Wij zijn momenteel gesloten.
Houten vloer schuren en lakken: wat heeft u nodig?

Houten vloer schuren en lakken: wat heeft u nodig?

24 Januari 2019 • Houten vloeren

U heeft een prachtige houten vloer gekocht die u zeer waarschijnlijk laat leggen door een professional. Het onderhouden kunt u makkelijker zelf doen, bijvoorbeeld het schuren en het lakken. Dit kunt u doen als de houten vloer een opknapbeurt nodig heeft. Het schuren en lakken is dan wel makkelijker dan het leggen van een houten vloer, maar hoe moet het precies? En wat heeft u daarvoor nodig? In deze blog vertellen we hoe het schuren en lakken van een houten vloer in zijn werking gaat en wat u voor het beste resultaat nodig heeft!

De voorbereiding

Allereerst is het belangrijk dat u alle benodigde spullen in huis heeft om de houten vloer te kunnen schuren en lakken. De producten die u nodig heeft zijn:

  • Schuurpapier;
  • Parketschuurmachine;
  • Kantenschuurmachine;
  • Lak;
  • Lakroller.

Haal alle meubels van de vloer en zorg dat u kasten en deuren dicht doet voor het vrijkomende stof. Kijk voordat u gaat schuren goed of er spijkers uit het hout steken of dat er loszittende planken in de vloer zitten. Deze kunnen gevaarlijke situaties veroorzaken. Sla de spijkers terug in het hout of trek ze eruit en vervang ze met nieuwe spijkers.

Houten vloer schuren met schuurmachine

Omdat er vele verschillende houten vloeren zijn, doet u er goed aan om eerst te informeren welke parketschuurmachine het meest geschikt is voor uw vloer. Neem contact op met onze houten vloer professionals of vraag het na in de zaak waar u de schuurmachine heeft aangeschaft. Heeft u de juiste schuurmachine? Volg dan dit stappenplan:

Stap 1: Schuur de vloer met schuurband grof in een schuine baan van 45 graden. Zorg dat u het apparaat steeds in dezelfde richting laat gaan.

Stap 2: Schuur vervolgens de vloer nog eens, maar dit keer middelgrof met schuurlinnen. Schuur in de lengte van de planken.

Stap 3: Nu schuurt u de vloer voor de laatste keer fijn met schuurband. De laatste keer schuurt u de vloer wederom in de lengterichting van de planken.

Schuur de vloer in de lengte helemaal blank en blijf in beweging. Voor het schuren van de zijkanten en hoeken van de vloer kunt u het beste een kantenschuurmachine huren.

Let op: haal aan het begin en aan het eind van de schuurbaan de machine direct van de vloer af. als u de machine aan laat en op dezelfde plek laat staan, maakt de machine een gat in de houten vloer.

Zijn er plekken op uw houten vloer waar er nog oude lak zit, maar waar de schuurmachine niet bij kan komen? Laat op deze plekken een paar minuten verfafbijtmiddel inwerken. Hierna kunt u met een krabber de verf eraf halen. De plek waar het verf eraf is gehaald kunt u schuren met een handschuurmachine. Maak de vloer na het schuren schoon door te stofzuigen. Neem hierna de vloer af met een licht vochtige dweil.

Houten vloer schuren met de hand

Het is ook mogelijk om een houten vloer met de hand te schuren. We raden u niet aan om de hele vloer met de hand aan te pakken, dit kost enorm veel tijd en moeite. Schuren met de hand is wel een goede oplossing bij lastige hoeken, nissen, uitsparingen of andere lastig bereikbare ruimtes.

houten vloer schuren lakken 1

Een kamer met een paar lastig bereikbare plekken? Schuur de lastige plekken met de hand

Houten vloer lakken

Wanneer de vloer eenmaal is geschuurd, kunt u de vloer gaan lakken. Kies een lak die bij uw interieur past en geschikt is voor het type houten vloer dat u heeft. Het is erg belangrijk dat de vloer helemaal schoon is voordat u begint met lakken.

Breng de lak aan met een lakroller en doe dit ten minste drie keer. Breng de lak laag per laag aan in rechte lijnen. Begin zo ver mogelijk van de deur af en werk naar de deur toe. Het zou niet best zijn als de lak 24 uur moet drogen en u aan de andere kant van de kamer staat...

 

houten vloer schuren lakken 2

Begin achterin de kamer met lakken en werk naar de deur toe. Straks staat u in de hoek van de kamer en kunt u geen kant op!

Houten vloer oliën na het schuren

Het is ook mogelijk om uw houten vloer na het schuren te oliën met een tint of kleur. Het voordeel hiervan is dat de vloer de olie opneemt. Hierdoor kunnen er geen andere vloeistoffen of vuil meer in de vloer trekken en beschadigd de vloer minder snel.

Het oliën van uw houten vloer geeft dus bescherming en kleur aan de vloer. Hierdoor is de vloer makkelijker te onderhouden en geeft het een warme sfeer aan uw woning. Daarnaast hoeft u bij het oliën van de vloer niet 24 uur te wachten tot deze droog is.

In onderstaande video leggen we uit hoe wij een eiken vloer oliën. Zo kunt u precies zien hoe u dit zelf kunt aanpakken.

 

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen over het schuren, oliën en lakken van uw houten vloer? Of wilt u meer informatie voor het onderhouden van uw houten vloer? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in een van onze filialen!

Bekijk onze houten vloer aanbiedingen
Populaire blogs op laminaatenparket.nl
Woonkamer inrichten met een multiplank visgraat!
27 Maart 2020 • Hoofdcategorie
Let op: Gewijzigde openingstijden tot en met 1 juni
16 Maart 2020 • Hoofdcategorie
De juiste vloer kiezen voor uw woning in 5 stappen
29 Oktober 2019 • Hoofdcategorie