Laminaat vloerverwarming

Bent u het zat om koude voeten te hebben? Wilt u graag een heerlijk verwarmde ruimte, eventueel zonder zichtbare radiatoren? Dan kiest u voor vloerverwarming. Wanneer u besloten heeft dat u vloerverwarming in huis wilt, dan moet u goed opletten welke vloer u erop gaat leggen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om laminaat te combineren met vloerverwarming. Er zijn echter wel een paar belangrijke aandachtspunten. Alles over laminaat vloerverwarming bespreken we op deze pagina.

Warmteweerstand laminaat en vloerverwarming

U heeft de keuze gemaakt om vloerverwarming te installeren of wellicht heeft u momenteel al vloerverwarming. Dan kunt u niet elk type vloerbedekking erop leggen. Het is mogelijk om laminaat voor vloerverwarming te kopen. U moet alleen wel de nodige aandacht besteden aan diverse aspecten. Is het gekozen laminaat bijvoorbeeld wel geschikt voor vloerverwarming? Hoe staat dit aangegeven op het laminaat? Is uw ondervloer de juiste? Sluit u de vloerverwarming aan als hoofdverwarming of bijverwarming? Laminaat & Parket legt al deze punten uit zodat u weet of laminaat met vloerverwarming een optie is voor u.

Eerst moet u weten of het laminaat geschikt is voor vloerverwarming. Hiervoor moet u kijken naar de warmteweerstand. De warmteweerstand ( R ) van het laminaat in combinatie met de ondervloer dient onder de R 0.1 te liggen. Deze waarde hangt samen met de dikte van de plank en de samenstelling van het materiaal. Daarom is ook niet ieder soort laminaat geschikt voor vloerverwarming. Als de warmteweerstand hoger is dan R 0.1, dan houdt het laminaat te veel warmte tegen. In dat geval zult u harder moeten stoken. Dat kan vervolgens weer aardig oplopen in de energiekosten. Overweegt u laminaat vloerverwarming? Check dus eerst de warmteweerstand.

Ondervloer voor vloerverwarming laminaat

Naast het laminaat moet de ondervloer die u gebruikt tevens geschikt zijn voor vloerverwarming. Daarom moet u bij het uitzoeken van een ondervloer wederom letten op de warmteweerstand. De ondervloer voor laminaat vloerverwarming moet maximaal R 0.1 zijn. Op de ondervloer kan de warmteweerstand tevens aangegeven zijn in kiloWatt per vierkante meter (kW/m2). Samen met het laminaat mag de ondervloer niet boven de 0,09 kW/m2 uitkomen. Deze informatie staat tevens aangegeven bij de specificaties van het product dat u gekozen heeft.

Soorten laminaat vloerverwarming

Wanneer u voor laminaat met vloerverwarming kiest, dan kunt u verschillende soorten laten installeren. Zo is het mogelijk om de vloerverwarming aan te sluiten op de CV-ketel of gebruik te maken van een elektrische vloerverwarming. Beide opties zijn mogelijk te combineren met laminaat. Uiteraard heeft elke soort vloerverwarming zijn eigen plus- en minpunten.

Vloerverwarming aangesloten op de CV-ketel

Sluit u de vloerverwarming voor het laminaat aan op de CV-ketel? Dan werkt de vloerverwarming op dezelfde manier als een radiator. Het water loopt dan door kunststof buizen en wordt verwarmd door de CV-ketel. Dit is vrij eenvoudig te installeren. Het nadeel van dit soort laminaat vloerverwarming is dat het ten opzichte van elektrische vloerverwarming langzaam op gang komt. Het duurt met andere woorden langer voordat de ruimte evenredig verwarmd is. Dit kunnen wij tevens voor u uit handen nemen.

Elektrische vloerverwarming en laminaat

De tweede optie is elektrische vloerverwarming. Deze vorm van vloerverwarming wordt doorgaans toegepast in een kleine ruimte waar kort gebruik van wordt gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer. Het voordeel van elektrische vloerverwarming is dat de ruimte sneller warm wordt en de temperatuur doorgaans beter te regelen is. Het nadeel van dit type vloerverwarming is dat het relatief duur is.

Oppassen bij schommelingen in warmte

Zoals gezegd kan doorgaans laminaat en vloerverwarming gecombineerd worden met de juiste ondervloer. Wanneer u laminaat op vloerverwarming plaatst, dan is het alleen wel belangrijk dat er niet te veel schommelingen in warmte te zijn. Te veel warmte en te snelle temperatuurswisselingen kunnen namelijk een nadelige invloed hebben op het laminaat. De maximale temperatuur voor laminaat vloerverwarming is daarom 45˚ C. Tijdens de installatie van de vloerverwarming kunt u de temperatuur hierop instellen. Daarmee voorkomt u dat het per ongeluk hoger wordt gezet.

Wilt u brede planken laminaat op vloerverwarming leggen? Dan moet u zeker de temperaturen goed instellen en niet te veel wisselen. Hoe breder de plank, hoe groter namelijk is de kans dat de plank krom gaat trekken. Verder moet u bij bedekking van de vloer ook oppassen. Zo kan een tapijt warmteophoping veroorzaken in de laminaat vloerverwarming. Dat kan vervolgens krimp stimuleren. Hetzelfde geldt voor radiatoren. De radiatoren mogen niet te hoog staan, omdat het laminaat op de vloerverwarming anders te heet kan worden.

Vloerverwarming laminaat als hoofdverwarming of bijverwarming?

Regelmatig wordt vloerverwarming ook wel als hoofdverwarming in huis gebruikt. In dat geval is de vloerverwarming onder het laminaat verantwoordelijk voor het verwarmen van de hele ruimte. Omdat vloeren niet te heet mogen worden en de temperatuur zo constant mogelijk moet blijven, adviseren wij de vloerverwarming als bijverwarming te gebruiken. Dan combineert u de vloerverwarming met extra radiatoren. Vloerverwarming hoeft namelijk niet ontzettend warm aan te voelen.

Belangrijk om te weten over laminaat en vloerverwarming

Wanneer u de vloer te heet maakt met de vloerverwarming, dan vervalt helaas uw garantie bij Laminaat & Parket op het laminaat. De temperatuur kunnen installateurs altijd controleren met een warmte sticker. Laat u zich daarom vooraf goed informeren door een specialist. Onthoud in ieder geval de volgende regel voor de temperatuur van uw vloerverwarming: constant en niet te heet. Dan komt alles goed. Wilt u advies over laminaat en vloerverwarming? U bent van harte welkom om u te laten adviseren door een van onze specialisten in onze showrooms in Alkmaar, Almere, Amsterdam, Apeldoorn, Den Haag, Eindhoven, Leiden, Sliedrecht of Utrecht.