100.000 m2 op voorraad
Vanaf €250,- gratis bezorgd
Voordelig & vakkundig
De laagste prijs garantie
4.89/5.00 Uitstekend

Houten vloer verwijderen: hoe doe je dat?

24 april, 2023 · Hoofdcategorie
Is uw woning toe aan een nieuwe houten vloer? Of bent u verhuisd en vindt u de huidige houten vloer niet mooi? Dan is het zaak om de oude vloer te verwijderen. Maar hoe kunt u dit nu het beste doen? In deze blog vindt u een stappenplan voor het verwijderen van een houten vloer. 

Wanneer een houten vloer verwijderen?

Wanneer u een nieuw huis koopt met een houten vloer en deze is niet in goede staat, dan heeft u twee opties. U kunt de oude houten vloer proberen op te knappen zonder te schuren, of de vloer zelf verwijderen. Daarnaast kan het voorkomen dat u de houten vloer die u zelf heeft gelegd, moet verwijderen bij een verhuizing. Ook wanneer de vloer versleten is en vervangen moet worden, moet de oude houten vloer verwijderd worden.

Verwijder de vloer echter niet meteen wanneer die omhoog komt of bol staat. Als uw houten vloer omhoog komt, kan dit verschillende oorzaken hebben zoals waterschade of weersomstandigheden. Dit is echter in de meeste gevallen nog op te lossen, dus ga hierbij niet direct over tot het verwijderen van de vloer.

Stappenplan houten vloer verwijderen

Wanneer u er zeker van bent dat u de houten vloer wilt verwijderen, is het handig om de volgende stappen te volgen.

1. Verwijder de houten vloer

Het is allereerst belangrijk dat u ergens in de vloer ruimte creëert. Dit doet u door een plint weg te halen of door een schroef in een plank te draaien en vervolgens met een touwtje deze schroef op te tillen. Nu de eerste plank weg is, zullen de volgende houten planken makkelijker gaan. Voor het verwijderen van de planken is het aan te raden om een koevoet te gebruiken. Hiermee kunt u de gehele vloer eruit halen.

Wanneer u de vloer graag wilt hergebruiken, moet er natuurlijk voorzichtiger gewerkt worden. In dat geval raden we aan om een plint weg te halen en vervolgens voorzichtig de planken los te halen. Vanwege de lijm zal dit een lastig klusje zijn, het is echter goed mogelijk.


Gebruik een koevoet om de planken los te halen

2. Verwijder de lijmresten onder uw houten vloer

Wanneer u alle houten planken heeft weggehaald, bent u al een heel eind. Het lastigste stuk moet helaas nog komen. Een houten vloer is vrijwel altijd vastgemaakt met lijm en deze lijmresten verwijderen is nog een flinke klus.

Bij sommige vloeren wordt wateroplosbare lijm gebruikt. In dat geval is het relatief makkelijk om de lijmresten te verwijderen. Een beetje water is dan het enige wat u nodig heeft om de lijmresten te verwijderen. Wanneer de lijm niet wateroplosbaar is, kunt u bij de bouwmarkt een lijmverwijderaar kopen. Smeer de stukken lijm hiermee in. Na een tijdje kunt u deze verwijderen met een plamuurmes of beitel.

Als het om een grote vloer gaat, kan het verwijderen van de lijm een flinke klus zijn. U kunt er dan ook voor kiezen om een betonschuurmachine te huren bij de bouwmarkt. Hiermee verwijdert u snel alle lijmresten en wordt de vloer mooi egaal. Dit komt weer van pas bij het leggen van uw nieuwe vloer. Nadat u alle lijmresten heeft verwijderd, bent u af van uw houten vloer en kunt u een nieuwe vloer leggen of laten leggen.

Bodemprijzen! Wij checken de huidige internet prijzen.

Houten vloer laten verwijderen

Aangezien een houten vloer verwijderen een tijdrovende klus is waar u misschien helemaal geen zin in heeft, kunt u dit ook uitbesteden. Onze ervaren en snelle werknemers verwijderen uw houten vloer vakkundig en leggen wanneer u dat wilt gelijk de nieuwe vloer erin.

Wanneer u twijfelt of nog vragen heeft kunt u altijd contact met ons opnemen of een bezoekje brengen aan een van onze showrooms.

20.000 m2
showroom
Grote voorraad,
direct meenemen
Gratis parkeren
Vanaf €250,-
gratis bezorgd
Alle A-merken

Bekijk onze top 25 laminaat vloeren

Bodemprijzen! Wij checken altijd de huidige internet prijzen.

Bekijk de laminaat vloeren

Toch nog hulp nodig?

Neem contact met ons op voor de laagste prijs of bezoek de dichtstbijzijnde vestiging.

Direct contact opnemen Dichtstbijzijnde vestiging