Houten vloeren en parketvloeren

Sorteer op:
Houten vloeren en parketvloeren

Niets is zo authentiek als een echte houten vloer. Wij hebben een zeer groot assortiment met prachtige merken houten vloeren van de mooiste houtsoorten.

U kunt u kiezen uit verschillende behandelingen en afwerkingen, zodat u altijd een prachtige houten vloer voor uw ruimte heeft. Voor meer vragen en informatie over verschillende houtsoorten, mogelijkheden en afwerkingen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Lees onderaan de pagina meer informatie over de verschillende soorten houten vloeren en parket vloeren.

Massief parket, lamelparket of multiplank parket?

Houten vloeren, ook wel parketvloeren genoemd, vind u in verschillende soorten. De drie categorieën die voornamelijk verkocht worden zijn: lamelparket, multiplank en massief houten vloeren. Voor u een keuze kan maken is het natuurlijk belangrijk om het verschil te weten tussen de verschillende soorten houten vloeren.

Massief parket

Een massieve houten vloer of massieve parketvloer zegt eigenlijk al precies wat het is. Massieve houten vloeren bestaan 100% uit massief hout, terwijl de lamelparket en multiplanken zijn opgebouwd uit lagen van verschillende materialen. Een massieve houten vloer is natuurlijk prachtig en zeer luxe. Echter hebben massieve houten vloeren ook het nadeel dat, omdat ze alleen van hout gemaakt zijn, reageren op temperatuur en luchtvochtigheid. Dit kan ervoor zorgen dat het materiaal uitzet of krimpt en is de kans groot dat er na verloop van tijd kieren en krommingen in houten vloeren ontstaan.

Lamelparket

Lamelparket is opgebouwd uit verschillende lagen. De onderste laag van het lamelparket is gemaakt van vurenhout. Hier overheen zijn zijdelings vuren houten lamellen geplaatst met een eikenhouten toplaag.

Afkomst van lamelparket

Lamelparket zijn houten vloeren die voornamelijk uit China komen. Het hout komt vrijwel altijd uit het oosten van Rusland, waardoor de kleuring van het hout anders is. De kleuring komt door het groeiproces van de boom. De winters zijn hier langer en strenger en de zomers zijn korter en heftiger. In de zomers hebben de bomen een groeispurt. Door deze snelle intensieve groei ontstaat er een andere kleur van het hout dan in andere seizoenen. De plank bevat hierdoor meer tannine en meer looizuren, waardoor het moeilijker is om een gelijkmatige kleuring op de plank te hebben.

Verschillende bewerkingen van lamelparket

Lamelparket is eigenlijk altijd een geolied product, omdat olie in China vele malen goedkoper is dan in Nederland. Wel is de olie van kwalitatief mindere kwaliteit. Lamelparket houten vloeren zijn dus vrijwel altijd al geolied als ze geleverd worden.

Vloerverwarming en watervastheid lamelparket

Er zit lucht tussen de vuren houten lamellen, onder de eikenhouten toplaag. Hierdoor heeft het hout een hogere warmte weerstand en kan dus daarom niet op vloerverwarming gebruikt worden. Ook wil lamelparket nog wel eens gaan hollen of bollen, omdat het eiken hout sterker is dan het vuren hout. Lamelparket is door het vuren hout slecht bestand tegen water. Dit omdat vuren hout een poreuzer hout soort is en het water dan ook opzuigt. Deze houten vloer is dus niet geschikt voor ruimtes zoals badkamers en keukens. Bekijk onze lamelvloeren.

Multiplank parket

De onderkant van Multiplank is opgebouwd uit een berken multiplex wat meerdere malen kruislings over elkaar verlijmd is. Door deze sterke constructie is er niet genoeg kracht voor het hout om te gaan bollen of hollen en is het hout dus volledig vormvast.

Bewerkingsmogelijkheden van multiplank

Over de onderkant heen zit een eiken toplaag van hout. Multiplank planken komen altijd onbehandeld aan en moeten dus nog bewerkt worden. Multiplank vloeren behandelen wij bij Laminaat en Parket vaak zelf met een goede olie, wax of lak.

Bekijk hier de verschillende manieren van hout bewerkingen. Bij Laminaat en Parket hebben wij een brede collectie met voorbewerkte planken, deze kunt u vrijblijvend komen bekijken in een van onze showrooms in Amsterdam, Alkmaar, Den Haag, Roelofarendsveen of Utrecht. 

