100.000 m2 op voorraad
Vanaf €250,- gratis bezorgd
Voordelig & vakkundig
De laagste prijs garantie
4.89/5.00 Uitstekend

Verschillende soorten plinten en profielen

24 april, 2023 · Hoofdcategorie
 Iedereen kent plinten wel, die latjes of plankjes langs de muur en de vloer. Maar wat is nou eigenlijk het nut van plinten en waarom zijn er zoveel verschillende soorten? En belangrijker, welke plint is dan de beste oplossing voor welke vloer? Dit artikel geeft een uitleg over verschillende functies van plinten en legt het verschil uit tussen de vele soorten plinten.

Een plint is eigenlijk een soort omlijsting ter hoogte van de grond. Een plint wordt vaak gebruikt als overgang tussen de vloer en de wand. Over het algemeen worden plinten eigenlijk gebruikt als wandbescherming tegen beschadigingen, maar bij houten vloeren zijn plinten nuttig om de naad tussen vloer en wand af te dekken.

Voor een mooie afwerking van uw laminaat-, PVC- of parketvloer is het van belang om de juiste plinten en profielen te kiezen. Vaak wordt er gekozen voor dezelfde afwerking van de plinten als de vloer, zodat deze mooi in elkaar overvloeien. Echter zijn er ook plinten die mooi afgewerkt kunnen worden tegen de muur. Dit zijn dan voornamelijk hoge MDF plinten.

Welke soorten plinten en profielen wij onderscheiden

Onderscheidend: Hoge plinten
Hoge plinten zijn tegenwoordig heel erg populair onder vloerkopers. Hoge plinten zijn vaak dunne, hoge plinten die tegen de muur worden geplaatst. Deze plinten worden vaak passend gemaakt bij de muur, zodat deze mooi wegvallen. Hoge plinten zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen. Zo is een hoge plint te verkrijgen in een rechte afwerking, een kraal of een halfrond.

Een halfrond plint is prachtig als u opzoek bent naar een wat klassiekere afwerking van uw vloer, terwijl een rechte afwerking juist heel erg goed past in een moderne leefomgeving. Bent u benieuwd naar de verschillende soorten plinten? Bekijk dan het aanbod plinten en profielen hier.

Plinten en profielen

Populair soort plinten: (hoge) witte MDF plinten

Eigenlijk zijn witte MDF plinten de populairste plinten van dit moment. Zoals de naam als zegt zijn deze plinten gemaakt van MDF (Medium-Density Fibreboard). MDF bestaat uit een middel hard board van geperst hout. Door dat de vezels zo hard samengeperst zijn en met elkaar verbonden zijn door middel van hars, is MDF een sterk materiaal en is het geliefd als materiaal voor plinten.

Witte MDF plinten zijn dus erg sterk en goed te bewerken. De plinten worden eigenlijk standaard met een witte grondlaag behandeld. Als u kiest voor deze plinten hoeft u eigenlijk alleen nog uw kleur en afwerking zelf te bepalen. De reden dat witte MDF plinten zo populair zijn is eigenlijk omdat ze van elk soort plint het meest ruimtelijk ogen.

MDF-vochtwerende plinten

Door de stevige persing van houtvezels en bevestiging van hars kunnen MDF plinten goed tegen vocht. MDF vochtwerende plinten kunnen goed tegen een hoge luchtvochtigheid en ander vocht. Echter kunnen de MDF vochtwerende plinten niet goed tegen een te lange blootstelling aan overmatig vocht.

Bodemprijzen! Wij checken de huidige internet prijzen.

Een meer budgetplint: Plakplinten

Plakplinten kennen we eigenlijk allemaal. Plakplinten zijn een van de meest bekende plinten en bijna overal verkrijgbaar. Plakplinten komen in veel verschillende kleuren en er is altijd wel die ene kleur te vinden die past bij uw laminaat. Plakplinten zijn ook erg populair, dit komt voornamelijk omdat ze relatief goedkoop zijn en voor elk budget wel plakplinten te vinden zijn. Daarnaast zijn plakplinten ook zeer makkelijk in gebruik, omdat u ze gewoon zelf kunt opplakken.

Voor hoogteverschil in uw laminaat: een overgangsprofiel

Een overgangsprofiel is een strip die wordt gebruikt bij de overgang van verschillende hoogtes in uw laminaatvloer. Overgangsplinten worden vaak gebruikt als overgang naar een drempel of opstapje of als een soort brug voor bekabeling.

 Overgangsplinten zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten kleuren zoals zwart, zilver, brons of eiken. Ook een overgangsplint kan in dezelfde kleur als u laminaatvloer. Bekijk dan het aanbod plinten en profielen hier.

Plinten als decoratie

Naast de functionaliteit van plinten worden ze ook vaak gebruikt als decoratie en onderscheiding. Er zijn zoveel verschillende soorten plinten. Voornamelijk in hoge plinten is er veel variatie aan afwerkingen. 

Bij Laminaat en Parket vind u een groot aanbod aan decoratie plinten van MDF. Naast de bekende rechte plint, kraal en halfrond vind u bij Laminaat en Parket ook plinten met een andere afwerking. Een plint moet natuurlijk wel bij uw interieur passen! Wilt u advies over uw plinten? Onze professionals staan voor u klaar in onze vestigingen.


Bekijk onze top 25 laminaat vloeren

Bodemprijzen! Wij checken altijd de huidige internet prijzen.

Bekijk de laminaat vloeren

Toch nog hulp nodig?

Neem contact met ons op voor de laagste prijs of bezoek de dichtstbijzijnde vestiging.

Direct contact opnemen Dichtstbijzijnde vestiging