Laminaat en vloerverwarming

Het is mogelijk een laminaatvloer te combineren met vloerverwarming. Er zijn een aantal belangrijke punten waarop u moet letten bij aanschaf en tijdens het gebruik van een vloerverwarming in combinatie met laminaat.

Warmteweerstand

De warmteweerstand (R) van het laminaat dient onder de R 0.1 te liggen. Deze waarde hangt samen met de dikte van de plank en de samenstelling van het materiaal. Als de warmteweerstand hoger is dan 0.1,  houdt het laminaat te veel warmte tegen. In dat geval zult u harder moeten stoken, wat aardig in de energiekosten kan oplopen.

Ondervloer            

Ook de ondervloer moet een warmteweerstand hebben van maximaal R 0.1. De warmteweerstand wordt ook wel aangegeven in kW/m2. Samen met het laminaat mag de ondervloer niet boven de 0,09 kW/m2 uitkomen. Deze informatie vindt u terug bij de specificaties van het product op de website.

Soort vloerverwarming

Vloerverwarming aangesloten op de CV-ketel
Deze werkt hetzelfde als een radiator. Het water loopt door kunststof buizen en wordt verwarmd door de CV-ketel. Het nadeel ten opzichte van een elektrische vloerverwarming is dat de warmte langzaam op gang komt.

Elektrische vloerverwarming
Het voordeel is dat deze sneller warm wordt en de temperatuur beter te regelen is. Elektrische vloerverwarming wordt vaak toegepast in een kleine ruimte waar kort gebruik van wordt gemaakt zoals de badkamer. Het nadeel van een elektrische vloerverwarming is dat deze relatief duur is.

Schommelingen in warmte

Te veel warmte en te snelle temperatuurwisselingen kunnen het laminaat uitdrogen. De maximale temperatuur is 45˚C. Tijdens installatie kan de vloerverwarming hierop ingesteld worden, zodat u deze niet per ongeluk hoger kunt zetten.

Houd ook rekening met de breedte van de planken. Hoe breder de plank, hoe groter de kans dat de plank krom gaat trekken bij wisselende temperaturen.

Een bedekking zoals een tapijt kan warmteophoping veroorzaken die krimp stimuleert. Hetzelfde geldt voor radiatoren. Deze mogen niet te hoog staan omdat het laminaat daaronder dan te heet kan worden.

Hoofdverwarming of bijverwarming

Vloerverwarming wordt ook wel als hoofdverwarming gebruikt. Hierbij is deze verantwoordelijk voor het verwarmen van de hele ruimte. Omdat vloeren niet te heet mogen worden en de temperatuurwisseling zo constant mogelijk moet blijven, wordt geadviseerd de vloerverwarming als bijverwarming te gebruiken met behulp van extra radiatoren.

Houdt u er rekening mee dat een vloerverwarming ook niet ontzettend warm hoeft aan te voelen. Zie het als een extra comfort voor de voeten, waarbij de vloer niet heel koud aanvoelt.

Belangrijk!!
Als u de vloer te heet maakt, dan vervalt uw garantie op het laminaat. Dit kunnen de installateurs controleren met een warmtesticker. Laat u zich voor de zekerheid altijd informeren door een specialist.

De regel luidt in ieder geval constant en niet te heet.