100.000 m2 op voorraad
Vanaf €250,- gratis bezorgd
Voordelig & vakkundig
De laagste prijs garantie
4.89/5.00 Uitstekend

Onmisbare tools bij laminaat leggen: snijder, schaar en stift

24 april, 2023 · Hoofdcategorie

Laminaatvloeren zijn enorm populair en dat is ook niet zo vreemd. Met het enorme aanbod van laminaat zit er altijd wel een soort bij die in de smaak valt. Bovendien zijn laminaatvloeren makkelijk in onderhoud en kun je ze zelf leggen. Als je zelf een laminaatvloer gaat leggen, zijn er enkele tools die echt niet in je arsenaal mogen ontbreken. Een laminaatsnijder, laminaatschaar en laminaatstift zijn enkele voorbeelden van onmisbare tools. In deze blog leggen we uit wat voor tools dit zijn en hoe je ze kunt gebruiken tijdens het leggen van een laminaatvloer.

Laminaatsnijder

De eerste essentiële tool die je in huis moet halen is een laminaatsnijder. Een laminaatsnijder bestaat doorgaans uit een metalen frame waar je de laminaatplanken oplegt en een snijblad. Door de plank op het metalen frame te leggen en vast te zetten (gebruik een lijmklem als de laminaatsnijder deze optie niet heeft), kunt u de planken tot op de millimeter nauwkeurig snijden.

Als je de vloer snel en correct wilt leggen, is een laminaatsnijder onmisbaar. Als je een paar millimeter te veel van je planken afzaagt krijg je immers kieren tussen het laminaat. Aan de andere kant, wanneer je een paar millimeter te weinig afzaagt, passen je planken niet of komt er druk op de vloer te staan. Met een laminaatsnijder, snij je rechter en accurater dan je ooit met een zaag zou kunnen. Daarnaast is een laminaatsnijder vele malen stiller en sneller dan een zaag en komt er tijdens het snijden weinig stof vrij.

Met een laminaatsnijder snij je rechter en accurater dan met een zaag

Laminaatschaar

Ten tweede is het handig om een laminaatschaar in huis te halen als u uw eigen vloer gaat leggen. Een laminaatschaar wordt voornamelijk gebruikt om de (plak)plinten op maat te knippen, daarom wordt het ook wel een plintenschaar genoemd. Een laminaatschaar heeft op het blad van de schaar een maatverdeling in verschillende snijhoeken. Dit is ideaal om je plinten in de juiste hoek te knippen zodat alle plinten perfect op elkaar aansluiten.

Dat de plinten perfect op elkaar aansluiten is erg belangrijk. Ten eerste ziet een goed gelegde plint er mooi en netjes afgewerkt uit, maar er zijn nog meer redenen waarom je geen kieren tussen de plinten zou willen. Een kier tussen twee plinten is namelijk de ideale plek voor stof om zich op te hopen. Daarnaast kan vocht via de kieren onder de plinten of onder het laminaat komen, waardoor de vloer kan gaan werken. Net als bij planken is het dus essentieel dat de plinten nauwkeurig op elkaar aansluiten. Een laminaatschaar is dan ook een onmisbare tool. 

Bodemprijzen! Wij checken de huidige internet prijzen.

Laminaatstift

Als je ervoor kiest om je eigen laminaatvloer te leggen is het uiteraard belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat. Toch blijkt het lastig om een vloer te leggen zonder lichte beschadigingen toe te brengen aan de planken en plinten. Om deze kleine oneffenheden weg te werken kun je gebruik maken van een zogenaamde laminaatstift.

Een laminaatstift is heel eenvoudig in gebruik. Als je een klein krasje of een kleine schuurplek op het laminaat maakt, stift je hier gewoon overheen om de beschadiging te verhullen. Kies een kleur die veel lijkt op de kleur van het laminaat (liever iets donkerder dan iets lichter) en wrijf direct na het aanbrengen met je vinger over de gestifte plek. Hierdoor kan de kleur goed intrekken en mengt het zich met de natuurlijke kleur van de vloer. Zo ziet het er zo natuurlijk mogelijk uit.

Laminaatvloer leggen

Nu u weet waarom een laminaatsnijder, laminaatschaar en laminaatstift zo onmisbaar zijn, kunt u uw eigen laminaatvloer gaan leggen. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de vloer te laten leggen door de vloer-experts van Laminaat en Parket. Wij staan garant voor een professionele legwijze. Bovendien scheelt het u een hoop tijd!


In onze webshop vindt u een uitgebreid aanbod aan laminaat. Er is voor ieder wat wils, dus ook voor u zit er vast en zeker iets moois bij. Wilt u de vloeren liever in het echt zien of wilt u professioneel advies? Kom dan naar een van onze showrooms. Onze experts staan voor u klaar om u te helpen bij uw keuze.


Bekijk onze top 25 laminaat vloeren

Bodemprijzen! Wij checken altijd de huidige internet prijzen.

Bekijk de laminaat vloeren

Toch nog hulp nodig?

Neem contact met ons op voor de laagste prijs of bezoek de dichtstbijzijnde vestiging.

Direct contact opnemen Dichtstbijzijnde vestiging