Een vloer inclusief vloerverwarming laten plaatsen bij LaminaatenParket.nl
Bekijk onze top 25 vloeren!
Bodemprijzen! Wij checken altijd de huidige internet prijzen.
Bekijk onze top 25 vloerenToch nog hulp nodig?
Neem contact met ons op voor de laagste prijs of bezoek de dichtstbijzijnde vestiging.
Direct contact opnemen Dichtstbijzijnde vestiging
|
||
|
||
|
|
|
|
Vloerverwarming
Indien je graag op blote voeten loopt of regelmatig koude voeten ervaart, kan vloerverwarming een ideale oplossing bieden voor uw leefruimte.
Vloerverwarming is een goede investering die aanzienlijk minder energie verbruikt dan traditionele radiatoren, soms wel tot 20%. Omdat het verwarmingssysteem geen hoge temperaturen hoeft te leveren, is het rendement bijzonder gunstig.
Hoe werkt vloerverwarming
Vloerverwarming is een vorm van verwarming die in de vloer van een ruimte is ingebouwd. Het werkt door warmte af te geven vanuit het vloeroppervlak, wat leidt tot een gelijkmatige verspreiding van warmte in de ruimte. Dit type verwarming kan op verschillende manieren worden gerealiseerd, zoals door het gebruik van warm water dat door buizen loopt (watergedragen vloerverwarming) of door elektrische verwarmingselementen onder de vloer (elektrische vloerverwarming).
Daarnaast kunnen dezelfde buizen zorgen voor vloerkoeling. Dit werkt door koud water gelijkmatig te verspeiden in de ruimte.
Voor- en nadelen vloerverwarming
Hier hebben wij enkele voor- en nadelen van vloerverwarming voor je op een rij gezet.
Voordelen van vloerverwarming:
Gelijkmatige warmteverdeling: Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige verspreiding van warmte over het hele vloeroppervlak. Dit resulteert in een comfortabelere en constante temperatuur in vergelijking met traditionele radiatoren.
Energie-efficiëntie: Vloerverwarming werkt op een lagere temperatuur dan radiatoren, kan het efficiënter gebruikmaken van energiebronnen. Dit kan leiden tot lagere energiekosten, vooral in combinatie met moderne energiezuinige verwarmingssystemen. Vloerverwarming is dus energiezuiger dan radiatoren.
Ruimtebesparing: De vloerverwarming bevindt zich onder de vloer, waardoor er geen radiatoren aan de muur hangen. Hierdoor ontstaat er meer ruimte en vrijheid bij het inrichten van kamers.
Geen zichtbare elementen: Vloerverwarming onder vloer, dus geen radiatoren zichtbaar. Dit draagt bij aan een esthetisch aantrekkelijke en strakke uitstraling van de ruimte.
Verbeterd comfort: Vloerverwarming zorgt voor warmte vanaf de vloer, minder koude luchtstromen ontstaan. Dit resulteert in een comfortabelere leefomgeving, vooral tijdens koude periodes.
Luchtkwaliteit: De lucht circuleert minder in vergelijking met radiatoren. Dit kan helpen bij het verminderen van stof en allergenen in de lucht. Vloerverwarming zorgt daarnaast ook voor minder droge lucht dan radiatoren.
Nadelen vloerverwarming
Hoewel vloerverwarming veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen van vloerverwarming om rekening mee te houden:
Langzame reactietijd: In vergelijking met de radiatoren heeft vloerverwarming over het het algemeen een langzamere reactietijd. Dit betekent dat het langer kan duren voordat de vloer de gewenste temperatuur bereikt, vooral bij systemen met een lagere watertemperatuur. Aan de hand van een thermostaat kan je wel verschillende scenario's instellen zodat de verwarming één uur voor je thuis komt begint met opwarmen.
Moeilijker te repareren: Als er een probleem optreedt met vloerverwarming, kan het moeilijker zijn om te repareren dan traditionele verwarmingssysteem. Het vereist mogelijk het verwijderen van vloerbedekking en zelfs delen van de vloer om bij de leidingen te komen.
Initiële kosten: De installatie van vloerverwarming kan net iets duurder zijn vooral als het gaat om de retrofitting van een bestaande vloer. Het kan ook de kosten van de vloer verhogen, omdat sommige materialen niet geschikt zijn voor gebruik van vloerverwarming.
Welke vloeren bij vloerverwarming?
Bij vloerverwarming is de juiste vloerkeuze belangrijk voor comfort. Niet alle vloeren gaan goed samen met vloerverwarming. Hieronder lichten we drie soorten toe:
Houten vloeren: Het is belangrijk om houtsoorten te kiezen die tegen temperatuurveranderingen kunnen en goede warmtegeleiding hebben. Massief hout kan namelijk gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen en krimpen of uitzetten. Gelaagd hout (lamelparket) is minder gevoelig voor krimp en uitzetting dan massief hout.
Laminaat: Laminaat kan met vloerverwarming, maar kies speciale laminaatvloeren die hiervoor geschikt zijn en een lage warmteweerstand hebben.
