Parketvloer, parket en parketvloeren kopen?

Smaken verschillen uiteraard, maar er is niks zo origineel en betrouwbaar als een parketvloer. Niets gaat er boven hout in huis. Wij van Laminaat en Parket weten dit als geen ander. Daarom hebben wij een enorm groot aanbod van diverse schitterende merken parket en parketvloeren.

De mooiste vloeren van parket vindt u bij ons! Dus schroom u niet en neem gerust een kijkje in ons ruime assortiment parketvloeren.

Aanrader!

De mensen van Laminaat en Parket Amsterdam hebben verstand van zaken. Ik heb inmiddels twee keer een parketvloer gekocht en het advies, de levering en service is altijd perfect. Er is voor ieder budget ruime keuze en men denkt altijd goed mee, zodat je altijd de beste vloer krijgt voor je geld. Echt een aanrader!

Ewoud Bon

Meer parketvloeren

De mooiste vloeren van parket vindt u bij ons! Dus schroom u niet en neem gerust een kijkje in ons ruime assortiment parketvloeren.

Parket en parketvloeren – wat is dat nu precies? 

Parketvloeren worden ook wel eens houten vloeren genoemd. Dat komt omdat parket een vorm van vloerbedekking is. Deze vloerbedekking bestaat uit houten delen. Die delen kunnen in verschillende formaten in een systeem worden gelegd. Hierdoor is er een hoop variatie in soorten parketvloeren. Ieder parket kan weer een ander patroon of parketsysteem hebben. Kortom, er is enorm veel variatie als je voor een parketvloer kiest.

Diverse vormen parketvloer

Naast een grote diversiteit in het systeem waarmee parket gelegd kan worden, is er tevens een variatie in soorten parketvloer. Zo zijn er drie categorieën waar voornamelijk uit gekozen wordt. Dit zijn de volgende soorten: massief parket, lamelparket of multiplank parket. Als je parketvloeren overweegt, dan is het uiteraard wel zo handig om te weten wat het verschil is tussen die verschillende soorten parketvloer.

Massief parket

Eerst zullen we massief parket even toelichten. Massieve parketvloeren bestaan volledig uit massief hout. Daarentegen bestaan lamelparket en multiplanken parket uit lagen van verschillende materialen. Omdat een massieve parketvloer voor 100% uit massief hout bestaat, ziet zo’n parketvloer er altijd prachtig, natuurlijk en luxe uit. Helaas zit er ook een nadeel verbonden aan deze vorm van parketvloer.

Doordat massieve parketvloeren alleen van hout zijn gemaakt, reageert het ook als hout. Dit wil zeggen dat de parketvloer kan reageren op omstandigheden zoals luchtvochtigheid en temperatuur. Het gevolg hiervan is dat het hout van de parketvloer kan uitzetten of krimpen. Bovendien bestaat er een grote kans dat er na een tijdje allerlei krommingen en kieren ontstaan in de massieve parketvloer.

Parketvloer van lamelparket

Deze vorm van parketvloeren vinden hun oorsprong voornamelijk in China. Regelmatig wordt dit type parket geolied in dit land. Hierdoor is het goedkoper, want olie is nu eenmaal voordeliger in China dan in Nederland. Het materiaal dat gebruikt wordt in deze parketvloeren van lamelparket, komt over het algemeen uit het oosten van Rusland. Hierdoor kan de manier waarop het hout gekleurd is variëren. De kleur van het hout ontstaat namelijk tijdens het groeiproces van de boom. We zullen dit even kort toelichten.

In Rusland zijn de winters lang en streng. De zomers zijn daarentegen erg kort en meestal vrij heftig. Bomen hebben tijdens de zomer een groeispurt. Door de intensieve groei in deze korte periode ontstaat er een andere kleur in het hout dan in de andere seizoenen. Dit is terug te zien in de planken van de parketvloer. Deze bevatten hierdoor namelijk meer looizuren en tannine. Dit maakt het lastig om planken te maken met een gelijkmatige kleuring.

Lamelparket -  de praktische zaken

Zoals eerder vermeld is een parketvloer van lamelparket opgebouwd uit verschillende lagen materiaal. Zo bestaat de onderste laag van de parketvloer uit vurenhout. Daar overheen zijn vervolgens zijn zijdelings lamellen van vuren hout geplaatst. Tot slot bestaat de toplaag van deze parketvloeren uit eikenhout. De lagen van deze type parketvloeren kunnen gelakt zijn, geolied zijn of onbehandeld. Helaas bestaat wel de kans dat het lamelparket kan gaan bollen of hollen. Dit komt omdat het eikenhout sterker is dan het vuren hout.

