afwerking houten vloeren / parket

Onbehandelde houten planken; uit welke behandelingen en afwerkingen kunt u kiezen?

1. Planksoort (houttekening en -structuur)

Extra
Grote open oneffenheden die voor 80% zijn gestopt, oftewel opgevuld. Veel kleurschakeringen. Geen spint. *

Extra nuance
Grote open oneffenheden die voor 80% zijn gestopt, oftewel opgevuld. Veel kleurschakeringen. Met spint.

Natuur
De noesten hebben een doorsnede tot 35 mm. Weinig kleurschakeringen, wel toegestaan. Geen spint.

Natuur nuance
De noesten hebben een doorsnede tot 35 mm. Veel kleurschakeringen. Met spint.

Rustiek
De noesten hebben een doorsnede tot 60 mm. Veel kleurschakeringen. Geen spint. Grote open oneffenheden die voor 80% zijn gestopt, oftewel opgevuld.

Select
De noesten hebben een doorsnede tot 10 mm. Geen grote kleurschakeringen. Geen spint.

* Spinthout bevindt zich in het buitenste gedeelte van de stam en is lichter van kleur dan kernhout.

2. Afwerking (olie, hardwax-olie of lak)

Olie

Geoliede houten vloer

Voor de meest natuurlijke, matte uitstraling van het hout is een geoliede houten vloer een goede keuze. Echter moet u rekening houden met het onderhoud om de vochtbeschermende eigenschappen te behouden. Een geoliede houten vloer dient eens in de maand met een onderhoudszeep te worden behandeld. Het zepen van een vloer is eigenlijk een grondige dweilbeurt. Daarnaast wordt geadviseerd de vloer ieder jaar opnieuw in de olie te zetten.

hardwax

Hardwax-olie houten vloer

Tegenwoordig is hardwax olie de meest gebruikte afwerking van een houten vloer. Hardwax olie is namelijk vrij makkelijk op te brengen, ook voor de consument. Het geeft een zijdeglans effect. Om de vochtbeschermende eigenschappen te behouden is het noodzakelijk dat een hardwax olie houten vloer 1 tot 2 keer in het jaar behandeld wordt met een onderhoudswas. Het nadeel van een hardwax houten vloer is dat deze gevoeliger is voor krassen ten opzichte van een gelakte houten vloer. Daartegenover staat dat de krassen wel makkelijker te herstellen zijn.

lak

Gelakte vloer

Het lakken van een houten vloer is een veel gekozen afwerking. Het zorgt ervoor dat het hout compleet afgesloten wordt voor vocht en vuil. Een gelakte houten vloer is zeer krasvast en makkelijk te onderhouden. U kunt kiezen uit een glanzende, of een matte lak. Bij Laminaat en Parket worden hoogwaardige lakken op waterbasis toegepast, met dezelfde kwaliteitseigenschappen als de voorheen toegepaste chemische lakken. Het nadeel van een gelakte houten vloer is dat een beschadiging lastig te herstellen is. De lak is daartegenover ijzersterk en kan aardig tegen een stootje.

3. Kleurafwerking

Bij kleurafwerking kunt u aangeven of de houten vloer een matte of een glanzende uitstraling moet hebben.

mat

Matte afwerking

  glans

Glanzende afwerking 

 

4. Behandelingen (combinaties mogelijk)

Laminaatenparket.nl Voorbeeld Geborsteld

Geborsteld

Het borstelen van een houten vloer zorgt ervoor dat de nerven beter zichtbaar worden. Hierdoor wordt de natuurlijke uitstraling van het hout benadrukt. Een nadeel van een geborsteld oppervlak is dat vuil eerder kan blijven hangen. 

Laminaatenparket.nl Voorbeeld Gerookt

Gerookt

Eikenhout bevat de stof tannine. Door tannine in aanraking te brengen met ammoniakdampen, wordt de kleur van het hout donkerder. Dit proces heet roken. Het roken van een houten vloer zorgt er ook voor dat er meer kleurverschil optreedt in het hout.

Laminaatenparket.nl Voorbeeld Geschaafd

Geschaafd

Door het oppervlak met de hand te schaven ontstaan er lichte hoogteverschillen in het hout, vooral om de noesten heen.

Laminaatenparket.nl Voorbeeld Geschuurd

Geschuurd

Het schuren van het oppervlak maakt het hout glad. De noesten worden ook opgevuld waardoor het oppervlak strak en glad is.

Laminaatenparket.nl Voorbeeld Verouderd

Verouderd

Het verouderen van een houten vloer is populair. Het geleefde uiterlijk geeft een natuurlijk en authentiek gevoel. Op de houten planken worden deuken en beschadigingen aangebracht. De vellingkanten worden in plaats van strak afgewerkt, ongelijk geschraapt.