak aan met een lakroller en breng tenminste drie lagen aan in rechte lijnen. Begin zo ver mogelijk van de deur af, daar moet u immers nog doorheen. Laat de lak 24 uur drogen voor een optimaal resultaat.

Laminaat en Parket staat voor u klaar

Heeft u nog vragen over het schuren, oliën en lakken van uw houten vloer? Of wilt u meer informatie voor u eraan begint? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in een van onze filialen.

Bodemprijzen! Wij checken de huidige internet prijzen.

Bekijk onze top 25 laminaat vloeren

Bodemprijzen! Wij checken altijd de huidige internet prijzen.

Bekijk de laminaat vloeren

Toch nog hulp nodig?

Neem contact met ons op voor de laagste prijs of bezoek de dichtstbijzijnde vestiging.

Direct contact opnemen Dichtstbijzijnde vestiging