onderhoud houten vloeren / parket

Wanneer u de keuze maakt voor een houten vloer moet u rekening houden met regelmatig onderhoud van de vloer. De vloer krijgt in verloop van tijd namelijk te maken met slijtage. Hoe u de vloer moet onderhouden, is afhankelijk van de afwerking van de vloer. Daarnaast zijn er een aantal algemene onderhoudstips die voor alle afwerkingen gelden.

Algemene onderhoudstips voor houten vloeren

  • Gebruik uitsluitend producten die voor parketvloeren bedoeld zijn en geen allesreiniger of andere algemene onderhoudsproducten. Deze kunnen uw houten vloer juist schade aanrichten en dof maken.
  • Maak de vloer goed schoon en droog voordat u deze met een onderhoudswas of -olie gaat behandelen. Gebruik hiervoor een mild reinigingsproduct dat speciaal voor houten vloeren ontwikkeld is.
  • Laat olie, wax of lak altijd goed uitharden of drogen. Volg nauwkeurig het advies op de verpakking van het onderhoudsproduct op. Dit is heel belangrijk voor de duurzaamheid van de toplaag.
  • Maak gebruik van een inloopmat om zoveel mogelijk vuil en stof te vermijden.
  • Wees voorzichtig met het verplaatsen van zware meubels en andere zware spullen om krassen en beschadigingen te voorkomen.
  • Het is verstandig om gebruik te maken van vilten stoeldoppen.
  • Vermijd vocht zoveel mogelijk. Ruim gemorste vloeistof zo snel mogelijk op.
  • Gebruik tijdens het dweilen niet te veel water om binnendringend vocht in de voegen te voorkomen. Wring de dweil dus goed uit.
  • Zet drinkbakken van huisdieren niet direct op de parketvloer maar maak gebruik van een waterbestendige placemat.
  • Ook potten met kamerplanten of bloemen kunnen de parketvloer vochtig maken. Het is verstandig om gebruik te maken van onderzetters.

Onderhoudsadvies gelakte houten vloer

Voor een gelakte houten vloer is er een aanvullend onderhoudsadvies. Nadat u de vloer heeft gekocht is het verstandig om deze met een beschermende polish te behandelen. Dit kan pas een maand nadat de lak op het onbehandelde hout is aangebracht. De beschermende polish zorgt ervoor dat de laklaag minder snel zal slijten.

Wat betreft het regelmatige onderhoud van de vloer is het aan te raden om de vloer regelmatig te dweilen met een parketreiniger. Gebruik hiervoor speciale parketreiniger en let erop dat de dweil goed uitgewrongen wordt, om water in de voegen te voorkomen.

Daarnaast is het goed om de gelakte houten vloer regelmatig te behandelen met de beschermende polish. Ondanks dat de vloer zeer krasvast is, kunt u dit het best twee keer per jaar doen. HIerdoor blijft de houten vloer gegarandeerd mooi.

Onderhoudsadvies geoliede houten vloer

Wat betreft een geoliede houten vloer is het noodzakelijk om de vloer na aanschaf te behandelen met een onderhoudsolie. Dit kan wederom pas een maand nadat de olie op het onbehandelde hout is aangebracht. Dit kan zowel machinaal als met de hand.

Qua regelmatig onderhoud is het goed om de geoliede vloer elke maand te behandelen met onderhoudszeep. Dit is eigenlijk een grondige dweilbeurt. Ook dient de vloer elk jaar opnieuw in de onderhoudsolie te worden gezet.

Onderhoudsadvies hardwax olie houten vloer

Een houten vloer met hardwax olie kunt u na aanschaf het beste behandelen met een onderhoudswas. Dit kan pas een maand nadat de hardwax olie op het onbehandelde hout is aangebracht. Ook dit kan zowel machinaal als met de hand.

Wat betreft regelmatig onderhoud is het goed om de vloer elke maand met een onderhoudszeep te behandelen. Dit is hetzelfde als met een geoliede vloer. Ook dient de vloer 1 a 2 keer per jaar opnieuw in de onderhoudswas te worden gezet. Deze was vult de krasjes op en zorgt dat de vloer vuil afstoot.

Meer informatie betreft onderhoud vloer

Wilt u graag meer informatie ontvangen over het onderhoud van uw vloer of heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren u hier graag over!