100.000 m2 op voorraad
Vanaf €250,- gratis bezorgd
Voordelig & vakkundig
De laagste prijs garantie
4.89/5.00 Uitstekend

Doe het zelf: PVC traprenovatie in 6 stappen

24 april, 2023 · Hoofdcategorie
PVC vloeren kennen vele voordelen. Ze zijn sterk, flexibel, en makkelijk te bewerken. Omdat ze weinig geluidsoverlast veroorzaken zijn PVC vloeren bovendien uitermate geschikt als trapbekleding.

Denk jij ook aan een PVC traprenovatie? Dan kun je er voor kiezen om dit zelf te doen. In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je zelf een PVC traprenovatie kunt uitvoeren.

Bodemprijzen! Wij checken de huidige internet prijzen.

1. Zorg dat je alle benodigdheden in huis hebt

De eerste stap van elke doe-het-zelf klus is zorgen dat je alle benodigdheden in huis hebt. Voor een PVC traprenovatie heeft u de volgende materialen en gereedschappen nodig:

  • PVC vloerdelen
  • PVC lijm
  • Stickerverwijderaar
  • Schuurpapier of -machine
  • Primer
  • Kwasten
  • (Model)tape
  • Schroeven
  • Trapprofielen


Als je alle spullen in huis hebt gehaald, is het tijd om aan de slag te gaan

  • Handschoenen
  • Rolmaat
  • Potlood
  • Boormachine
  • Plamuurmes
  • Hobbymes
  • Ijzerzaag
  • Waterpas



2. Maak de trap gereed

Voordat je de PVC kunt leggen is het belangrijk dat je trap eerst gereed maakt. Dit betekent dat je de trap eerst goed schoon moet maken. Verwijder eventueel eerst de oude trapbekleding en stofzuig de trap grondig. Daarna is het tijd om m.b.v. de stickerverwijderaar en een plamuurmes alle lijm en vuilresten te verwijderen.

Het is van essentieel belang dat de trap volledig glad is voordat je de PVC legt. Zorg daarom dat je eventuele deuken en gaten opvult met vulmiddel en de trap goed schuurt. Daarna is het tijd om de primer aan te brengen, doe dit van boven naar beneden en zorg dat je elke trede volledig afwerkt voordat je aan de volgende begint. Denk bij het gereedmaken van de trap ook aan de stootborden.


Gebruik een zo fijn mogelijk schuurpapier voor het gladste effect

3. Maak een mal van de traptreden

Als je de trap helemaal gereed hebt gemaakt, is het tijd om mallen te maken. Dit doe je zodat je PVC precies op maat kunt snijden zonder de trap te beschadigen. Plak de tape rondom een traptrede om een mal van de vorm te maken. Gebruik voor extra stevigheid meerdere lagen tape en plak ook een paar stukken tape overdwars. Snij tenslotte alle overtollige tape weg met een hobbymes.

4. Snijd en bevestig de PVC

Vervolgens kun je de tape voorzichtig van de bovenste trede afhalen en op een stuk PVC vloerdeel leggen. Zorg dat je op een vlak oppervlakte werkt waar je zonder zorgen in kunt snijden, zoals een stuk karton of een snijmat. Snij met behulp van een hobbymes en een waterpas rond de contouren van de mal de vorm uit het PVC vloerdeel.

Bevestig het uitgesneden stuk PVC zorgvuldig op de traptrede en duw stevig aan. Herhaal deze stap voor elke trede en werk ook hier van boven naar beneden.


Boor de schroeven helemaal in het hout, ze mogen niet uitsteken

5. Werk de treden af met een trapprofiel

Zodra je alle alle treden hebt bekleed met de PVC kun je de treden afwerken met een mooi, beschermend trapprofiel. Zaag het trapprofiel per trede op maat met een ijzerzaag. Bevestig deze vervolgens stevig met schroeven, zorg ervoor dat de schroeven niet uitsteken en ook het profiel volledig glad is.

Snijd daarna de PVC zodanig op maat dat het het profiel mooi bedekt en bevestig deze op dezelfde manier als in stap 4.

6. Breng PVC stootborden aan

Ten slotte kun je ook nog PVC stootborden aanbrengen voor extra bescherming en een beter afgewerkte look. Ga in deze stap op dezelfde manier te werk als in stap 4.

Als je alle stappen hebt afgerond kun je genieten van je nieuwe, sterke, en geluidsluwe PVC trap!

PVC vloeren en laminaat Den Haag

Laat je een PVC traprenovatie toch liever uitvoeren door een professional? Schakel dan de Laminaat en Parket traprenovatie service in, dan weet u zeker dat uw trap goed en snel gerenoveerd wordt.

Voor de mooiste PVC vloeren kunt u terecht in onze webshop of in een van onze showrooms. Uiteraard geven wij u in de showrooms ook graag advies, maar u kunt ook telefonisch of online contact met ons opnemen.

Bekijk onze top 25 laminaat vloeren

Bodemprijzen! Wij checken altijd de huidige internet prijzen.

Bekijk de laminaat vloeren

Toch nog hulp nodig?

Neem contact met ons op voor de laagste prijs of bezoek de dichtstbijzijnde vestiging.

Direct contact opnemen Dichtstbijzijnde vestiging