Onderhoud gelakte houten vloer

Wat te doen vlak na aanschaf?

Het is verstandig een gelakte houten vloer direct na aanschaf met een beschermende polish te behandelen. Let wel, dit kan pas 4 weken nadat de lak op het onbehandelde hout is aangebracht. De beschermende polish zorgt ervoor dat de laklaag minder snel zal slijten.

  • Breng de polish gelijkmatig aan op een droog en schoon oppervlak. Het is belangrijk dat u de polish NIET uitwrijft.
  • De droogtijd is afhankelijk van het te gebruiken product, maar houdt u rekening met ongeveer 6 uur.

Indien u heeft gekozen voor een multiplank parketvloer van Laminaat en Parket, wordt deze behandeling al voor u gedaan.

Regelmatig onderhoud

Dweilen met parketreiniger (normaal huishoudelijk onderhoud)
Een gelakte houten vloer kent weinig specifieke behandelingen die regelmatig moeten gebeuren. Het is wel belangrijk dat u GEEN allesreiniger gebruikt tijdens het dweilen, maar een parketreiniger. Let erop dat de dweil goed uitgewrongen wordt, om binnendringend water in voegen te voorkomen.

Beschermende polish
Ondanks dat een gelakte houten vloer zeer krasvast is, is het verstandig de vloer regelmatig te behandelen met een beschermende polish. Het advies is om deze 2 keer per jaar aan te brengen. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe intensief de vloer gebruikt is.

  • Voordat de polish wordt aangebracht dient de vloer licht vochtig gereinigd te worden met een parketreiniger, welke verdund wordt met water.
  • Gebruik tijdens het dweilen twee emmers. Één emmer met water en parketreiniger, en één emmer met schoon water om het opgenomen vuil in uit te spoelen.
  • Laat de vloer goed drogen en breng de polish gelijkmatig aan. Het is belangrijk dat u de polish NIET uitwrijft. De droogtijd is afhankelijk van het te gebruiken product, maar houdt u rekening met ongeveer 6 uur.

Algemene onderhoudstips

Onderhoudsadvies geoliede houten vloer

Onderhoudsadvies hardwax-olie houten vloer