Vloerverwarming en waterdichtheid van multiplank

Berken multiplex is meerdere malen over elkaar verlijmd. Er zit geen lucht tussen en de warmte weerstand is lager, hierdoor is berken multiplex geschikt voor vloerverwarming en zal deze vlak blijven. In tegenstelling tot lamel parket, dit gaat hollen of bollen. Bij vloerverwarming is volledige verlijming aan de basisvloer een pre. Berken multiplex is ook watervast en dus zijn deze houten vloeren zeer goed bestand tegen water.

Het verschil tussen lamelparket en multiplank

Het verschil tussen lamelparket en multiplank is de verhouding tussen spint en kernhout. Spint is het jongere gedeelte van een boom. Spint kleurt niet mee, omdat er veel vocht in zit. Ook heeft Spint een andere hardheid dan een eiken houten kern. Dit wil zeggen dat de hardheid van spint ongeveer te vergelijken is met de hardheid van grenenhout. Op het moment dat er (naald)hakjes of stoelpoten op het hout drukken, zullen er hoogstwaarschijnlijk deukjes ontstaan in het hout. Spint hout komt voornamelijk voor in lamelparket, terwijl multiplank 95% kernhout en maximaal 5% spint bevat. Hierdoor kan de spint vrijwel altijd weggezaagd worden aan de zijkanten en de kopse kant, zodat er een prachtige houten vloer over blijft. Bekijk onze multiplank houten vloeren.

Uw houten vloer verlijmen of zwevend leggen?

Verlijmen wordt vooral aangeraden als u een multiplank op een betonnen vloer met vloerverwarming gaat plaatsen. Dit kan direct worden verlijmd met een PU vloeren lijm. PU vloeren lijm blijft altijd flexibel en de warmte weerstand van het product is altijd nihil. Er moet altijd eerst worden gekeken naar de basis van het hout.

Oude houten bouwvloer als ondervloer

Deze dient eerst geëgaliseerd te worden met spaanplaat, voordat er verlijmd kan worden. Ook kan hier een ondervloer op gelegd worden, dan is het mogelijk om zwevend te leggen.

Betonvloer als ondervloer

Ook dit kan zwevend gelegd worden. Echter is verlijmen hier wel mooier, omdat de vloer dan zeer strak afgewerkt kan worden. Langs de deuren, kozijnen, plinten, deurpost en drempels kan dus altijd een strakke afwerking plaatsvinden.

Houten vloeren waxen, lakken of oliën?

Bent u benieuwd welke bewerking de beste oplossing is en het beste past bij uw houten vloer? Bekijk hieronder hoe u uw houten vloer moet onderhouden met verschillende bewerkingen en hoe voordelig de verschillende bewerkingen zijn.

Geoliede houten vloeren:

Onderhoud: 1 x per maand dweilen & 1 x in de 9 maanden onderhoudsolie smeren op uw houten vloer.
Vlekbestendigheid: Vlek bestendigheid tot 20 minuten. Een geoliede houten vloer kan altijd in een wax gezet worden, als extra afwerklaag.

Gewaxte houten vloeren:

Onderhoud: 1 x per maand dweilen & 1 x in de 4 jaar grondig reinigen en nieuwe waxlaag aanbrengen.
Vlekbestendigheid: Vlek bestendigheid 4 - 8 uur.

Gelakte houten vloeren:

Onderhoud: 1 x per maand dweilen & 1 x in de 10-15 jaar opnieuw schuren of polijsten, vervolgens nieuwe laklaag aanbrengen.
Vlekbestendigheid: Kan je spullen op in laten drogen. Koffie, wijn of cola, gewoon laten liggen en de volgende dag verwijderen met een droog of vochtig doekje van de vloer deppen.

Het voordeel van een olie en een wax is dat, als er krasjes inzitten, uw parket plaatselijk gerepareerd kan worden. Bij gelakte houten vloeren zullen de krasjes altijd licht opgeschuurd moeten worden. Dat moet per plank om er vervolgens een gehele nieuwe laklaag op aan te brengen. Bij Laminaatenparket.nl hebben wij alle geschikte producten om te waxen en te lakken. Bekijk hier onze onderhoudsproducten voor houten vloeren.