100.000 m2 op voorraad
Vanaf €250,- gratis bezorgd
Voordelig & vakkundig
De laagste prijs garantie
4.89/5.00 Uitstekend

PVC vloer leggen op hout? Stappenplan + tips

24 april, 2023 · PVC vloeren

PVC vloeren hebben veel voordelen, maar helaas is het niet altijd makkelijk om ze te leggen. Voordat u een PVC vloer gaat leggen, is het belangrijk dat de vloer waar u de PVC-stroken of -tegels op gaat leggen zo egaal mogelijk is. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een PVC vloer op een plavuizen vloer te leggen. Maar wat als u een PVC vloer bovenop een houten vloer wilt leggen?

Hoewel dit niet de ideale situatie is, kan een PVC vloer wel op een houten ondervloer worden gelegd. In deze blog vindt u een stappenplan en enkele handige tips waarmee u deze klus zelf kunt klaren.

1. Houten vloer egaliseren voor PVC

Zoals we al eerder aangaven, is het belangrijk dat de vloer zo egaal mogelijk is voordat uer een vloer op kunt leggen. Het is daarom belangrijk dat u de vloer eerst opschuurt en deze zo vlak mogelijk maakt.

Tip: Heeft u een gat in uw vloer? Vul deze dan eerst op met geschikt vulmiddel.

Afhankelijk van de staat van uw vloer zijn er verschillende manieren om uw vloer te schuren. Als uw vloer bijna helemaal glad is, heeft u genoeg aan een lichte schuurbeurt met de hand. Heeft u vloer grotere oneffenheden? Dan zult u met een schuurmachine aan de slag moeten.


Vind hier de mooiste aanbiedingen van PVC vloeren inclusief legservice!

2. Stofzuigen

Na het schuren is het belangrijk dat u de vloer stofzuigt, u wilt namelijk geen stof onder uw ondervloer hebben. Zorg er dan ook voor dat u direct stofzuigt als u klaar bent met schuren. Leg vervolgens niet meteen de ondervloer, maar wacht een paar uur en stofzuig nogmaals. Zo voorkomt u dat u last krijgt van stof.

De Silent Plus ondervloer is erg geschikt om hoogteniveaus te minimaliseren en is tevens geluiddempend

3. Ondervloer leggen

Als uw vloer stofvrij is, kunt u beginnen met het leggen van de ondervloer.
Dat begint met het kiezen van de juiste ondervloer. Let hierbij op de volgende zaken: de ondervloer mag niet te dik zijn. De houten vloer heeft zelfs na het schuren nog oneffenheden, daarom moet de ondervloer in staat zijn om hoogteniveaus te verkleinen. Een PVC vloer lijmen op hout is ook een optie, maar egaliseren moet hierbij gedaan worden door een professional, wat extra geld kost.

Tip: woont u in een appartement, houdt er dan rekening mee dat uw ondervloer aan bepaalde regels moet voldoen wat betreft geluidsdemping.

Als u een geschikte ondervloer heeft gevonden, kunt u deze gemakkelijk zelf leggen. Snijd de stroken met een scherp mes op maat en leg ze los op de vloer. 
Een goede ondervloer dempt geluid, houdt vocht tegen en zorgt voor een egale basis om uw PVC vloer op te leggen.

Tip: zet twee dagen voordat u begint met het leggen van uw (onder)vloer de vloerverwarming uit en laat deze twee dagen na het leggen uit. Daarna kunt u de temperatuur geleidelijk weer omhoog laten komen, maar nooit hoger dan 27°C.

Zoekt u een nieuwe PVC vloer? Bekijk hier alle PVC aanbiedingen!

PVC vloer kopen

Als u het stappenplan volgt en de tips in uw achterhoofd houdt, kunt u de PVC vloer helemaal zelf leggen. Het belangrijkste is dat u de juiste materialen in huis heeft. Als u niet de juiste ondervloer of PVC vloer aanschaft, is er geen beginnen aan. U kunt natuurlijk ook uw PVC vloer laten leggen, we zullen u volledig ontzorgen met onze legservice.

U kunt langskomen in onze showrooms voor persoonlijk advies op het gebied van ondervloeren en PVC vloeren. Kom langs bij onze vestigingen in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Alkmaar, Apeldoorn, Almere, Leiden, Sliedrecht en Eindhoven.

4. PVC over houten vloer leggen

Tot slot is het tijd om de PVC vloer te leggen. Ook hierbij is het belangrijk dat u begint met het kiezen van de juiste vloer. Als u een PVC vloer op hout gaat leggen is het voordeliger om gebruik te maken van klik PVC. Voor verlijmd PVC zou u eerst de basisvloer professioneel moeten laten egaliseren, wat natuurlijk duurder is.

Tip: leg voor een nette uitstraling de vloer in halfsteenverband.

Als u de de juiste PVC vloer in huis heeft gehaald, is het enkel nog een kwestie van leggen. Begin hiermee in een hoek en leg de stroken in de lengte. Klik eerst de korte kanten aan elkaar en klik daarna de lange kanten vast. Zo heeft u binnen no-time uw eigen PVC vloer gelegd.

Tip: leg de PVC planken niet strak tegen de muur aan, maar geef de vloer ruimte om uit te zetten. Houd 1 tot 1,5 centimeter aan tussen plank en muur.

Onze keuze PVC vloeren

[17121-C] Palazzo Visgraat XL (Visgraat XL 72)
Palazzo Visgraat XL
Vanaf € 36,95 per m2 36.95
[BLKS-PLZ-0011] Palazzo Rigid Click (Palazzo 750)
Palazzo Rigid Click
Vanaf € 45,85 per m2 45.85
[13437-A] Avanto Click (Beige)
Avanto Click
Vanaf € 50,95 per m2 50.95
[19797-B] Attico Visgraat XL (Visgraat XL 81)
Attico Visgraat XL
Vanaf € 36,95 per m2 36.95
[14688-B] Rustico Rigid (The Rigid kleur 25)
Rustico Rigid
Vanaf € 46,95 per m2 46.95
[TRDX-10-00002] Therdex Chevron (6541)
Therdex Chevron
Vanaf € 49,95 per m2 49.95
[17763-A] BP580 Fisk Hydro-core Clic (510 Richmond Oak)
BP580 Fisk Hydro-core Clic
Vanaf € 60,75 per m2 60.75
[13645-I] Charente XL (5361)
Charente XL
Vanaf € 39,95 per m2 39.95
[15235-C] BP390 Varuna (382)
BP390 Varuna
Vanaf € 38,66 per m2 38.660000000000004
<
>

Bekijk onze top 25 laminaat vloeren

Bodemprijzen! Wij checken altijd de huidige internet prijzen.

Bekijk de laminaat vloeren

Toch nog hulp nodig?

Neem contact met ons op voor de laagste prijs of bezoek de dichtstbijzijnde vestiging.

Direct contact opnemen Dichtstbijzijnde vestiging