Wij zijn momenteel gesloten
PVC vloeren: Alle voor- en nadelen op een rij

PVC vloeren: Alle voor- en nadelen op een rij

• PVC vloeren

U wilt graag een nieuwe vloer in uw woning of gaat binnenkort verhuizen. Daarom bent u op zoek naar een geschikte vloer. Hier en daar ziet u verhalen voorbij komen over een PVC vloer. Waar de één het een fantastische vloer vindt, hoort u van een ander dat er ook wat mindere kanten aan zitten. Om u meer duidelijkheid te geven, gaan we het in deze blog hebben over de voor- en nadelen van een PVC vloer. Zo kunt u de juiste keuze maken voor uw woning!

Wat is een PVC vloer?

Laten we het eerst hebben over wat een PVC vloer en een PVC visgraat vloer precies is. Een PVC vloer is een houtvrije vloer. Deze vloer wordt gemaakt van kunststof en bevat verschillende lagen polyvinylchloride. De vloer is dankzij de huidige technieken bijna niet van een echte houten vloer te onderscheiden.

Hier vind u de scherpste aanbiedingen van PVC vloeren! 

 

PVC vloeren voordelen

Gelukkig heeft een PVC vloer veel meer voordelen dan nadelen. Voordelen PVC vloer? We bespreken er hieronder zeven.

 

1. Gaat lang mee

Een PVC vloer is een stuk sterker dan laminaat of vloeren van vinyl. De vloer is sterk en gaat daarom jarenlang mee. Door de goede slijtlaag zullen er nauwelijks grove beschadigingen ontstaan.

2. Eenvoudig te onderhouden

Een PVC vloer heeft een glad oppervlak. Hierdoor kan de vloer goed tegen vocht en is deze makkelijk te verzorgen. Onderhouden kan eenvoudig door regelmatig te stofzuigen of dweilen zonder reinigingsmiddel. Uiteraard kunt u de vloer wel onderhouden met reinigingsmiddelen.

3. Geluiddempend

PVC vloeren staan er om bekend zeer geluiddempend te werken. Wanneer u in een tussenwoning woont is deze vloersoort dus erg geschikt. Let wel: vraag altijd na bij de Vereniging Van Eigenaren (VVE) of de vloer gelegd mag worden. De vloer moet namelijk minimaal 10 decibel kunnen dempen.

 

Xtrafloor

PVC vloeren zijn uitermate geschikt voor tussenwoningen door de buitengewone geluidsisolatie

4. Warmte doorlatend

PVC vloeren hebben de unieke eigenschap om zich aan te passen aan de temperatuur van de omgeving. Wanneer u een vloerverwarming heeft, wordt de warmte door het dunne PVC gemakkelijk doorgelaten, waardoor de vloer snel warm aanvoelt.

5. Geschikt voor vloerverwarming

Een PVC vloer is zeer geschikt voor vloerverwarming. U hoeft dus niet bang te zijn voor beschadigingen aan uw vloer. Wel is het belangrijk dat u goed let op welke lijm er gebruikt wordt. Teveel warmte kan ervoor zorgen dat de lijm oplost.

6. Geen plakplinten nodig

Een verlijmde PVC vloer kan strak tegen de muur of met een staande plint gelegd worden. Hierdoor zijn er geen platte plinten nodig voor de afwerking van de vloer. Dit scheelt veel werk. Wel raden we aan om altijd hoge plinten te plaatsen. Er moet namelijk altijd nog gekit worden rondom de kozijnen. Dit kitwerk kan met hoge plinten weggewerkt worden.

7. Makkelijk te vervangen

Mochten er na een tijdje een aantal beschadigingen zijn ontstaan op de vloer, dan is een deel van de PVC vloer makkelijk te vervangen. De strook met de beschadiging kan namelijk individueel worden vervangen. Zo hoeft u niet de hele vloer te vervangen wanneer er een klein stukje beschadigd is.

Tip: Het individueel vervangen van een strook kunt u doen door er een warme föhn op te zetten.

