100.000 m2 op voorraad
Vanaf €250,- gratis bezorgd
Voordelig & vakkundig
De laagste prijs garantie
4.89/5.00 Uitstekend

Laminaat reinigen: groene zeep, stoom of soda?

24 april, 2023 · Laminaat vloeren
Deze vorm van vloerbedekking is in veel opzichten een fijne toevoeging aan uw interieur. Niet alleen gaat laminaat lang mee, ook lijkt het heel erg op een houten vloer. En dit zijn maar enkele feiten over laminaat vloeren. Het onderhoud van een houten vloer vereist meer werkuren dan laminaat. Laminaat vereist geen bijzonder onderhoud. Maar hoe maakt u laminaat het beste schoon en hoe kunt u laminaat het beste onderhouden? In deze blog geven we antwoord op deze vragen.

Laminaat reinigen, wat werkt er niet?

Zoals hierboven vermeld heeft laminaat geen bijzonder onderhoud nodig. Hieronder kunt u vinden wat er niet goed werkt bij het schoonmaken van laminaat.

Laminaat reinigen met groene zeep

Groene zeep is doorgaans erg fijn om te gebruiken bij het schoonmaken. Toch is het niet aan te raden om groene zeep of allesreiniger te gebruiken om laminaat schoon te maken. Schoonmaakmiddelen van deze aard kunnen ervoor zorgen dat de vloer een doffe waas of strepen krijgt.

Laminaat reinigen met stoomreiniger

Een stoomreiniger is een schoonmaakapparaat dat hete stoom afgeeft, wat tussen de naden van het laminaat komt. Door de stoom wordt niet alleen de onderkant van het laminaat vochtig, maar ook de ondervloer. Door het vocht is de kans groot dat de vloer gaat uitzetten en dus omhoog komt. Laminaat schoonmaken met een stoomreiniger raden we dan ook af.

Laminaat vloer inspiratie? Hier vindt u alle mogelijke vloeren!

Laminaat reinigen met soda

Het gebruik van soda is op zichzelf niet schadelijk voor laminaat. Toch raden we niet aan om soda te gebruiken bij het schoonmaken van uw laminaat. Dit heeft alles te maken met de invloed van soda op het water waarmee u het laminaat schoonmaakt. Schoonmaakmiddelen als soda, maar ook wasverzachter of azijn kunnen de oppervlaktespanning van het water veranderen, waardoor het water makkelijker in de naden van het laminaat door kan dringen. Ook kan de zuurgraad van deze producten invloed hebben op de uitstraling van uw laminaat.

Hoe uw laminaat wel kunt schoonmaken en onderhouden

Lees hieronder hoe u laminaat wél schoon kunt maken en hoe u ervoor kunt zorgen dat uw laminaat in goede staat blijft.

  • Vlekken van teer, inkt en schoenzolen. Vlekken van teer, inkt of zolen zijn lastig te verwijderen en hebben dus een sterke reiniger nodig. Gebruik terpentine of aceton om de vlekken weg te halen en droog de plek daarna met een vochtige doek.

  • Vlekken van fruit, wijn, koffie en sap. Deze vlekken zijn wat makkelijker schoon te maken dan de eerstgenoemde vlekken. U kunt dus ook mild schoonmaakmiddel gebruiken om de vlekken weg te halen. Droog wederom met een licht vochtige doek.

  • Vlekken van bloed. Allereerst wilt u natuurlijk nooit bloedvlekken op uw laminaat. Gelukkig is het schoonmaken van de vlek letterlijk een koud kunstje. Koud water is al genoeg om de vlek bloed van de vloer te halen.

  • Vlekken van vet, smeer en chocolade. Deze vlekken vereisen een sterke reiniger. Spiritus is in het geval van deze vlekken de beste oplossing.

Laminaat onderhouden

Bij het onderhouden van laminaat zijn een aantal factoren belangrijk. Ten eerste is het belangrijk dat u uw laminaat beschermt tegen de grootste vijand van laminaat: zand. De kleine korrels zand zorgen voor krassen in het laminaat. Ga dit tegen door een goede deurmat neer te leggen.

Vind hier de mooiste aanbiedingen van laminaat vloeren inclusief legservice!

Ten tweede is het aan te raden om met zo min mogelijk water uw vloer te dweilen. Laminaat in combinatie met teveel water zorgt ervoor dat er water tussen de kieren komt, wat de vloer bol laat staan. Heeft u per ongeluk water gemorst op het laminaat? Maak dit dan zo snel mogelijk droog met een droge doek.

Ten derde is het verstandig om het verschuiven van meubels te minimaliseren. Zeker de zware meubels in het thuis kunt u het best laten staan. Gaat u toch met meubels schuiven omdat u bijvoorbeeld moet schoonmaken of het interieur een draai wilt geven? Zorg dan dat de meubels vilten onder de poten hebben. Deze vilten vallen er vaak snel af, dus kijk even onder de meubel voordat u gaat schuiven. Ten slotte is het goed om te beseffen dat laminaat niet geschuurd, gelakt of geolied kan worden.

Onderhouden met laminaatreiniger

Er bestaan een hele hoop laminaat onderhoudsmiddelen. Gebruik dus ook nooit een onderhouds- of reinigingsmiddel dat eigenlijk bedoeld is voor een houten vloer of PVC vloer. Onderhoudswas, polish of andere poetsmiddelen die bestemd zijn voor een ander type vloer hebben juist het tegenovergestelde effect op een laminaat vloer. Laminaat heeft geen beschermlaag nodig, reinigen met een laminaatreiniger is voldoende.

Meer hulp nodig?

Heeft u vlekken in het laminaat, maar weet u niet hoe deze het beste schoon te maken zijn? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder met handige tips en adviezen voor het schoonmaken en onderhouden van uw mooie laminaat. Het is ook altijd mogelijk om langs te komen in een van onze vestigingen.

Wij verkopen alle A-merken

Bekijk onze top 25 laminaat vloeren

Bodemprijzen! Wij checken altijd de huidige internet prijzen.

Bekijk de laminaat vloeren

Toch nog hulp nodig?

Neem contact met ons op voor de laagste prijs of bezoek de dichtstbijzijnde vestiging.

Direct contact opnemen Dichtstbijzijnde vestiging