Wij zijn momenteel gesloten.
Welke soorten houten vloeren bestaan er allemaal?

Welke soorten houten vloeren bestaan er allemaal?

31 Juli 2018 • Houten vloeren

Houten vloeren zijn al jaren een populaire keuze vanwege de vele mogelijkheden. Zo geeft deze vloer een authentieke uitstraling aan uw woning. Houten vloeren bestaan er in vele soorten en maten, in deze blog leest u er meer over.

Soorten houten vloeren

Houten vloeren zijn prachtig en in veel verschillende soorten verkrijgbaar. Daarnaast kunt u voor elke vloer weer voor een andere afwerking kiezen. Zo kunt u een houten vloer waxen, oliën, roken, borstelen of lakken. Zo komt u altijd tot een eindproduct dat perfect bij uw interieur past. Zo kan een houten vloer helemaal naar uw wens worden gemaakt. Vooral omdat het aanbod in houten vloeren erg divers is.

Multi- of duoplanken

Een multiplanken vloer, ook wel duoplanken vloer genoemd, is een vloer die is opgebouwd uit berken multiplex. Deze multiplex is zwaar met een groot aantal lagen die kruislings op elkaar gelijmd zijn, wat zorgt voor een stabiele en sterke vloer. Dit is een uitstekende vloer wanneer u een kwalitatief goede maar ook duurzame vloer wilt.  

Een multi- of duoplanken vloer kan mooi afgewerkt worden door middel van een oppervlaktebehandeling of een type randafwerking. Bij een type randafwerking heeft u onder andere de keuze uit het waxen, oliën of lakken van de vloer. Wanneer u de vloer goed onderhoudt, heeft u jaren plezier van een multi- of plankenvloer.

Parketvloeren

Parketvloeren kunnen op oneindig veel verschillende manieren gelegd worden en bovendien is er grote variatie in soorten parketvloeren. De drie meest gekozen parketvloeren zijn echter massief parket, lamelparket en multiplank parket. Een massieve parketvloer bestaat volledig uit massief hout. Lamelparket en multiplank parketvloeren bestaan uit lagen van verschillende lagen. Omdat een massieve parketvloer volledig uit massief hout bestaat, ziet deze vloer er prachtig natuurlijk uit.

Lamelparket vloeren bestaan uit verschillende lagen materiaal. De onderste laag bestaat uit vurenhout. Daar overheen zijn zijdelingse lamellen van vurenhout geplaatst. De toplaag bestaat uit eikenhout. Deze soort kan door de verschillende lagen niet in combinatie met vloerverwarming gebruikt worden. Qua afwerking zijn wax, olie of lak geschikt.  

Bij multiplank parket is het berken multiplex meerdere keren kruiselings over elkaar gelijmd. Dit zorgt voor een sterke constructie waardoor het hout niet kan gaan bollen. Deze houtsoort is vormvast en bovendien geschikt voor vloerverwarming. Multiplank parket is daarnaast watervast. Het is aan te raden om deze vloer nog af te werken met olie, wax of lak.

Houtsoorten bij houten vloeren

Naast de verschillende soorten houten vloeren zijn er ook verschillende houtsoorten voor houten vloeren.

Eiken houten vloer

Dit is veruit de populairste houtsoort bij vloeren. Er wordt vaak voor een eiken vloer gekozen omdat dit een sterke en duurzame vloer is die in zowel een klassiek interieur als een modern huishouden past. Houten vloeren zijn in vele verschillende kleuren verkrijgbaar, van een naturel look tot een hele lichte of donkere look.   

soorten houten vloeren

Houten vloer van notelaar

Notelaar is een houtsoort met een fijne nerf en mooie ontwerpen. Dit is een traditionele en natuurgetrouwe laminaatvloer die in vele verschillende kleuren verkrijgbaar is. Een traditioneel, tijdloos en sfeervol product die in elk interieur past.

Houten vloer van wengé

Dit is een donkere houtsoort met veel uitstraling. Het hout is van goede kwaliteit, neemt nauwelijks vocht op en kan in diverse patronen worden gelegd. Wengé groeit in tropische gebieden en wordt voornamelijk gebruikt in ruimtes waar contrast nodig is.

Houten vloer van teak

Teak is na eiken misschien wel de meest bekende houtsoort en heeft als bijnaam de ‘Koning van de houtsoorten’. Teak wordt gezien als een van de beste houtsoorten ter wereld omdat het alle wenselijke eigenschappen van hout combineert. Teak is watervast, duurzaam, breed toepasbaar en de kans dat het gaat bollen is erg klein. Teak kan variëren van zeer licht tot heel donker.

Houten vloer van merbau

Merbau is een tropische hardhoutsoort die harder is dan eik. Merbau is roodbruin van kleur en wordt over het algemeen gezien als een sobere houtsoort die echter wel een klassieke uitstraling heeft. Merbau is slijtvast, erg hard en wordt daardoor vaak gebruikt bij houten vloeren.

Houten vloer van grenen

Dit is een van de goedkopere maar ook leukere houtsoorten. Grenen zijn geelachtig en geven je het gevoel van de natuur mee. De planken zien eruit alsof ze ruw en onbewerkt zijn. De vele contrasten lijken op het eerste gezicht misschien wat druk, maar bieden u een neutrale kleur voor een rustig interieur.

Houten vloer van esdoorn

Esdoorn is een lichtkleurige houtsoort die bescherming biedt tegen huishoudchemicaliën en bovendien waterafstotend en slijtvast is. Esdoorn is een lichtkleurige houtsoort die na een tijdje langzaam in goudgeel zal veranderen. De beschermende toplaag zorgt ervoor dat de vloer slijtvast is en het authentieke houtdessin zorgt ervoor dat u jaren plezier van deze vloer zult hebben.

 

Houtsoorten bij Laminaat en Parket

Naast deze vele verschillende soorten kunnen houten vloeren ook nog eens op verschillende manieren worden gelegd. Denk bijvoorbeeld aan een visgraat vloer of een Hongaarse punt vloer. Kortom, de mogelijkheden voor houten vloeren zijn eindeloos. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor een houten vloer in uw huis? Neem dan gerust contact met ons op of bezoek een van onze vestigingen. Onze specialisten helpen u graag!

 

Bekijk onze houten vloer aanbiedingen
Populaire blogs op laminaatenparket.nl
Woonkamer inrichten met een multiplank visgraat!
27 Maart 2020 • Hoofdcategorie
Let op: Gewijzigde openingstijden tot en met 1 juni
16 Maart 2020 • Hoofdcategorie
De juiste vloer kiezen voor uw woning in 5 stappen
29 Oktober 2019 • Hoofdcategorie