Bij lamelparket zit er altijd lucht tussen de eikenhouten toplaag en de vuren houten lamellen. Dit is belangrijk om te weten als je overweegt om vloerverwarming te nemen. Door de lucht in het lamelparket, heeft deze parketvloer een hogere warmte weerstand. Dit heeft als gevolg dat het niet in combinatie met vloerverwarming gebruikt kan worden. Bovendien kunnen parketvloeren van lamelparket slecht tegen water. Dit komt door het vuren hout. Dit is een poreuzere soort hout dat water opzuigt. Hierdoor is deze parketvloer niet geschikt voor bijvoorbeeld de keuken of de badkamer.

Parketvloeren van multiplank parket

Tot slot bespreken we nog de parketvloeren van multiplank parket. Ook deze vorm van parketvloer bestaat uit verschillende lagen. Zo is de onderkant van dit type parket opgebouwd uit een multiplex van berken hout. Dat is meerdere keren kruiselings over elkaar verlijmd. Dit zorgt voor een hele sterke constructie waardoor het hout niet kan gaan bollen of hollen. Kortom, het hout van deze parketvloer is dus volledig vormvast.

Bovenop het multiplex van berken hout zit een eiken toplaag van hout. Deze vorm van parketvloeren zijn altijd onbehandeld. Dit houdt in dat deze parketvloeren nog bewerkt moeten worden. Dit doen wij bij Laminaat en Parket zelf. Wij gebruiken hiervoor een goede wax, olie of met lak. Laminaat en Parket heeft een breed aanbod van voorbewerkte planken. Deze kunt u altijd vrijblijvend bewonderen in een van onze showrooms in Alkmaar, Almere, Haarlem, Amsterdam, Den Haag, Roelofarendsveen of Utrecht.

Multiplank parket – de praktische zaken

Omdat bij deze parketvloeren het berken multiplex meerdere keren over elkaar verlijmd is, zit er geen lucht tussen de planken. Hierdoor is de warmte weerstand van de parketvloer lager. Dit betekent dat deze vorm van parketvloer wel geschikt is voor vloerverwarming, omdat de parketvloer zelf vlak zal blijven ondanks de hitte. Daarnaast is multiplank parket tevens watervast. Deze parketvloeren zijn dus erg goed bestand tegen water.

Tot slot is het goed om te weten dat er verschillende selecties mogelijk zijn bij parketvloeren van multiplank parket. Zo kunt u kiezen voor de AB selectie met een knoest van maximaal 6 centimeter. Daartegenover aan het andere eind staat de Prime Selectie zonder knoesten. Uiteraard zijn er ook opties voor een parketvloer die tussen de twee uitersten zit. Zo is er de 1 bis selectie met knoesten tot 2 centimeter en de A selectie met knoesten van maximaal 4 centimeter. Zo zit er altijd wel een parketvloer van multiplank parket voor u tussen.

Lamelparket en multiplank parket – de duidelijke verschillen

Ondanks dat zowel lamelparket als multiplank parket bestaan uit lagen, zijn er ook een aantal duidelijke verschillen tussen deze vormen van parketvloer. Zo multiplank parket wel bestand tegen hitte en water. Lamelparket daarentegen niet. Daarnaast is er nog een ander duidelijk verschil. Namelijk de verhoudingen tussen spint en kernhout. Lamelparket bestaat voornamelijk uit spint hout, terwijl een parketvloer van multiplank parket voor 95% bestaat uit kernhout en maar maximaal 5% spint bevat.

Spint is het jonge gedeelte van een boom. Dit deel van de boom bevat veel vocht, daarom kleurt het niet mee. Bovendien heeft spint ook een andere hardheid dan bijvoorbeeld een eiken hout kern. De hardheid van spint is te vergelijken met die van grenenhout. Als er haakjes of stoelpoten op het hout drukken, dan zullen er waarschijnlijk deukjes en beschadigingen ontstaan in de parketvloer.

Meer informatie?

Bij Laminaat en Parket kunt u altijd kiezen uit verschillende soorten parketvloeren. Daarnaast is het tevens mogelijk om een keuze te maken uit diverse behandelingen en afwerkingen. Hierdoor heeft u altijd een prachtige vloer voor iedere ruimte. Wilt u graag meer informatie of heeft u nog vragen over de diverse soorten parketvloer, mogelijkheden of afwerkingen? Neem dan gerust contact met ons op.