afwerking houten vloeren / parket

Veel onbehandelde houten vloeren worden nog mooier wanneer u ze gaat afwerken. Ook kunt u hiermee de vloer creëren die het beste bij uw interieur past. Op deze pagina geven wij meer informatie over welke behandeling en afwerking u kunt toepassen op een houten vloer.

Houten planksoorten

Allereerst heeft u de keuze uit verschillende planksoorten. De planken hebben namelijk allemaal een andere structuur en houttekening. De volgende planksoorten zijn beschikbaar:

Extra

Bij deze plank zijn voor 80% grote open oneffenheden opgevuld. Er zitten veel kleurschakeringen in en het bevat geen spinthout. Spinthout zit in het buitenste deel van een boomstam en is lichter van kleur dan het kernhout.

Extra nuance

Bij een plank met Extra nuance zijn ook 80% van de oneffenheden opgevuld. Deze plank heeft veel kleurschakeringen en bevat wel spinthout.

Natuur

Bij een Natuur plank hebben de noesten een doorsnede van 35 millimeter. De plank heeft weinig kleurschakeringen en geen spinthout.

Natuur nuance

Bij Natuur nuance hebben de noesten ook een doorsnede van 35 millimeter. De plank heeft veel kleurschakeringen en spinthout.

Rustiek

Bij een Rustieke plank hebben de noesten een doorsnede van 35 millimeter. De plank heeft veel kleurschakeringen en spinthout.

Select

Ten slotte heeft de Select plank noesten met een doorsnede van 10 millimeter. Er zitten geen grote kleurschakeringen in en bevat geen spinthout.

Afwerking houten vloeren

Om een vloer te creëren die goed bij uw interieurstijl past, kunt u de houten vloer afwerken zoals u dat wenst. Er zijn verschillende mogelijkheden met betrekking tot wax, olie en lak. Benieuwd welke? Lees dan verder!

Geoliede houten vloer

Wanneer u op zoek bent naar een natuurlijke uitstraling van het hout, kunt u het beste kiezen voor een geoliede vloer. Om de vochtbeschermende eigenschappen van de vloer te behouden, moet u wel rekening houden met het onderhoud van de vloer. Een geoliede vloer dient namelijk eens in de maand te worden behandeld met onderhoudszeep. Daarnaast is het verstandig om ieder jaar de vloer opnieuw in de olie te zetten.

Olie voor houten vloer

Hardwax-olie houten vloer

Gaat u voor een makkelijke maar kwalitatieve afwerking van uw vloer? Kies dan voor een hardwaxolie. Deze kunt u gemakkelijk aanbrengen op de vloer en heeft een zijdeglans effect. Bij deze afwerking is onderhoud ook belangrijk. Om de vochtbeschermende eigenschappen te behouden, is het noodzakelijk dat de vloer 1 a 2 keer per jaar behandeld wordt met een onderhoudswas.

hardwax voor houten vloer

Gelakte vloer

Wanneer u de vloer gaat lakken, zorgt u ervoor dat het hout compleet afgesloten wordt voor vocht en vuil. Een gelakte houten vloer is krasvast en makkelijk te onderhouden. Bij het lakken heeft u de keuze uit glanzende of matte lak. Deze lak is ijzersterk en kan goed tegen een stootje.

lak voor houten vloer

Behandelingen houten vloer

Ten slotte kunt u de houten vloer ook nog een behandeling geven. Hierdoor geef je de vloer een bepaalde look en laat je kenmerken eruit springen of werk je ze juist weg. De volgende behandelingen zijn mogelijk:

Geborsteld

Bij het borstelen van een houten vloer zorgt u ervoor dat de nerven beter zichtbaar worden. Hierdoor krijgt de vloer een meer natuurlijke uitstraling. Het nadeel van een geborstelde vloer is dat vuil eerder blijft hangen.

Geborstelde houten vloer

Gerookt

Eikenhouten vloeren kunnen gerookt worden omdat ze de stof tannine bevatten. Door de tannine in aanraking te brengen met ammoniakdampen, wordt de kleur van het hout donkerder. Dit heet roken en zorgt ervoor dat er meer kleurverschil ontstaat in het hout.

Laminaatenparket.nl Voorbeeld Geborsteld

Geschaafd

Door de vloer met de hand te schaven ontstaan er kleine hoogteverschillen in het hout. Dit zal met name rondom de noesten gebeuren. Hierdoor krijgt de vloer een authentieke look.

Geschaafde houten vloer

Geschuurd

Door het schuren van een houten vloer wordt het hout glad gemaakt. De noesten worden opgevuld waardoor het oppervlak strak en glad is. Dit zorgt voor een nette en klassieke uitstraling.

Geschuurde houten vloer

Verouderd

Tegenwoordig is het verouderen van een houten vloer populair. Door de vloer een geleefd uiterlijk te geven krijg je een natuurlijk en authentiek gevoel. Dit is de afgelopen jaren erg hip. Op de vloer worden deuken en beschadigingen aangebracht en de kanten wordt ongelijk geschraapt. Hiermee creëer je een echte vintage look.

Laminaatenparket.nl Voorbeeld Verouderd

Interesse in afwerken vloer

Interesse gekregen in een mooie afwerking van uw vloer? Neem dan gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Daarnaast kunnen wij u uiteraard ook helpen bij het afwerken van uw vloer. Zo werken we samen aan de mooiste vloer voor uw woning!