100.000 m2 op voorraad
Vanaf €250,- gratis bezorgd
Voordelig & vakkundig
De laagste prijs garantie
4.89/5.00 Uitstekend

Wat is nou een duurzame vloer?

24 april, 2023 · Houten vloeren

Een duurzame vloer kun je kiezen op verschillende vlakken. Zo kun je kiezen voor een vloer waarvan het hout komt uit een duurzaam beheerd bos, kun je kiezen voor materiaal wat levenslang meegaat of een vloer die eenvoudig schoon te maken is en hierdoor lang meegaat. Hieronder vertellen we je alles over verschillende soorten duurzame vloeren.

Vloeren met een lange levensduur, duurzame houten vloer

Het eerste wat in je opkomt bij een duurzame vloer is een vloer die een lange levensduur heeft. Je schaft deze vloeren één keer aan en met het juiste onderhoud kunnen deze vloeren een leven lang meegaan. 

Een voorbeeld van een vloer die lang meegaat is een houten vloer. Met het juiste onderhoud gaat een houten vloer erg lang mee. Door de lange levensduur is dit een erg duurzame vloer. 

Duurzame materialen

Voor een duurzame vloer kan gekozen worden voor duurzame materialen. Een houten vloer is nu eenmaal een natuurlijk product waarvoor bomen gekapt worden. Hout dat afkomstig is van duurzaam beheerde bossen zijn hier de oplossing voor.

Hout wat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen wordt op een verantwoordelijke manier gekapt. In deze bossen staan oude en nieuwe bomen door elkaar. Om de jonge bomen de ruimte te geven om te groeien, worden de oude grote bomen gekapt. Deze oude bomen houden namelijk belangrijke voedingsstoffen en zonlicht vast voor de kleine bomen die er nog van moeten groeien.

Ook stoppen bomen na een aantal jaren met groeien, het kappen zorgt ervoor dat de boom niet sterft of andere jongere bomen beschadigd. Door deze manier van duurzaam beheer blijft het bos altijd gezond. Hout is daarnaast een van de meest duurzame materialen voor een vloer.

Vrij van giftige stoffen

Een duurzame vloer hoort ook vrij te zijn van giftige stoffen of weekmakers. Stoffen die nodig zijn om het materiaal te verwerken, bewerken en uiteindelijk verkoopbaar te maken. Sommige PVC vloeren bevatten deze stoffen, controleer dit goed. Wij verkopen alleen ‘schoon’ PVC en merken die hier veel waarde aan hechten.

Er zijn veel merken die PVC vloeren verkopen die erg stil staan bij een duurzame productie. Het materiaal is dan misschien niet zo duurzaam als dat van een houten vloer, maar doordat het een onderhoudsvriendelijke vloer is heb je ook weinig schadelijke schoonmaakmiddelen nodig.

Bodemprijzen! Wij checken de huidige internet prijzen.

Makkelijk in onderhoud

Een vloer die weinig onderhoud nodig heeft wordt ook gezien als een duurzame vloer. Sommige vloeren hebben ieder jaar of om de paar jaar een hardnekkige behandeling nodig. Deze behandeling bestaat vaak uit bepaalde middelen die giftige stoffen bevatten of schadelijk zijn voor het milieu. 

Vloeren van natuurlijke materialen met een lange levensduur die minder vaak behandeld hoeven te worden zijn hierin de verantwoordelijkste keuze. De meest onderhoudsvriendelijke en stevige vloer is toch wel een A-kwaliteit laminaat vloer. Deze vloer is makkelijk schoon te houden en gaat met goed onderhoud langer mee dan een gemiddelde B-kwaliteit vloer.

Productie van de vloer

Naast het materiaal, het onderhoud of de verwerking van vluchtige organische stoffen is de productie en transport ook een onderdeel om rekening mee te houden. Een materiaal kan uit een verantwoord bosbeheer komen of van duurzame producten gemaakt worden maar als de productie of transport erg lang, of veel is blijft het niet erg duurzaam.


Wat zijn nu de meest duurzame vloeren?

Misschien heb je ergens wel gelezen dat een bamboe vloer een zeer duurzame keuze is voor een nieuwe vloer, heb hebben 3 betere alternatieve voor je. Hieronder vind je verschillende andere duurzame vloeren.

Een houten vloer

Het staat al kort hierboven beschreven waarom een houten vloer een duurzame vloer is. Hout wat uit een duurzaam beheerd bos komt wordt gekapt zodat jongere bomen de kans krijgen om te groeien. Dit houdt de gezonde cyclus van het bos in stand. Een houten vloer heeft daarnaast een hele lange levensduur. 


Een laminaat vloer

Laminaat bestaat uit meerdere lagen die samengeperst wordt tot één plank. Een laminaat vloer is duurzaam in een aantal opzichten. Ten eerste dient de toplaag als een beschermlaag waardoor de vloer niet snel krast. Een laminaat vloer is daarnaast erg makkelijk in onderhoud; je maakt de vloer eenvoudig schoon met een vochtige dweil en stofzuiger. 

Hedendaags is er veel laminaat verkrijgbaar. laminaat is eenvoudig te verwijderen op het moment dat je gaat verhuizen of dat je kiest voor een andere vloer. De vloer kan dus eenvoudig een tweede leven krijgen in je nieuwe huis of je kunt er iemand anders mee blij maken.

Een PVC vloer 

Anders dan de laminaat en houten vloeren, bestaat PVC niet uit natuurlijke materialen maar uit kunststof. Ondanks dat een PVC vloer een kunststof vloer is, is deze ook erg duurzaam. Een PVC vloer heeft bijvoorbeeld een lange levensduur. 

Afhankelijk van de gebruiksintensiteit, gaat een PVC vloer gemakkelijk 15 jaar mee. Daarnaast is een PVC vloer onderhoudsvriendelijk en werkt deze geluiddempend. Een klik PVC is eenvoudig zelf te leggen en kan ook gemakkelijk verwijderd worden op het moment van verhuizen of als je zelf een andere vloer wilt. Een PVC vloer is dus een goedkope, duurzame vloer.

Mocht je goed geadviseerd willen worden over het type vloer en de eigenschappen hiervan. Onze specialisten helpen je graag in een van onze vestigingen. Ook zijn er verschillende keurmerken te vinden. Wij staan achter onze producten en helpen je graag aan een duurzame vloer!

Bekijk onze top 25 laminaat vloeren

Bodemprijzen! Wij checken altijd de huidige internet prijzen.

Bekijk de laminaat vloeren

Toch nog hulp nodig?

Neem contact met ons op voor de laagste prijs of bezoek de dichtstbijzijnde vestiging.

Direct contact opnemen Dichtstbijzijnde vestiging