100.000 m2 op voorraad
Vanaf €250,- gratis bezorgd
Voordelig & vakkundig
De laagste prijs garantie
4.89/5.00 Uitstekend

Houten vloer nat geworden? Tips om het waterdicht te maken

24 april, 2023 · Houten vloeren
Tegenwoordig wordt een houten vloer steeds vaker gebruikt in diverse ruimtes. Zelfs in de badkamer is een houten vloer populair. Hierbij is het natuurlijk wel van belang dat de houten vloer waterdicht is. In deze blog geven we daarom een aantal tips om een houten vloer waterdicht te maken. 

Waarom een houten vloer?

Houten vloeren zijn er in vele soorten en zijn al jaren een populaire vloersoort voor mensen. Dit komt door de authentieke sfeer die het met zich meebrengt. Ook is het bij een houten vloer eenvoudig om beschadigingen te reparen.

Een houten vloer kent echter ook behoorlijk wat nadelen. Zo is een houten vloer niet geluiddempend, kan het meestal niet gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming en zelfs als de vloer waterbestendig is, kan hij nog gaan uitzetten bij contact met water. Die kans is er altijd. Echter kiezen de meeste mensen alsnog voor een houten vloer omdat de schoonheid van de vloer opweegt tegen de nadelen.

Houten vloer nat geworden

Zelfs wanneer u een houten vloer in de woonkamer hebt liggen, kan het voorkomen dat deze nat wordt. Het is dan belangrijk om met een vochtabsorberende doek de vloer zo vochtvrij mogelijk te maken.

Nadat u zoveel mogelijk vocht van de vloer hebt weggenomen is het belangrijk dat u geen föhn pakt. Dit is wat de meeste mensen direct doen, maar dit zorgt er alleen maar voor dat de houten vloer meer gaat bollen en krullen. Pak een droge doek, leg deze over de planken heen en strijk vervolgens elke plank zorgvuldig. Zo drogen de planken terwijl ze naar beneden worden gedrukt. Hierdoor wordt elke plank weer droog en zullen ze niet krom buigen of gaan bollen.

Bent u toe aan een nieuwe houten vloer? Bekijk hier ons aanbod!

Houten vloer behandelen

Gelakte vloeren zijn uitstekend waterbestendig en kunnen bovendien tegen een stootje. Daarnaast is een gelakte vloer heel makkelijk te onderhouden. Maak voor het onderhoud van de gelakte houten vloer de vloer schoon met actieve verzorging, speciaal voor houten vloeren. Het is wel belangrijk om parketreiniger in plaats van allesreiniger te gebruiken bij het dweilen. Let er ook op dat de dweil goed uitgewrongen wordt.

Geoliede houten vloer

Wanneer u de natuurlijke uitstraling van het hout zo goed mogelijk wilt behouden, ondanks een afwerking, is een geoliede vloer uitermate geschikt. Deze afwerking ziet er erg natuurlijk uit, maar vergt ook veel onderhoud. Om de vloer in goede conditie te houden, moet de vloer eens per maand worden behandeld met onderhoudszeep. Daarnaast moet de vloer elk jaar opnieuw in de olie worden gezet. Daarvoor krijgt u dan wel een prachtige houten vloer.

Gewaxte houten vloer

Een vloer die behandeld is met wax heeft hetzelfde onderhoud nodig als een geoliede vloer. Deze twee vloeren zijn echter niet hetzelfde zoals u misschien zou vermoeden. Olie is een laag op de vloer terwijl wax een laag op de vloer is en zich ook binnen de vloer nestelt. Daardoor biedt een gewaxte vloer net wat meer bescherming. Let er wel op dat shampoo of Dreft deze afwerking kunnen beschadigen, waardoor een houten vloer nog altijd niet te adviseren is in de badkamer. Dit geldt overigens voor alle afwerkingen.


Houten vloer laten leggen

Wanneer u een waterdichte vloer wilt hebben en zeker wilt weten dat dit goed gebeurd, biedt onze legservice uitkomst. Onze ervaren leggers zorgen ervoor dat uw vloer deskundig wordt afgewerkt zodat u zeker weet dat deze waterdicht is. Ook kunnen wij u helpen bij andere klussen.

Heeft u nog vragen of wilt u graag advies van een van onze deskundige medewerkers? Neem dan gerust contact op of kom langs in een van onze showrooms. Wij helpen u graag verder.

Top 10 parket vloeren

Bekijk onze top 25 laminaat vloeren

Bodemprijzen! Wij checken altijd de huidige internet prijzen.

Bekijk de laminaat vloeren

Toch nog hulp nodig?

Neem contact met ons op voor de laagste prijs of bezoek de dichtstbijzijnde vestiging.

Direct contact opnemen Dichtstbijzijnde vestiging