100.000 m2 op voorraad
Vanaf €250,- gratis bezorgd
Voordelig & vakkundig
De laagste prijs garantie
4.89/5.00 Uitstekend

Levensduur laminaat, hoe zorg je dat deze langer is dan normaal?

24 april, 2023 · Laminaat vloeren

Een vraag die we bij veel horen is of een laminaat vloer lang mee kan gaan. Het enige goede antwoord wat we kunnen geven is: ja! Natuurlijk heeft dit te maken met een aantal factoren. Zo kun je kijken naar de dikte van het laminaat en het klassenummer. Hieronder vertellen we er meer over.

Laminaat, levensduur en kwaliteit, de sterkste combi

Er zijn een aantal factoren die de levensduur van je laminaat bepalen. Zo is de duur bijvoorbeeld afhankelijk van de dikte van de toplaag en kwaliteit van een laminaat vloer. Maar ook de gebruiksintensiteit gaat invloed hebben op hoe lang de vloer mee gaat. 

Een dunnere laminaat vloer die ongeveer 6 mm dik is gaat tot ongeveer 6 tot 15 jaar mee. Een laminaat vloer rond de 7mm dik blijft 15 tot 20 jaar mooi. Daarnaast heb je nog een dikke laminaat vloer die 8 mm dik is. Deze vloer gaat 20 tot 25 jaar mee. Een houten vloer kan tot wel 40 jaar mee gaan.

De kwaliteit van het laminaat is ook belangrijk voor de levensduur. Er bestaat laminaat in verschillende soorten kwaliteitsklassen. Deze geven aan wat de slijtvastheid van de vloer is en hoe sterk die is. De kwaliteitsklassen zijn bepaald door tests die zijn uitgevoerd. Met die testen wordt er gekeken naar de drukweerstand, slijtvastheid vlek- en vochtbestendigheid.

Er zijn ook laminaat vloeren die geschikt zijn voor intensief gebruik. Onder intensief gebruik valt bijvoorbeeld een restaurant, winkel of een school. In dit geval wordt er aangeraden een vloer te kopen uit de klasse 23/33. Dit is een vloer die erg lang mee zal gaan. Zoek je dus een vloer die langer meegaat als gemiddeld? Kijk dan naar de klasse 23/33. De toplaag van een vloer wordt aangegeven met een AC-getal. Ook hier geldt hoe hoger het getal is hoe meer de toplaag beschermt is tegen slijtage. De getallen lopen van AC 1 t/m AC 6.

Er wordt vaak een combinatie van deze nummers weergegeven. Zo geeft het klassenummer 21/31 bijvoorbeeld aan dat het geschikt is voor kamers waar minder gelopen wordt zoals bovenverdiepingen of een slaapkamer. Het combinatienummer 22/32 wordt vaak gebruikt voor ruimtes die gemiddeld vaak worden gebruikt. Denk hierbij aan de woonkamer van je woning.

Zo wordt er met de klassenummers 21, 22 en 23 aangegeven dat de vloer geschikt is voor huishoudelijk gebruik. De nummers 31, 32 en 33 geven aan dat de vloer geschikt is voor commercieel gebruik. Hoe hoger het nummer, hoe beter de kwaliteit en dat resulteert in een langere levensduur van de vloer.

Onze keuze

[18221-F] Mammoet (4764 Petterson Oak Nature)
Mammoet
Vanaf € 24,95 per m2
[1593830] Basic 600 (Eiken Montana Gekalkt Nat. Structuur Landh.Mini.Ka)
Basic 600
Vanaf € 21,00 per m2
[13645-I] Charente XL (5361)
PVC
Charente XL
Vanaf € 39,95 per m2
[15235-C] BP390 Varuna (382)
PVC
BP390 Varuna
Vanaf € 38,66 per m2
[18846-B] Panthera (1061 Achensee Oak)
Panthera
Vanaf € 13,50 per m2
[1593845] Basic 600 (Eiken Horizont Natuur Zijdemat.Struc Landh.Mini.Ka)
Basic 600
Vanaf € 21,00 per m2
[15983-E] Palazzo  (Palazzo 720)
PVC
Palazzo
Vanaf € 33,50 per m2
<
>

Voorkom slijtage van je laminaat

De kwaliteit en de dikte van de vloer is dus belangrijk om naar te kijken bij de aanschaf van een nieuwe vloer. Daarnaast is het ook belangrijk dat de vloer goed gelegd wordt. Dit geldt voor alle vloeren, houten vloeren, pvc vloeren en laminaat vloeren. Als je zeker wilt zijn dat je vloer goed wordt gelegd dan kun je hem door een van onze specialisten laten leggen. 

Wat ook belangrijk is om te zorgen dat je laminaat vloer lang mee gaat is dat het je hem met regelmaat schoonmaakt. Als de vloer bijvoorbeeld vies wordt door vuil van buitenaf dan zuig je dit het liefst zo snel mogelijk op met een borstelmond. Als het vuil te lang op de vloer blijft liggen dan kan de toplaag beschadigd raken door krassen die zullen ontstaan. Wanneer het vuil vastzit op de toplaag dan kun je het proberen schoon te maken met een dweil en een geschikte laminaatreiniger die je wat verdunt met water. Je kunt hiervoor ook eens kijken bij onderhoud laminaat vloer.

Bodemprijzen! Bekijk het aanbod laminaat in de winkels.

Je kunt de vloer ook beschermen door doppen of viltjes onder je meubels te plaatsen. Hiermee bescherm je je laminaat vloeren of houten vloeren tegen beschadigingen die de meubels aan kunnen brengen.   

Met al deze tips kun je ervoor zorgen dat je nieuwe vloer een lange levensduur heeft en kun je er heel lang plezier van hebben. Als je toch nog graag advies wilt over de levensduur van jouw nieuwe vloer of nog andere vragen hebt dan kun je altijd contact opnemen met ons. Onze specialisten staan ook voor je klaar in een van onze showrooms.

Bekijk onze top 25 laminaat vloeren

Bodemprijzen! Wij checken altijd de huidige internet prijzen.

Bekijk de laminaat vloeren

Toch nog hulp nodig?

Neem contact met ons op voor de laagste prijs of bezoek de dichtstbijzijnde vestiging.

Direct contact opnemen Dichtstbijzijnde vestiging