PVC vloeren nadelen

Om u een eerlijk beeld te geven, geven we ook de PVC vloer nadelen. U kunt dan zelf beslissen of deze opwegen tegen de voordelen en beoordelen of een PVC vloer bij uw situatie past. Wanneer u kiest voor een PVC vloer moet u rekening houden met de volgende aspecten.

1. Niet de goedkoopste vloer

Een PVC vloer is duurder dan een laminaatvloer. Hier krijgt u natuurlijk wel kwaliteit voor terug. Heeft u echter een klein budget? Dan is een PVC vloer misschien minder geschikt. De betere laminaatvloeren inclusief leggen kosten rond de €30 tot €40 p/m². Kwalitatieve PVC vloeren, inclusief het egaliseren van de ondergrond en het plakken, beginnen ongeveer vanaf €50 p/m².

2. Egale basisvloer vereist

Wanneer u kiest voor een PVC vloer, dient u ervoor te zorgen dat de basisvloer egaal is. Een PVC vloer is namelijk erg dun, waardoor oneffenheden doorwerken in het PVC. Een PVC vloer is daarom ook het best te leggen op een ondervloer van beton, anhydriet of zandcement. Heeft u een oud huis met een oude houten ondervloer? Kies dan voor een Coretec klik PVC variant. Ook kunt u een PVC vloer leggen op plavuizen

 

Coretec klik PVC 1 

Dit is de Alabaster Oak 50LVP706, een voorbeeld van een Coretec klik PVC

3. Kans op beschadigingen

Op een PVC vloer ontstaan sneller krassen dan op laminaat, bijvoorbeeld door steentjes, zand of de nagels van een huisdier. Wanneer u geen schoenen draagt in huis zal dit niet zo snel gebeuren. Ook is de kans op naden en kieren bij een PVC vloer hoger.

Door bovenstaande punten is er één keer in de twee jaar onderhoud van de vloer nodig.

Tip: met onze reinigingsmiddelen kunt u uw vloer reinigen, maar tegelijkertijd ook onderhouden.

Daarnaast is een PVC vloer alleen watervast als er ook daadwerkelijk gebruik wordt gemaakt van een watervaste lijm. Gebeurt dit niet, dan lost de lijm op als het in aanraking komt met water, bijvoorbeeld bij het dweilen. Verder is de temperatuur een belangrijk aspect. Ligt uw PVC op een plek waar veel temperatuurswisselingen plaatsvinden? Zorg dan voor een lijm die hiertegen kan, bijvoorbeeld de F49 van F-ball. Ten slotte kan een PVC vloer ook schadelijke stoffen bevatten.

 

Quickstep impressive

Liever een krasvast laminaat? Dan raden wij krasvaste de laminaatvloeren van Parador Trendtime 6 (foto) of de Quickstep Impressive aan.

Vloeren vergelijken

Om u een duidelijk overzicht te geven, vergelijken we de PVC vloeren met laminaat en houten vloer. Zo kunt u een nog betere keuze maken voor de juiste vloer. 

 

Kenmerk

PVC

Laminaat

Houten vloer

Prijs incl. leggen per m²

vanaf €50

vanaf €30

vanaf €60

Krasvast

Vloerverwarming

Duurzaam

Alle basisvloeren mogelijk?

✓*

✓**

 

* Niet mogelijk bij verlijmd PVC.

** Visgraat vloeren en Hongaarse punt vloeren moeten verlijmd worden.

Groot aanbod PVC vloeren

Er zijn dus ook nadelen bij een PVC vloer, maar die wegen volgens ons niet op tegen de voordelen van een PVC vloer. Hopelijk kunt u met deze informatie een goede keuze maken voor een vloer die het beste bij u past! Wilt u persoonlijk advies of een aantal PVC vloeren bekijken? Kom dan vooral langs in een van onze filialen in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Alkmaar, Almere of Haarlem!

Populaire blogs op laminaatenparket.nl
Tips bij het kiezen van een visgraat vloer
11 Maart 2022 • Hoofdcategorie
4x de beste woontrends voor 2022
04 Maart 2022 • Hoofdcategorie
Laminaat in de keuken: wel of niet doen?
25 Februari 2022 • Laminaat vloeren