PVC-vloeren: PVC is perfect voor vloerverwarming. En zorgt ervoor dat niet alleen de vloer maar ook de ruimte verwarmd. PVC is buigzaam en gaat lang mee.
Materialen met een lage warmteweerstand laten warmte goed door. Doe vooraf onderzoek en vraag advies in onze winkels over verwarmingssystemen.
Type vloerverwarming
Er bestaan twee soorten vloerverwarming: watergedragen en elektrische vloerverwarming. Beide soorten kennen specifieke voordelen en nadelen.
Watergedragen vloerverwarming
Watergedragen vloerverwarming gebruikt warm water dat door buizen in de vloer stroomt om een ruimte te verwarmen. Dit systeem is verbonden met de cv ketel of een andere warmtebron zoals een warmtepomp en zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling. Het is efficiënt voor het verwarmen van grote ruimtes en kan de energiekosten verlagen. Hoewel de aanvangskosten hoger kunnen zijn, zijn de operationele kosten meestal lager. Dit systeem is ideaal bij nieuwbouw of grote renovaties en kan in sommige gevallen ook voor koeling zorgen.
Natbouw en Droogbouw vloerverwarming
Watergedragen vloerverwarming kunnen wij weer onderverdelen in twee soorten: natbouw en droogbouw vloerverwarming.
Natbouw vloerverwarming: Werkt volgens het principe waarbij de buizen direct in de natte dekvloer worden geplaatst. Hierbij worden vooraf sleuven gemaakt om de verwarmingsbuizen in te plaatsen. Dit heet infrezen. Infrezen kan natuurlijk ook in een bestaande woning met tegels.
Droogbouw vloerverwarming: Ideaal voor houten vloeren en wordt vaak gebruikt bij renovaties van een bestaand huis. Het buizensysteem wordt boven op de bestaande vloer geplaatst. Dit door middel van een Noppenplaat of een Fermacell plaat.
Elektrische vloerverwarming
Elektrische vloerverwarming en Infrarood vloerverwarming lijken handig. We raden het echter af om vier redenen: hogere initiële installatiekosten, hogere energiekosten en garantiebeperkingen.
Hogere initiële installatiekosten: De initiële kosten voor het installeren van elektrische vloerverwarming kunnen hoger zijn in vergelijking met klassieke verwarmingssystemen.
Hogere energiekosten: Elektrische vloerverwarming is vooral kostenefficiënt wanneer deze overdag wordt ingeschakeld, terwijl het gebruik ervan juist toeneemt in de avonduren of tijdens koudere perioden, zoals in de winter.
Garantiebeperkingen: Het gebruik van elektrische vloerverwarming kan de garantie van sommige vloerenleveranciers ongeldig maken, vooral bij schade aan de vloer.
Hoe diep leg je de buizen?
De warmte die de vloerverwarming levert, hangt af van de afstand van de leidingen. Hoe dichter de verwarmingsbuizen bij elkaar liggen, hoe meer warmte de vloerverwarming geeft per vierkante meter. Om veel water door de buizen te laten stromen en een groot oppervlak te verwarmen, raden we aan buizen van 16 millimeter dik te gebruiken die 100 millimeter uit elkaar liggen.
De verwarmingsbuizen moeten diep genoeg in de vloer liggen. Een aanbevolen diepte voor een effectieve warmteverspreiding ligt tussen de 20 en 25 millimeter.
Er zijn geen vaste regels voor hoe diep de buizen moeten liggen, maar ze mogen niet zichtbaar zijn op de vloer. Zo blijft de temperatuur overal gelijk en zie of voel je geen buizen.
Goedkope vloerverwarming bij LaminaatenParket.nl
Ben je toe aan het comfort van warme voeten in uw huis? LaminaatenParket.nl biedt complete vloerverwarmingpakketten, inclusief een PVC-vloer, met legservice.
Vloerverwarming aanleggen voor een verwarmde ruimte, dat gebeurt allemaal door onze professionals. Door de allesomvattende service van één bedrijf vermijd je de complexiteit van diverse partijen. Je hebt te maken met één bedrijf en één contact persoon. Dit zorgt dan weer voor het besparen van kosten.
Bij Laminaatenparket.nl hebben wij vloeren met een goede isolatiewaarde. Bekijk onze All-In Deal op PVC met vloerverwarming!
Vloerverwarming aanschaf en laten leggen
Als je eenmaal je keuze hebt gemaakt uit ons uitgebreide vloeren assortiment, staat er nog één beslissing op de planning. Overweeg je om zelf de vloerverwarming te installeren? Misschien is het een slimmer idee om dit aan ons over te laten. Kies voor gemak met onze LaminaatenParket.nl legservice, waarbij wij alle zorgen uit handen nemen.
Heb je nog onduidelijkheden over vloerverwarming of kom je er niet helemaal online uit? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze toegewijde medewerkers staan klaar om je alles uit te leggen over vloerverwarming. Natuurlijk ben je ook van harte welkom in een van onze filialen, verspreid over heel Nederland.