100.000 m2 op voorraad
Vanaf €250,- gratis bezorgd
Voordelig & vakkundig
De laagste prijs garantie
4.89/5.00 Uitstekend

Houten vloer in de keuken? Houd rekening met deze 5 zaken

24 april, 2023 · Hoofdcategorie
De keuken is het hart van het huis. Hier wordt elke dag het diner bereid, drinken ingeschonken, tussendoortjes gemaakt en gesprekken gevoerd. Zo’n belangrijke ruimte verdient natuurlijk een prachtige vloer en wat is er nu mooier dan een echte houten vloer?

Hoewel het geen probleem is om een houten vloer in de keuken te leggen, zijn er wel degelijk zaken om rekening mee te houden. In deze blog zetten we deze zaken voor u op een rijtje, zodat u zonder zorgen een prachtige houten vloer in uw keuken kunt leggen. 

Een houten keukenvloer

De tijd dat de keuken een aparte ruimte in het huis is, loopt op z’n einde. In plaats daarvan komt het steeds vaker voor dat mensen de keuken open laten, waardoor deze als een verlengde van de woon- en/of eetkamer fungeert. Hierdoor zien we ook steeds vaker dat mensen hun woonkamervloer door willen trekken naar de keuken.

Aangezien de huiskamervloer vaak uit hout bestaat, is het vaak de vraag of een houten vloer ook probleemloos in een keuken gelegd kan worden. Gelukkig wel, maar er zijn uiteraard wel extra aandachtspunten voor een houten vloer in de keuken.

1. Houten vloeren slijten sneller in de keuken

We zeiden het al: de keuken is een intensief gebruikte ruimte. Daar komt nog bij dat de vloer in de keuken ongelijkmatig gebruikt wordt. Denk aan plekken als het gasfornuis en de koelkast, daar wordt de vloer intensiever gebruikt dan op andere plekken.Zorg er dan ook voor dat u de houten vloer goed en regelmatig verzorgt met beschermende olie. Deze kunt u ook plaatselijk opnieuw aanbrengen zonder de hele vloer te hoeven behandelen.  

Zaken om rekening mee te houden

Vanwege de aard van de keuken wordt de vloer hier namelijk blootgesteld aan elementen waarvan in de woonkamer geen sprake is. Denk aan de vochtigheid van een vaatwasser, vallende messen en extra slijtage. Zonder zorgen een houten keukenvloer leggen? Houd dan rekening met de volgende zaken:


Vocht en hitte: twee dingen waar hout niet goed tegen kan

2. Een keukenvloer wordt snel vochtig

Behalve dat de houten vloer in de keuken sneller zal slijten dan normaal, zal deze ook een stuk vochtiger worden. Afwassen, afgieten, vaatwasser, handen wassen, in de keuken gebruiken we nu eenmaal veel water.

Gelukkig kunt u met de juiste olie twee vliegen in één klap slaan. Olie werkt namelijk ook vochtwerend, waardoor uw vloer wordt beschermd tegen de meeste waterschade. Uiteraard helpt het ook als u gemorst vocht direct opruimt en afdroogt voordat het in het hout kan trekken.

3. Een houten vloer raakt sneller beschadigd in de keuken

De keuken is niet de veiligste plek in het huis en dat merkt uw vloer ook. Van vlees tot groente en fruit, alles wat op de vloer valt kan lelijke vlekken veroorzaken. En wat dacht u van vorken, messen en (hete) pannen? U kunt erop rekenen dat uw houten vloer in de keuken sneller beschadigd zal raken dan elders in huis.

4. Leg de keukenvloer zwevend

Zoals u tot nu toe heeft kunnen lezen, zijn er toch wat haken en ogen verbonden aan het hebben van een houten vloer in de keuken. Omdat de vloer hier sneller schade en slijtage zal oplopen, is het dan ook verstandig om de vloer zwevend te leggen.

Door de vloer zwevend te leggen, bevestigt u deze niet direct aan de ondergrond en is deze dus relatief makkelijk los te krijgen. Hierdoor kunt u met gemak een keer een plank vervangen zonder een hoop gedoe. Denk er dus ook aan dat u een paar extra planken koopt als u een houten vloer in uw keuken wilt leggen.


Leg de vloer zwevend zodat u de beschadigde planken eenvoudig kan vervangen

Houten vloer kopen

Nu u weet waar u op dient te letten als u een houten vloer in de keuken wilt leggen, is het tijd om de houten vloer te vinden die perfect in uw keuken past. In de webshop van Laminaat en Parket vindt u een ruim aanbod van echte houten vloeren in alle soorten en maten. Vergeet ook geen goede olie aan te schaffen om uw houten vloer mee te behandelen.

Wilt u de vloer liever eerst in het echt zien of spreekt u graag even met een expert? Breng dan een bezoek aan een van onze showrooms of neem contact met ons op.

5. Leg de keukenvloer niet onder de kastjes

Het laatste punt waarmee u rekening dient te houden als u een houten vloer in uw keuken wilt, zijn de keukenkastjes. Houd namelijk in uw achterhoofd dat u de houten vloer niet onder de kastjes hoeft te leggen. Behalve dat dit zonde van uw geld zou zijn, maakt dit het ook een stuk lastiger om een plank te vervangen. Leg de vloer liever tot tien centimeter onder de kastjes en zet dan de vloerplint erop.

Bodemprijzen! Wij checken de huidige internet prijzen.

Bekijk onze top 25 laminaat vloeren

Bodemprijzen! Wij checken altijd de huidige internet prijzen.

Bekijk de laminaat vloeren

Toch nog hulp nodig?

Neem contact met ons op voor de laagste prijs of bezoek de dichtstbijzijnde vestiging.

Direct contact opnemen Dichtstbijzijnde vestiging