Parket op vloerverwarming

Soorten vloerverwarming 

'Natte" vloerverwarming

Een natte vloerverwarming houdt in dat de verwarmingsbuizen in de strijklaag liggen. Voor dit type vloerverwarming zijn er een aantal belangrijke punten waarop gelet moet worden. De vereiste theoretische geleidingsweerstand moet tussen de 0,10- 0,12 m2 K/W liggen. De dekking van de afwerklaag boven de vloerverwarmingsleiding moet minimaal 3 cm zijn in verband met sterkte en warmtespreiding in de vloer. 

De zandcement- of anhydriet dekvloer kan vrijwel direct op de constructievloer worden aangebracht. In dit geval is de constructievloer aan de onderkant voorzien van een thermische en een vrijwel damp remmende isolatie. Als u een zwevende dekvloer heeft, is het nodig om eerst een onderlaag aan te brengen van een thermische- of remmende akoestische isolatielaag. Het is belangrijk dat deze laag voldoende hardheid heeft. Deze laag is namelijk zeer belangrijk om het vocht te blokkeren en warmte verlies te voorkomen. Ook zorgt de aangebrachte laag dat de geluidsoverdracht beperkt wordt.

Droogbouw

Bij droogbouw vloerverwarming worden er systemen geplaatst op een bestaande zandcementstrijklaag (bijv. Jupiter, WTH IFD systeem). Deze vorm is iets minder risicovol van de natte systemen, omdat er minder randvoorwaarden zijn waar rekening mee gehouden moet worden. 

Bij droogbouw vloerverwarming wordt er op de vlakke vloer isolatie/draagplaten gelegd. Deze platen zijn van polystyreen of karton. Vervolgens worden de warmtegeleidingsplaten met goten aangebracht waar de kunststof verwarmingsbuizen komen te liggen. Hierna worden de verwarmingsbuizen afgedekt met een afwerkvloer. Droogbouw vloerverwarming is een stuk zuiniger dan de natte systemen. Echter is het vaak wel wat prijziger, maar vanwege de duurzaamheid kan de besparing oplopen tot 20%. 

Droogbouw vloerverwarming wordt voornamelijk gebruikt in renovatieprojecten. Voor de consumenten wordt vaker natbouw/natte systemen gebruikt als vloerverwarming. 

Elektrische vloerverwarming 

Naast de voorgenoemde vloerverwarming systemen bestaat er ook nog elektrische vloerverwarming. Deze vloerverwarming is een zwakstroomverwarming en wordt vaak aangebracht in een dikke strijklaag of in microbeton. Hiernaast bestaan er ook nog systemen die in matten op de strijklaag worden gelegd. Echter is dit laatste niet altijd even aan te raden, omdat er hierdoor temperatuurverschillen kunnen optreden. 

Elektrische vloerverwarming is de laatste jaren erg aan het ontwikkelen en er bestaan nu ook varianten waarbij er plaatselijk verwarmd kan worden. Echter zijn deze systemen vrij hoog in energiekosten en worden deze technieken dus nog niet zeer veel gebruikt in combinatie met parket vloeren. Wel worden deze technieken gebruikt in badkamers, omdat dit vaak kleine ruimtes zijn. 

Vloerverwarming en parket 

Vloerverwarming combineren met houten parketvloeren is niet altijd even makkelijk en handig. Er zitten een hoop voordelen aan, maar ook een aantal nadelen. Voor u besluit uw parketvloer te combineren met vloerverwarming, is het slim als u de voor- en nadelen onderzoekt en op een rijtje zet. 

Parketvloeren voelen van zichzelf, in tegenstelling tot stenen vloeren, niet koud aan. Dit betekent dat de temperatuur van een houten vloer/parketvloer vaak al een stuk aangenamer is om met blote voeten op te lopen. Dut komt voornamelijk door de lage warmtegeleidingscoëfficiënt van hout. Waar u aan moet denken als u een parketvloer gaat combineren met vloerverwarming is de temperatuur van de verwarming gedurende het stookseizoen. Het is zeer belangrijk om tijdens het stookseizoen de vloerverwarming geleidelijk te laten verlopen, want anders heeft u een grote kans dat uw parketvloer gaat krimpen of zwellen. Door het krimpen en zwellen kunnen er scheuren ontstaan in uw parketvloer. 

Wilt u meer weten over vloerverwarming en parket? Vraag een van onze specialisten bij LaminaatenParket.nl om een passend advies.  

Waar op letten?

Als er gebruikt gemaakt wordt van een parket vloer op een vloerverwarming, is het noodzakelijk om het onderstaande protocol te volgen. Door dit uitvoeringsprotocol te volgen zal het risico worden beperkt: 
Wanneer gebruik word gemaakt van vloerverwarming in combinatie met een parketvloer, is het nodig om het onderstaande uitvoeringsprotocol te volgen. Indien aan deze spelregels wordt voldaan, wordt het 

  • Bij natte systemen(buizen in cement/beton/anhydriet) dient de vloer een week per cm afwerkvloerdikte met een minimum van 4 weken drogen c.q. uit te harden alvorens te starten met verwarmen.

  • Bij droogbouw systemen kunt u binnen 24 uur gewoon het systeem starten en gelijk beginnen met de montage van de parketvloer. Uiteraard dient u tijdens de montage de vloer niet te verwarmen.

Geschikte combinatie 

Een vloerverwarming installeren in een parketvloer is dus zeker en goed mogelijk. Wel zijn er een aantal risico's aan verbonden als het niet op de juiste manier geïnstalleerd en gebruikt wordt. Zo kan uw parketvloer beschadigingen door kromtrekken bijvoorbeeld. Bent u benieuwd of u uw parketvloer kunt combineren met vloerverwarming of zoekt u een prachtige nieuwe parketvloer of vloerverwarming? Dan bent u bij LaminaatenParket.nl aan het juiste adres. Wij hebben een zeer groot assortiment met prachtige parket vloeren en onze specialisten en medewerkers hebben alle kennis die u nodig heeft. 

U bent altijd van harte welkom in een van onze filialen in Amsterdam, Alkmaar, Den Haag, Roelofarendsveen, Almere en Utrecht, maar u kunt ook gerust contact opnemen met ons via LaminaatenParket.nl.