Onderhoud hardwax-olie houten vloer

Wat te doen vlak na aanschaf?

Het is noodzakelijk een hardwax olie parketvloer direct na aanschaf met een onderhoudswas te behandelen. Let wel, dit kan pas 4 weken nadat de hardwax olie op het onbehandelde hout is aangebracht. Dit kunt u machinaal doen, maar ook met de hand.

  • Doordrenk een doek met onderhoudswas en breng deze dun en gelijkmatig aan op een schoon en droog oppervlak. Laat het minimaal 5 minuten intrekken.
  • Wrijf de overtollige was uit met een schone, droge doek. Laat de was vervolgens goed drogen. De droogtijd is afhankelijk van het te gebruiken product, maar houdt u rekening met ongeveer 6 uur.

Indien u heeft gekozen voor een multiplank parketvloer van Laminaat en Parket, wordt deze behandeling al voor u gedaan.

Regelmatig onderhoud

Zepen
De vloer dient elke maand met een onderhoudszeep te worden behandeld. Het zepen van een vloer is eigenlijk een grondige dweilbeurt. Gebruik tijdens het dweilen twee emmers water. Één emmer met water en onderhoudszeep, en één emmer met schoon water om het opgenomen vuil in uit te spoelen. Let erop dat de dweil goed uitgewrongen wordt, om binnendringend water in voegen te voorkomen.

Onderhoudswas
De vloer dient 1 tot 2 keer in het jaar opnieuw in de onderhoudswas te worden gezet. De was vult krasjes op en houdt de vloer vuilafstotend. Voordat de onderhoudswas wordt aangebracht dient de vloer licht vochtig gereinigd te worden met een parketreiniger.

  • U kunt de parketreiniger verdunnen met water. Gebruik tijdens het dweilen twee emmers. Één emmer met water en parketreiniger, en één emmer met schoon water om het opgenomen vuil in uit te spoelen.
  • Laat de vloer goed drogen. Doordrenk een doek met onderhoudswas en breng deze dun en gelijkmatig aan op de schone en droge vloer. Laat het minimaal 5 minuten intrekken.
  • Wrijf de overtollige was uit met een schone, droge doek. Laat de was vervolgens goed drogen. De droogtijd is afhankelijk van het te gebruiken product, maar houdt u rekening met ongeveer 6 uur.

Algemene onderhoudstips

Onderhoudsadvies gelakte houten vloer

Onderhoudsadvies geoliede houten vloer