100.000 m2 op voorraad
Vanaf €250,- gratis bezorgd
Voordelig & vakkundig
De laagste prijs garantie
4.89/5.00 Uitstekend

PVC vloer leggen op plavuizen? Zo doet u dat!

24 april, 2023 · PVC vloeren
Bent u uitgekeken op uw plavuizen vloer maar heeft u geen zin om deze eruit te halen? Dan biedt een PVC vloer uitkomst. Deze vloer kan namelijk rechtstreeks over de plavuizen worden gelegd. In deze blog vertellen wij aan de hand van een stappenplan hoe u dit het beste kunt doen. Ook vertellen wat belangrijk is bij een vloer leggen over plavuizen met vloerverwarming!

Stappenplan PVC vloer op plavuizen leggen

Een plavuizen vloer wordt tegenwoordig niet meer zo vaak aangelegd, maar bevindt zich nog wel in veel huizen. Wanneer u bent uitgekeken op deze vloer of wanneer u een huis koopt met een plavuizen vloer die u niet wilt, zult u een nieuwe vloer moeten nemen. Een plavuizen vloer eruit slopen is een enorme klus. Gelukkig biedt een PVC vloer uitkomst.

Een van de voordelen is dat een PVC vloer direct op plavuizen vloeren gelegd kan worden, wat veel sloopwerk scheelt. Hiernaast levert het uiteindelijk een mooie nieuwe vloer op. Er zullen amper aanpassingen nodig zijn bij de deuren en drempels, aangezien de meeste PVC vloeren heel dun zijn. Hieronder vindt u een stappenplan om een PVC vloer op een plavuizen vloer te leggen.

Breng daarna een voorstrijkmiddel aan op de vloer. Het voorstrijkmiddel vormt een hechtbrug tussen de ondergrond en het egaliseermiddel en dient dus als hechtmiddel. Nadat het voorstrijkmiddel is aangebracht kan er begonnen worden met egaliseren.


Belangrijk: hierna rollen met een prikroller om luchtbellen te verwijderen!

Giet zo baan na baan en gebruik bij elke baan de plakspaan. Ons snelste egaliseermiddel (Stopgap 300) heeft maar 12 uur nodig om op te drogen. Na 90 minuten mag er alleen uiterst voorzichtig over de vloer gelopen geworden. Na 12 uur kan er begonnen worden met de aanleg van de PVC vloer.

1. Ontvet de plavuizen en breng primer aan

Begin met het schoonmaken van de vloer. Wanneer deze schoon is kan de vloer worden ontvet. Na het ontvetten kunt u primer aanbrengen. Wij raden de Stopgap P131 aan om uw tegels te primen.


2. Egaliseer de plavuizen

Meestal liggen plavuizen niet allemaal op dezelfde hoogte. Dit is echter wel nodig bij de aanleg van de PVC vloer over de plavuizen heen. De grond moet precies op dezelfde hoogte liggen. Daarom is het vrijwel altijd noodzakelijk om de vloer te egaliseren.

Maak om te beginnen het egalisatiemiddel aan volgens de beschrijving op de verpakking. Mix het middel goed. Het moet vloeibaar en klontvrij zijn. Giet het middel vervolgens in banen uit. Na iedere baan dient u er met behulp van een vlakspaan voor te zorgen dat het egalisatiemiddel op de juiste plekken ligt.

3. PVC vloer aanleggen

Nu de plavuizen zijn geëgaliseerd, is het tijd om de nieuwe PVC vloer aan te leggen. Het beste middel om de PVC vloer en de geëgaliseerde ondergrond met elkaar te verbinden is lijm. Belangrijk is dat er speciale PVC lijm gebruikt wordt voor de beste binding. Meet de stroken van de PVC vloeren af, snij deze met een scherp mesje en leg ze klaar. Smeer vervolgens de vloer in met lijm.

Druk de strook goed aan voordat u de volgende strook gaat plakken. Smeer maximaal lijm op de vloer om de stroken te bevestigen. Werk zo de hele kamer af en zorg dat na het plaatsen de vloer goed is aangewalst. Als u toch liever wilt dat professionals de PVC vloer leggen, dan kunt u bij ons ook uw PVC vloer laten leggen.


Bekijk hier alle huidige aanbiedingen voor PVC vloeren, inclusief legservice!

Zoekt u een nieuwe PVC vloer?       Bekijk hier ons aanbod!

Vloer leggen over plavuizen met vloerverwarming

Heeft u een plavuizen vloer met vloerverwarming? Dan moet u één ding erg goed in de gaten houden, namelijk dat u er zeker van bent dat de vloerverwarming 48 uur voor en 48 uur na het leggen uitstaat. Hierna kan de vloerverwarming temperatuur weer langzaam opgebouwd worden na de gewenste temperatuur. Een vloer leggen over plavuizen met vloerverwarming kunt u ook laten doen door een professional. Het kan zijn dat uw plavuizen vloer geen vloerverwarming heeft, maar ook bij PVC vloeren kan vloerverwarming geïnstalleerd worden.

Let op: de temperatuur mag nooit warmer zijn dan 27 graden Celsius.

Laat uw PVC vloer leggen

Omdat deze klus nog behoorlijk veel tijd kost, kunt u er ook voor kiezen om uw vloer te laten leggen. Onze legservice kan u daarbij helpen. Onze specialisten verzorgen alles voor u. Zij zullen beginnen met het egaliseren van de vloer met speciale apparatuur zodat u zeker weet dat dit secuur gebeurt. Vervolgens zullen zij de vloer zelf nauwkeurig afmeten en leggen. Mochten er ongemakken ontstaan, bijvoorbeeld een te hoge vloer voor de deur, dan zullen zij dit ook oplossen.


Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen en kunt u uiteraard altijd langskomen in één van onze negen showrooms in Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Almere, Alkmaar, Eindhoven, Apeldoorn en Sliedrecht. Wij helpen u graag!

Bekijk onze top 25 laminaat vloeren

Bodemprijzen! Wij checken altijd de huidige internet prijzen.

Bekijk de laminaat vloeren

Toch nog hulp nodig?

Neem contact met ons op voor de laagste prijs of bezoek de dichtstbijzijnde vestiging.

Direct contact opnemen Dichtstbijzijnde vestiging