100.000 m2 op voorraad
Vanaf €250,- gratis bezorgd
Voordelig & vakkundig
De laagste prijs garantie
4.89/5.00 Uitstekend

Doe het zelf: PVC trap bekleden in 4 stappen

24 april, 2023 · Hoofdcategorie
PVC is niet alleen als vloer een populair materiaal, maar ook voor het bekleden van de trap. PVC kent verschillende voordelen en ziet er mooi uit. Maar hoe gaat het bekleden van een trap met PVC in zijn werk? In deze blog leggen we het uit!

Trap bekleden pvc

PVC lijkt op een houten vloer, maar is in werkelijkheid gemaakt van kunststof. Het materiaal is relatief goedkoop in vergelijking met parket en laminaat en makkelijk te bewerken. PVC wordt steeds populairder voor vloeren, maar ook voor trappen. Dit komt omdat PVC geluid absorbeert, wat ervoor zorgt dat er geen geluidsoverlast is. PVC is makkelijk schoon te houden en daarom de ideale keuze voor uw trap.

PVC trap bekleden stappenplan

Net als een PVC vloer is het ook mogelijk om zelf een PVC trap aan te leggen, alhoewel dit wel iets ingewikkelder is. Hieronder behandelen we de verschillende stappen om zelf een trap te bekleden met PVC.

1. Voorbereiding

Allereerst de voorbereiding. Zorg ervoor dat, mits aanwezig, de huidige trapbekleding goed verwijderd is. Stofzuig de trap vervolgens grondig en verwijder daarna alle lijm- en vuilresten. Dit kan door middel van een stickerverwijderaar of een plamuurmes. Het is heel belangrijk dat de trap volledig schoon is voordat de trap met PVC bekleedt kan worden.

Bovendien is het belangrijk dat de trap goed vlak is. Vul eventuele deuken en gaten op met een vulmiddel en zorg ervoor dat u de trap goed schuurt. Breng vervolgens de primer aan. Zorg ervoor dat de hele trede volledig is afgewerkt alvorens u aan de volgende begint. De primer heeft als voordeel dat hij voor een betere hechting van de PVC zorgt. Bovendien neemt dit zuiging van de ondergrond weg en voorkomt het eventueel vuil tussen de trap en het PVC.

Bodemprijzen! Wij checken de huidige internet prijzen.

3. PVC aanleggen

U heeft nu alle juiste vormen voor elke traptrede, maar nu moeten deze nog aangelegd worden. Bij PVC werkt dit heel makkelijk dankzij de plakstrip aan de achterkant. Het enige wat u nu nog moet doen, is het PVC deel op elke trede plakken. Als het PVC niet meer plakt, kunt u de strook verwarmen met iets warms, zoals een föhn. Als het goed is werkt de plakstrip dan weer. Zorg ervoor dat de stroken goed vastgeplakt zijn door de PVC goed aan te duwen.!

2. Meet de trap

Breng met modeltape in kaart hoe groot de traptrede precies is. Dit doet u door de hoeken van de trap in te tapen. Tape de trap op meerdere plekken in en verwijder de overtollige stukken tape zodat het een geheel wordt. Trek dit model vervolgens voorzichtig los. Als het goed is heeft u nu een stuk tape in de vorm van de trap dat precies past.

Leg een stuk PVC op een ondergrond, zoals bijvoorbeeld karton en leg hier de tape vorm op. Snij met een hobbymes in de contouren van de tape en breek de overtollige delen af. Nu heeft u de perfecte pasvorm voor de trede. Doe deze stap voor elke trede.

4. Afwerking

De PVC ligt op de trap, maar het is nog niet netjes afgewerkt. Meet per trede de lengte van het beschermend trapprofiel en zaag het beschermend trapprofiel af met een ijzerzaag. Doe dit wederom voor elke trede en schroef het trapprofiel vervolgens aan de voorkant van elke trede. Belangrijk is dat de schroeven hierbij niet uitsteken. Snijdt vervolgens een stuk PVC af en plak deze tegen het beschermende trapprofiel aan.

Dan zijn alleen de stootborden nog nodig. Meet de lengte en hoogte nauwkeurig op en snij de PVC op maat af. Omdat deze rechtop geplakt worden, is er een speciale lijm nodig om ervoor te zorgen dat deze PVC platen goed blijven zitten. Smeer deze lijm op de voorgevel van de traptrede en plak vervolgens de PVC er tegenaan. U heeft nu een trap bekleedt met PVC!

PVC trap laten bekleden

Vindt u dit toch te ingewikkeld? Het aanleggen van een vloer blijft een kunst op zich, maar Laminaat en Parket biedt uitkomst met de legservice. Onze ervaren werknemers zorgen ervoor dat uw vloer snel en vakkundig wordt gelegd. Ook als u uw PVC trap wilt laten renoveren, bent u bij ons aan het juiste adres. Heeft u verder nog vragen? Wij adviseren u graag in een van onze showrooms

20.000 m2
showroom
Grote voorraad,
direct meenemen
Gratis parkeren
Vanaf €250,-
gratis bezorgd
Alle A-merken

Bekijk onze top 25 laminaat vloeren

Bodemprijzen! Wij checken altijd de huidige internet prijzen.

Bekijk de laminaat vloeren

Toch nog hulp nodig?

Neem contact met ons op voor de laagste prijs of bezoek de dichtstbijzijnde vestiging.

Direct contact opnemen Dichtstbijzijnde vestiging